Linkuri accesibilitate

„Cum ne va afecta sistarea livrării gazelor ruseşti către Ucraina” (Adevărul)


„Deja e vară, dar gazul românesc nu mai vine” (Panorama).



„Kommersant.md” consacră un articol conflictului apărut între businessmanul şi aspirantul politic Renato Usatîi, pe de o parte, şi Ministerul Justiţiei, pe de alta, conflict în care au intervenit două funcţionare ale ministerului. Acestea, alături de dl Usatîi, într-o conferinţă de presă, după ce și-au dat demisia de la minister, au formulat acuzaţii la adresa ministrului Oleg Efrim că ar fi recurs la tertipuri pentru a nu înregistra cu o nouă denumire partidul creat recent de businessman. Renato Usatîi a declarat presei că este „cutremurat de curajul şi onestitatea fetelor” şi că este „gata să le ofere o slujbă în partid dacă acestea vor dori”. Într-un comunicat, ministerul a sugerat că funcţionarele respective au fost corupte de businessman.

Pe același subiect, Dmitri Ciubaşenco scrie un comentariu acid în „Panorama”. „Efrim trebuie să-şi dea demisia”, crede autorul. „Dacă Moldova ar fi o ţară democratică europeană, ministrul Justiţiei, faţă de care au fost formulate acuzaţii de încălcare a legii la înregistrarea partidelor politice, şi-ar fi dat demisia. Sau, cel puţin, şi-ar fi suspendat exercitarea funcţiunilor pe perioada anchetării deschise a acestor acuzaţii”.

Cum ne va afecta sistarea livrării gazelor ruseşti către Ucraina”, se întreabă, alături de alte publicaţii, şi cotidianul „Adevărul”. „Doar dacă va fi stopat tranzitul”, este răspunsul ministrului adjunct al Economiei, Tudor Copaci, citat în articol. „În cazul unor astfel de evoluţii, vom fi nevoiţi să sistăm activitatea CET-2 din Chişinău (CET-1 din Chişinău şi CET-Nord din Bălţi staţionează din aprilie - n.r.). În condiţiile în care consumul în lunile de vară abia de ajunge la un milion de metri cubi de gaze, efectele vor fi minore, dar sperăm că nu se va ajunge până la o astfel de situaţie“, a mai spus dl Copaci.

Într-un articol publicat de „Ziarul Naţional”, un expert în energetică, Ion Muntean, susţine că „disensiunile dintre Rusia şi Ucraina privind problema gazelor naturale vor afecta şi R. Moldova prin reducerea volumului livrat, care ar duce la paralizarea activităţii unei părţi însemnate a economiei”.

Deja e vară, dar gazul românesc nu mai vine”. Este titlul unui articol din „Panorama” în care se afirmă că „sustrase de semnarea Acordului de Asociere, autorităţile moldovene, se pare, au uitat din nou de termenele de dare în folosinţă a conductei alternative de gaze Iaşi-Ungheni”. Partea română şi-a încheiat deja lucrările pe teritoriul său, iar şeful Agenţiei pentru resurse naţionale Gheorghe Duţu a declarat că gazoductul Iaşi-Ungheni, care ar fi trebuit să conecteze sistemele de transportare a gazelor din cele două ţări, poate fi funcţional în iunie 2014, când s-ar finaliza lucrările în R. Moldova. În realitate, însă, toate zac în linişte, iar termenele nu vor fi respectate nici acum…”, se arată în articol.

Victor Ciobanu scrie în editorialul său din „Ziarul Naţional” că „Voronin minte iar”. Autorul arată că „după ce a fost aplaudat de mai mulţi comentatori, precum că e un politician adevărat şi, iată, optează pentru viitorul european, acesta din nou a schimbat macazul. /…/ „Mai întâi, - spune dl Ciobanu despre liderul comunist, - a fost pentru UV, apoi a susţinut UE, ca să se întoarcă din nou cu faţa spre Est. Sâmbătă, fiind la o adunare la Comrat, el le-a zis comsomoliştilor locali că trebuie să ne integrăm în Uniunea Economică Euro-Asiatică (UEEA)”. „În UEEA, de la noi nu se cere nimic. Dacă nu-ţi place ceva, poţi spune despre asta în mod deschis. Fără să fii violat ca în cazul UE. Ce ne poate da UE? Ne va strivi cu piaţa sa”, a mai subliniat dl Voronin, citat în editorialul din „ZN”.
Scriitorul Mircea V. Ciobanu îl citează în editorialul său din „Jurnal de Chişinău”pe Jose Manuel Barroso care a declarat la Chişinău:„Sunt sigur că cetăţenii Moldovei nu vor corupţie, vor un sistem judiciar independent”. „Citesc această ştire, - spune dl Ciobanu, - şi mă mir de răbdarea europenilor şi de… nesimţirea alor noştri. Doar atât de puţin le cere Europa: un sistem juridic funcţional, echitabil, eficient. La urma urmei, dacă e imposibil, hai să luăm şi noi judecători din Europa. Să-i împrumutăm pentru următorii 50 de ani, până se produce o asanare a sistemului. Pentru că, atât timp cât reformele vor fi numai mimate, toată povestea cu idealul nostru european e vorbă goală”, apreciază între altele editorialistul.
XS
SM
MD
LG