Linkuri accesibilitate

Qimiao Fan: „proiectele dezvoltate au dus la creare de locuri de muncă, la ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor cu venituri modeste”


Sediul Băncii Mondiale la Washington
Sediul Băncii Mondiale la Washington

Interviul dimineții: despre performațele economice ale R. Moldova, cu directorul pentru Belarus, Moldova şi Ucraina din cadrul Băncii Mondiale.



Banca Mondială susţine că economia Moldovei va avea de suferit de pe urma crizei din Ucraina. Experţi ai organizaţiei spun că se aşteaptă în 2014 la o creştere economică de numai 2% faţă de 8,9% cât fusese anul trecut. Ce trebuie să reformeze autorităţile astfel încât ţara să nu mai fie atât de vulnerabilă la schimbările din regiune? Aflăm de la directorul pentru Belarus, Moldova şi Ucraina din cadrul Băncii Mondiale, dl Qimiao Fan:

Qimiao Fan: „După cum cunoaşteţi, Republica Moldova este o economie mică şi deschisă, care dezvoltă relaţii comerciale atât cu Ucraina, Rusia sau Uniunea Europeană, cât şi cu restul lumii.

Evident că în cazul în care economia din regiune va înregistra o creştere modestă, acest lucru va avea un impact asupra economiei Republicii Moldova. În primul rând, acest impact se va răsfrânge într-o cerere mai mică pentru produsele locale. În al doilea rând, din câte ştim, atât Ucraina cât şi Rusia reprezintă surse importante de remitenţe pentru cetăţenii moldoveni, deci vor fi afectate şi veniturile celor de acasă, care aşteaptă aceste remitenţe. În concluzie, putem spune că o creştere modestă a economiei din regiune va avea un impact şi asupra creşterii economice din Republica Moldova. ”

Europa Liberă: Ce lecţii trebuie învăţate de pe urma crizei de proporţii din Ucraina?

Qimiao Fan:
„Principala lecţie o reprezintă necesitatea unor servicii publice de calitate, o bună guvernare şi reforme care să ajute cu adevărat cetăţenii de rând să-şi îmbunătăţească nivelul de trai.

De asemenea, ceea ce s-a întâmplat în Ucraina cred că s-a datorat întârzierii reformelor din ţară. Un alt motiv a fost guvernarea foarte proastă, serviciile publice în proces de deteriorare şi corupţia care era la nivel de stat. În plus, nu se creau noi locuri de muncă, pentru că în ţară creşterea economică era foarte redusă. Cetăţenii nu simţeau o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor şi, respectiv, aceste proteste care au avut loc în Ucraina, au fost mai mult o exprimare a sentimentului lor de indignare faţă de corupţia care exista în ţară şi faţă de lipsa de oportunităţi. Cred că aceasta ar fi o lecţie foarte importantă pe care noi toţi ar trebui să o învăţăm.

O altă lecţie ar fi că atunci când întârzii sau amâni reformele te trezeşti în situaţia când ajustările pe care trebuie să le faci deja sunt, într-un fel, forţate şi mult mai dureroase decât atunci când îţi planifici din timp reformele şi faci în timp util toate ajustările aferente.”

Europa Liberă: În urmatorii trei ani, Republica Moldova va primi din partea Băncii Mondiale aproximativ 570 mil. dolari pentru susţinerea reformelor în cadrul Strategiei de Parteneriat. Ce răspuns le-aţi oferi cetăţenilor care nu privesc cu ochi buni acest ajutor, spunând că nepoţii şi strănepoţii vor trebui să întoarcă aceste datorii?

Qimiao Fan:
„Eu, de fapt, spun că acest lucru este unul foarte bun pentru cetăţenii moldoveni şi pentru viitoarele generaţii ale Republicii Moldova. În primul rând, noi vorbim despre împrumuturi pe termen lung, or banii acordaţi de Banca Mondială sunt, de obicei, oferiţi pentru o perioadă de 20-25 de ani, cu o dobândă foarte redusă sau o parte din ei chiar fără dobândă.

În al doilea rând, aceşti bani vin la pachet cu cea mai bună expertiză şi cele mai bune cunoştinţe tehnice din lume. De asemenea, aceşti bani vor fi investiţi în domeniul educaţiei, sănătăţii, în drumuri din localităţile rurale şi în altă sectoare ale infrastructurii publice de care ţara are nevoie pentru a-şi îmbunătăţi nivelul de trai”.

Europa Liberă: În ce măsură reformele realizate cu susţinerea Băncii Mondiale au contribuit la crearea locurilor noi de muncă, la diminuarea riscurilor din agricultură?

Qimiao Fan:
„Vă dau doar un singur exemplu: proiectul de îmbunătăţire a serviciilor oferite cetăţenilor din zonele rurale, pe care l-am susţinut în Republica Moldova. În cadrul acestui proiect au fost create peste opt mii de locuri de muncă permanente, în mare parte la sate. De asemenea, s-a facilitat crearea a 2300 de întreprinderi mici şi mijlocii şi, mult mai important, aceste proiecte au oferit o gamă largă de servicii pentru fermierii din zonele rurale.

