Diana Răileanu a stat de vorbă cu redactorul şef al ziarului “Cuvântul” de la Rezina, Tudor Iaşcenco şi jurnalistul publicaţiei de limba rusă „Kommersant”, Vladimir Soloviov.
Ratificarea, cu 59 de voturi „pentru”, a Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, în Parlamentul de la Chişinău, în opinia redactorului şef al săptămânalului „Cuvântul”, Tudor Iaşcenco, reprezintă o decizie „istorică” a actualei guvernări. Jurnalistul nu pune la îndoială că primele beneficii oferite de acest document nu se vor lăsa aşteptate:
„Lumea începe să înţeleagă esenţa acestui Acord şi rolul lui în viaţa de mai apoi a societăţii noastre. În orice caz, noi primim unele mesaje, opinii, că lumea începe să se dezmeticească. În ultimul timp s-a vorbit mult despre acest Acord, a început şi guvernarea să iasă în teritoriu, să informeze lumea, mass media îi acordă o atenţie mai mare şi lucrul acesta este benefic. Pe de altă parte, se profilează tot mai evident rolul propagandei şi agitaţiei ruseşti la noi în republică, care întrece orice limită. Mass media rusească nu face gazetărie, dar fac propagandă şi agitaţie, mai ales de la un timp încoace, fapt care a fost recent menţionat în adresarea Consiliului de Presă din Republica Moldova către colegii noştri din Federaţia Rusă.”
La începutul acestei săptămâni, Consiliul de Presă, autoritate care se interesează de aspectul deontologic al produsului livrat de breasla jurnalistică din Republica Moldova, s-a adresat către instituţia similară din Federaţia Rusă cu o cerere de examinare a reportajului transmis de postul rusesc de televiziune Pervîi kanal în ziua când Republica Moldova semna, la Bruxelles, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Materialul prezenta consolidarea relaţiei cu ţările din UE ca fiind dezastruoasă pentru Republica Moldova. Vneri, după o perioadă de monitorizare a mai multor posturi ruseşti de televiziune retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis suspendarea pentru o jumătate de an a emisiei postului Rossia 24, dar şi amenzi sau avertizări pentru alte câteva posturi de televiziune. Jurnalistul Vladimir Soloviov, de la publicaţia de limba rusă „Kommersant” face parte din tabăra celor care dezaprobă această decizie:
„Deciziile, din punctul meu de vedere, sunt tendenţioase. Postul de televiziune Pervîi kanal retransmis de Prime şi NTV retrasmis de Tv 7 nu au fost sancţionate cu suspendarea, ca în cazul postului Rossia 24. Eu sunt de acord cu cei care califică aceste decizii drept „politice”. La ce mă refer? În ultima perioadă, Rossia 24. reprezenta o tribună pentru politicienii moldoveni care critică eurointegrarea şi sunt pentru integrarea ţării în Uniunea Vamală. Desigur, aici intervine aspectul etic, cât de corect este ca acest politiceni să pledeze pro sau contra anumitor subiecte de pe platforme media ruseşti? Rossia 24. era o platformă mai ales pentru socialistul Igor Dodon, care a vorbit la acest post de televiziune în ajunul semnării Acordului de Asociere. Cu siguranţă această decizie va avea şi anumite consecinţe. În următoarea perioadă am putea să ne aşteptăm la comentarii din partea oficialilor ruşi la această temă, care vor spune: iată ce înseamnă standarde şi principii europene: înlăturarea posturilor de televiziune incomode guvernării.”