Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Adevărul”


Invitata serii este redactor şef adjunct la cotidianul „Adevărul” Valentina Basiul.

„În ediţia de mâine a ziarului „Adevărul” citiţi un interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, despre vizita sa în Republica Moldova şi despre ameninţările de securitate pentru Chişinău.

Fiind întrebat de ce Moldova a devenit importantă pentru Alianţa Nord-Atlantică, nefiind o ţară membră, înaltul oficial a spus că în acest context regional NATO a decis să acorde Moldovei mai multă atenţie şi suport.

„Înţelegem ce implicaţii are pentru Moldova criza provocată de Rusia în Ucraina. Mi-am format o imagine clară a îngrijorărilor privind riscurile adiţionale la care se poate expune ţara voastră, am vorbit cu liderii politici despre priorităţile cooperării noastre bilaterale în următorii ani. Urmează discuţii, alte vizite oficiale, poate şi vizita unei comisii întregi a NATO, responsabilă de parteneriat, în această vară“, a declarat Alexander Vershbow.

Secretarul general adjunct al NATO s-a referit şi la prezenţa militară şi politică a Rusiei în stânga Nistrului, menţionând că, din păcate, organizaţia internaţională „nu are acel glonţ de argint care să salveze situaţia”. „Apropierea Moldovei de UE nu trebuie văzută ca o ameninţare, dar ca un beneficiu, atâta timp cât va exista creştere economică şi comerţ liber. Din păcate, Rusia vede totul în lumină negativă sau ca un joc cu suma zero. În secolul XXI, lumea nu mai funcţionează astfel“, mai susţine Alexander Vershbow.

Într-un alt material din „Adevărul” de mâine aflaţi cine sunt miciile genii din Moldova care luptă în aceste zile, în California, pentru premiile celui mai prestigios concurs de inventică şi cercetare pentru elevi. Corespondentul nostru la Los Angeles, Octavian Palade, vă prezintă invenţiile liceenilor noştri.

Unul dintre proiectele înscrise în concurs este al Anastasiei Jeleznîi și al lui Dimitrie Gînju, doi elevi de 15 şi, respectiv, 16 ani din Chișinău, care au dezvoltat un produs natural ce elimină bolile viței de vie. „Vița de vie e sănătoasă atunci când nu are metale grele în componență. Am observat că se folosește în agricultură piatra vânătă. Aceasta conține cupru, care dăunează strugurilor, sănătății noastre și mediului înconjurător”, explică Anastasia. În ce constă invenţia lor aflaţi mâine în „Adevărul”.

Dacă tot veni vorba despre viţa de vie, mai aflaţi în ediţia de mâine ce spun specialiştii despre studiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în care Republica Moldova figurează pe locul doi în lume la capitolul consum de alcool.

Economistul Stas Madan consideră că cifrele sunt exagerate, datorită faptului că autorii au ajuns la aceste date indirect, bazându-se pe incidența anumitor boli. Analistul echivalează cei 16,8 litri de alcool pur consumat de fiecare moldovean într-un an, cât arată OMS, cu 240 de litri de bere, 140 de litri de vin sau peste 40 de litri de vodcă. „Ținând cont că o parte a populației nu consumă deloc alcool, ar reieși cantități și mai mari, ceea ce este cu adevărat aberant“, e de părere expertul.

Despre acestea şi alte subiecte citiţi mâine în „Adevărul”.”

XS
SM
MD
LG