Linkuri accesibilitate

Ce schimbare ar putea interveni în strategia Kremlinului referitoare la Ucraina după doborârea avionului de pasageri malaezian


Rămășițele zborului Malaysia Airlines MH17, în apropiere de Grabove, regiunea Donețk, Ucraina, 23 iulie 2014.
Rămășițele zborului Malaysia Airlines MH17, în apropiere de Grabove, regiunea Donețk, Ucraina, 23 iulie 2014.

Interviu cu expertul rus Andrei Deviatkov, lector superior al Universităţii de Stat din Tiumen, Rusia,

Andrei Deviatkov: „Această situaţie cu Boeingul malaesian poate arunca o umbră foarte proastă nu doar asupra insurgenţilor din estul Ucrainei, dar şi asupra Rusiei. Olanda a şi anunţat că e gata să îndemne UE să introducă sancţiuni mult mai dure împotriva Rusiei dacă aceasta nu va determina o investigaţie efectivă a acestei tragedii. La Moscova de fapt se simte o îngrijorare foarte mare în legătură cu asta. Poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin legată de acest accident, care a fost neaşteptată, extinsă, a fost totodată extrem de clarificatoare în sensul că se vede încercarea Rusiei, chiar dacă deocamdată doar retorică, să demonstreze o abordare destul de cooperantă: să lase acolo toţi observatorii, să asigure o investigare tehnică amplă a celor întâmplate. Prin urmare, mi se pare că riscul ca Rusia să fie acuzată de această tragedie împinge Rusia spre un comportament mai cooperant. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, UE probabil se va asocia la sancţiunile sectoriale americane. Pentru companii ca Rosneft acest lucru ar fi o mare ameninţarea în plan economic. De aceea, eu cred că soluţia este foarte simplă: să se asigure o investigaţie independentă eficientă din toate părţile şi eu cred că acum în primul rând Rusia e interesată de asta.”

Europa Liberă: În acelaşi timp se relatează că investigaţia ar fi imposibilă pentru că toate probele ar fi fost distruse… Ce soluţie la această problemă s-ar putea găsi?

Andrei Deviatkov: „Desigur că acum ar fi necesar un schimb real de date relevante, informaţii ale serviciilor speciale. Pentru că aceste date ar putea compromite Rusie, se poate presupune că ea nu va oferi un acces efectiv la datele de care dispune. Dar dacă ne amintim tragedia cu prăbuşirea avionului polonez în 2010, chiar dacă au rămas întrebări neelucidate, chiar dacă au mai rămas îndoieli, totuşi un anumit grad de încredere în relaţiile bilaterale ruso-poloneze a fost atins atunci, după desfăşurarea unei investigaţii independentă. Eu cred că acum ar fi suficient ca Rusia să dea dovadă de o abordare cât mai constructivă, să asigure măcar eficienţa muncii observatorilor internaţionali, să ofere măcar unele date tehnice despre trupele sale ca să fie pornit acest car din loc.”

Europa Liberă: Chiar credeţi că va avea loc această investigaţie independentă?

Andrei Deviatkov: „Eu cred că nu tocmai investigaţia în sine este acum esenţială, ci faptul că Rusia ar putea să înceapă să acţioneze altfel. Doar declaraţia lui Putin nu a fost de fapt despre Boeing, ci a fost despre o reglementare urgentă a conflictului. Societatea fireşte vrea să ştie de ce a căzut Boeingul, dar mie mi se pare că întrebarea esenţială acum este dacă Rusia va începe acum să exercite presiuni reale asupra insurgenţilor ca ei să lase armele şi conflictul să fie oprit. Pentru că ceea ce vedem acum e o situaţie în care Rusia devine vinovată de apariţia pe teritoriul unui stat european a unei formaţiuni de tip palestinian. Şi cea mai importantă întrebare este dacă ea va exercita presiuni reale asupra separatiştilor. Eu de exemplu cred că va exercita. Cât priveşte eventualele concluzii ale comisiei, ele cel mai probabil vor fi de compromis, ca bunăoară cele ce s-au formulat urmare a războiului ruso-georgian. O misiune UE a ajuns a ajuns în 2009 la nişte concluzii de compromis, care nu acuzau pe nimeni. Dar totuşi conflictul a fost oprit. Asta e important. ”

Europa Liberă: Deci, dvs. credeţi că această tragedie poate impulsiona de fapt o soluţie de pace pentru conflictul din Ucraina?

Andrei Deviatkov: „Da, pentru că evenimente ca prăbuşirea Boeing-ului sunt total imprevizibile şi pentru că astfel de întâmplări pot arunca o umbră asupra participării ruse acolo şi pot discredita Rusia. Nimeni nu ştie ce se mai poate întâmpla. De aceea eu cred că dacă cu câteva luni în urmă Putin se dezisese retoric de proiectul numit Novorossia, acum el va face acest lucru şi pe dimensiunea politică.”

XS
SM
MD
LG