Realizarea celui mai mare proiect al Gazprom-ului în Europa – gazoductul „South Stream” - este pusă sub semnul întrebării, după ce Comisia Europeană a declanșat procedura de sancționare a Bulgariei în legătura cu acesta.
Comisia Europeană a acordat o luna guvernului dominat de foștii comuniști pentru a-și preciza poziția fața de proiectul Gazprom-ului. Un purtător de cuvânt al Comisiei a constatat nereguli în concursurile prin care au fost desemnate companiile ce vor construi tronsonul bulgăresc. Bruxellesul a cerut oprirea procedurilor și renunțarea la proiect, în pofida existenței unui acord cu Gazprom. Partidele de centru-dreaptă au salutat aceasta poziție.
Raspunzând acuzațiilor, ministrul economiei și energeticii, Dragomir Stoinev, a declarat că gazoductul prin care Moscova urmărește reducerea dependenței de Ucraina a exporturilor sale nu trebuie să devina ostatec al conflictului Rusia-Ucraina. El a cerut din partea Bruxellesului „un pic de solidaritate cu Bulgaria, întrucât este de neînțeles ca unele țări să profite de gazele rusești iar altele – nu”.
Experți ai Comisiei vor sosi pe data de 13 iunie la Sofia pentru a se informa de poziția Bulgariei fața de tronsonul subacvatic al gazoductului.
Stoinev a mai spus că Bulgaria a fost nevoită să se îndrepte spre „South Stream” după ce a aflat că nu este un partener dorit în cadrul proiectului „Nabucco” la care, între timp, s-a renunțat.
În ajunul vizitei președintelui Barack Obama la Varșovia, ziarul „Rzeczpospolita” a publicat un articol în care constată: „În pofidă celor 10 ani de apartenență la NATO, la Sofia înfloresc simpatii pro-ruse – atât de puternice, încât Bulgaria este privită drept calul troian al Rusiei.”