Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „America stă alături de R. Moldova în acest moment critic pentru securizarea frontierelor”


În dialog cu editorialistul săptămânalului „Ziarul Naţional” despre semnificația vizitei efectuate la Chișinău de Victoria Nuland adjunctă a secretarului de stat american.



Adjuncta secretarului de stat american, Victoria Nuland, a efectuat o vizită de o zi la Chişinău. Într-o conferinţă de presă comună cu şefa diplomaţiei moldovene, Natalia Gherman, Nuland a spus că relaţiile dintre Statele Unite și Moldova sînt în prezent mai strânse ca niciodată. Diana Răileanu i-a cerut opinia editorialistului Nicolae Negru de la „Ziarul Naţional” despre semnificaţia acestei vizite pe fundalul crizei din Ucraina.

Nicolae Negru: „Mesajul principal a fost că America stă alături de Republica Moldova în acest moment critic pentru destinul ei, în acest moment crucial şi stă nu numai prin vorbe, dar şi prin fapte. E vorba de
acele zece milioane de dolari pe care le-a adus dna Nuland pentru, cum s-a exprimat ea, eforturile de securizare a frontierelor Republicii Moldova.

Din punctul meu de vedere, acesta este aspectul cel mai important, fiindcă, trebuie să recunoaştem, în ultima vreme autorităţile din Republica Moldova, clasa politică, mai cu seamă anumiţi lideri politici, au neglijat acest aspect foarte important al unui stat, cum ar fi securitatea frontierelor, în general, securitatea statului nostru.

Iată că, acum, în acest moment foarte critic şi mă refer desigur că la ocuparea Crimeii, mă refer la anumite intenţii sau, mai bine zis, anumite acţiuni îngrijorătoare pe care le comite Rusia nu numai faţă de Ucraina, dar şi în regiunea transnistreană, anumite manevre militare, desigur că în acest moment, această vizită şi acest gest de solidaritate a Statelor Unite este foarte important. Au fost şi mesaje legate de reforme, de corupţie. Dna Nuland s-a exprimat [spunînd] „corupţia ucide democraţia”. Au fost şi mesaje privitoare la sprijinul în procesul de integrare europeană şi, desigur, sprijinul pentru modernizarea şi pentru reformarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dle Negru, am observat declaraţia dnei Gherman, care spunea că situaţia din Crimeea ar fi, totuşi, diferită de situaţia din regiunea transnistreană şi vorbea şi despre o declaraţie a preşedintelui Vladimir Putin de susţinere a formatului de negocieri „5+2”. Această declaraţie este una mai degrabă diplomatică şi făcută tocmai pentru a diminua îngrijorările sau lucrurile chiar stau aşa?

Nicolae Negru:
„Eu cred că este o declaraţie diplomatică, să nu supere Rusia. Avem motive de îngrijorare şi am putea spune că, într-un fel, Transnistria a fost o acţiune prevestitoare a Crimeii, fiindcă Rusia s-a angajat să retragă trupele din regiunea transnistreană, nu le-a retras nici până acum şi nici nu doreşte să le retragă, pune anumite condiţii care ţin, de fapt, de afacerile interne ale Republicii Moldova.

A propos, dna Nuland a şi spus că fiecare stat, fiecare popor are dreptul să-şi aleagă viitorul şi nimeni nu-i poate dicta acestui popor, în cazul de faţă, Moscova asta face, prin presiuni, prin menţinerea armatei, dictează cum trebuie să procedăm, încotro să ne orientăm noi. Mai sunt şi alte aspecte aici, m-am referit deja la anumite manevre militare, pe urmă, la pătrunderea unor diversionişti ruşi reţinuţi de Ucraina la hotarul Republicii Moldova pe segmentul transnistrean şi, desigur că, lucrurile acestea nu pot să nu ne neliniştească.

Au fost şi declaraţii din partea reprezentanţilor NATO, de exemplu, că Rusia ar putea ataca regiunea transnistreană sau ar putea ocupa regiunea transnistrenă. Lucrurile acestea nu pot să nu ne îngrijoreze dar, desigur, diplomaţii au limbajul lor şi mai cu seamă că dna Gherman se duce peste câteva zile la Moscova, o să aibă acolo o întâlnire, şi probabil de aceea a adoptat acest limbaj.”

Europa Liberă: Dna Nuland a vorbit despre un dialog diplomatic intens cu Federaţia Rusă, pe care îl are SUA. Credeţi că acest dialog ar putea preveni eventuale manevre militare?

Nicolae Negru:
„Este vizibil acum că Federaţia Rusă, ocupând Crimeea şi concentrând trupe la hotarul cu Crimeea, mişcările pe care le face în regiunea transnistreană şi chiar în Autonomia Găgăuză, nu pot să nu ne îngrijoreze. Rusia nu vrea rezolvarea problemelor în mod diplomatic, Rusia vrea obţinerea unor anumite avantaje în cazul Ucrainei şi în cazul Republicii Moldova. Moscova, dl Putin, doresc ca şantajând Occidentul cu o eventuală invazie în regiunile de Est ale Ucrainei, Occidentul să preseze Republica Moldova să meargă la federalizare, să accepte condiţiile Rusiei sau acel Memorandum Kozac care a fost respins sau, în general, să meargă pe calea recunoaşterii de facto a independenţei transnistrene.”
XS
SM
MD
LG