De fapt, anul trecut, aţi avut parte de o roadă foarte bună, parţial acest lucru s-a datorat şi unui proiect special al Băncii Mondiale de susţinere urgentă a agriculturii din Republica Moldova, fapt care a dus la atenuarea consecinţelor secetei din 2012. De aceea, chiar cred că proiectele pe care le-am dezvoltat aici au dus la crearea locurilor de muncă şi la ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor cu venituri modeste.”

Europa Liberă: Ce trebuie sa întreprindă guvernarea ca politicile din educaţie si sănătate sa fie pe potriva aşteptărilor moldovenilor?

Qimiao Fan:
„În primul rând, trebuie să ne asigurăm că indiferent de reformele care vor fi promovate în domeniul educaţiei sau sănătăţii, acestea vor duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor acordate cetăţenilor. Când ne referim la reformele din aceste domenii, vorbim în primul rând despre eficientizarea cheltuielilor, despre optimizarea şcolilor în instituţii mai moderne şi mai bune, despre reducerea ineficienţelor în domeniul sănătăţii şi alocarea mai multor resurse pentru îngrijirea primară a sănătăţii. În educaţie e nevoie de o reformare a curriculei şcolare, dar cel mai important, trebuie să ne axăm pe capacitatea şi calitatea personalului didactic.

Aceste reforme sunt importante pentru prosperitatea de durată a ţării. Obiectivul acestor reforme este de a avea o populaţie mai sănătoasă şi cu studii de bună calitate pe viitor.”

Europa Liberă: Se vorbeşte despre o semnare rapidă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Mulţi speculează pe seama acestei semnări, spunând că impactul liberalizării pieţii cu UE ar fi dezastruoasă pentru Moldova. Din punctul Dvs de vedere care ar fi efectele unei asemenea liberalizări?

Qimiao Fan:
„Republica Moldova reprezintă o economie mică şi deschisă, şi cu cât mai deschisă este cu atât mai multe beneficii poate obţine. Ţara nu are o piaţă locală suficient de mare, prin urmare, dacă vrea să se dezvolte pe termen lung, ea trebuie să poată concura pe pieţele globale, indiferent dacă vorbim de Rusia, Ucraina sau Uniunea Europeană.

Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb nu reprezintă nimic altceva decât un plan de reformare pentru ţară, pentru că presupune crearea unor instituţii, politici, unui cadru legal şi unor standarde care să corespundă celor din UE. Pe termen lung, acest angajament va permite ţării să exporte mai multe produse.

Cu siguranţă însă că impactul pozitiv nu este garantat şi nu va veni de la sine, rezultatul va depinde de cât de repede şi cât de bine Republica Moldova se va reforma. Dacă R. Moldova va realiza mai multe politici necesare pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, pentru reducerea costului desfăşurării afacerii în Republica Moldova, dacă va investi în infrastructură, va avea o forţă de muncă calificată, acest lucru va ajuta ţara să obţină mai multe beneficii de pe urma accesului pe piaţa europeană.

O problemă foarte importantă despre care vorbim de mai mulţi ani în Republica Moldova se referă la guvernare şi, în special, la guvernarea din sectorul financiar. Cred că acest lucru este foarte critic atât pentru stabilitatea financiară a ţării în general, cât şi pentru competitivitatea ţării pe termen lung.

Dacă nu vom întreprinde paşi clari în vederea îmbunătăţirii guvernării sectorului financiar, cu greu vom putea vorbi despre competitivitatea ţării. Accesul la finanţe pentru întreprinderile mici şi mijlocii depinde în foarte mare parte de un sistem financiar eficient. Însă ştim cu toţii că fără a asigura supremaţia legii şi fără a avea o guvernare bună în sector, nu putem asigura un dezvoltarea efectivă a domeniului. Este o problemă de care trebuie să se ocupe nu doar Guvernul, dar şi organul de reglementare al sectorului financiar, Parlamentul, sectorul privat - toţi împreună.”

Europa Liberă: Despre sporirea competitivităţii se vorbeşte de ani buni. Care în opinia Dvs ar fi motivele că atât de lent creşte competitivitatea în mediul de afaceri?

Qimiao Fan:
„Sporitea competitivităţii, de fapt, reprezintă un proces de lungă durată pentru că depinde de foarte mulţi factori. În primul rând, depinde de mediul de reglementare al afacerii, de costul desfăşurării afacerii.

Moldova a înregistrat un progres semnificativ în acest domeniu dar, totuşi, mai are o cale lungă de parcurs, în special în ceea ce priveşte guvernarea sectorulul bancar.

În al doilea rând, competitivitatea depinde şi de calitatea infrastructurii. Al treilea, şi cel mai important factor, competitivitatea ţării depinde de calitatea forţei de muncă, tocmai din acest motiv reforma în educaţie este atât de impotantă.
XS
SM
MD
LG