Linkuri accesibilitate

Reforma justiţiei şi temerile ONG-iştilor


Organizații civice de la Chișinău se tem că vacanța și alegerile vor întârzia prea mult reforma justiției.

La Chișinău Promo-Lex și Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă au dat publicității o nouă evaluare trimestrială a aplicării reformei justiției. Activiștii se tem de întârzieri mai mult decât în alte dăți, pentru că suntem în vacanță legislativă, iar apoi va fi campanie electorală.

Asociaţia Promo-Lex şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă continuă să urmărească, trimestru cu trimestru, progresul strategiei de reformă în sectorul justiţiei. Şi de această dată experţii au ajuns la aceeași concluzie: ritmul reformei este destul de lent. Pentru perioada imediat următoare pronosticurile sunt încă mai pesimiste, în vacanţa Parlamentului nu pot fi adoptate legi necesare, iar peste două luni începe campania electorală.

Programată cu o traiectorie de 5 ani, Strategia de reformare a justiţiei a ajuns la jumătate de cale. În toată această perioadă experţii care monitorizează realizarea strategiei au ajuns, invariabil, la concluzia că reforma decurge destul de lent, chiar dacă cea mai mare parte din acţiunile promise sunt întreprinse. La această etapă a reformei 60 la sută din acţiunile prevăzute în Strategie au fost bifate ca fiind realizate. Însă aşa cum nu cantitatea, ci calitatea schimbărilor contează, experţii constată că deocamdată rezultatele vizibile se lasă aşteptate. Deşi în perioada aprilie-iulie instituţiile implicate în procesul de reformare urmau să realizeze sarcini principial importante prevăzute în Strategie, acestea au fost amânate, spune preşedinta Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, experta Olesea Stamate. Două din restanţe se referă tocmai la cel mai important pilon al reformei – lupta cu corupţia. Prima se referă la rezistenţa instituţiilor de drept să-şi fortifice mecanismele anticorupție pe interior şi să instituie avertizori de integritate care să denunţe mita şi alte acte de corupţie, spune Olesea Stamate:

„În cadrul şedinţei grupului de lucru din cadrul Ministerului Justiţiei unii reprezentanţi ai instituţiilor s-au manifestat împotriva creării în general a acestor avertizori de integritate, considerând că aşa numiţii „stukaci” cum i-au calificat ei nu sunt potriviţi să activeze în aceste instituţii.”

Cea de-a doua restanţă majoră este trenarea punerii în aplicare a pachetului de legi anti-corupţie, adoptat în urmă cu un an, spune experta:

„Foarte bine că avem sancţiuni mai aspre pentru acte de corupţie. Dar aţi văzut vreun judecător condamnat pentru acte de corupţie? În afară de cei doi, unul care a luat mită de 200 de euro şi nici sentinţa în cazul respectiv nu este finală. Dar judecători pe care toată lumea îi cunoaşte că sunt corupţi. Judecători care sunt responsabili de multiple condamnări ale Republicii Moldova la CEDO. Sau judecători responsabili pentru cazurile din 7 aprilie 2009.”

Lista restanţelor continuă cu reforma Procuraturii care urma să fie începută încă în urmă cu doi ani. Deşi parlamentul înainte de vacanţă a adoptat strategia de reformare a procuraturii puţin probabil că aceasta va lua turaţii înainte de alegeri, sugerează expertul de la Promo-Lex Pavel Postică:

„Aici vorbim despre modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte procedura de numire a Procurorului General. Aprobarea unei noi legi cu privire la procuratură un proiect al căreia deja se află pe masa deputaţilor. Practic, nu există voinţă în Parlament pentru aprobarea acestui pachet de legi.”

Pe de o parte, lipsa de voinţă politică, pe de altă parte, rezistenţa unor instituţii implicate în procesul de reformare, între care Procuratura Generală sau MAI, care întârzie să-şi realizeze angajamentele prevăzute în Strategie, toate acestea trenează reforma în justiţie, constată experţii. În perioada monitorizată totuşi s-a reuşit şi realizarea unei acţiuni extrem de importante. Este vorba despre două studii care ar asigura o mai bună funcţionare a sistemului judecătoresc, unul cu privire la optimizarea instanţelor judecătoreşti, altul privind specializarea judecătorilor, spune Olesea Stamate:

„Înţelegem că până la alegeri nu se vor întreprinde măsuri de ordin legislativ pentru a implementa recomandările formulate în aceste studii. Deocamdată nici Ministerul de Justiţie nu a venit cu o opinie.”

Experţii constată că în perioada imediat următoare progresul reformei şi justiţie va fi şi mai lent, dat fiind că în două luni începe campaniei electorală, care va fi preocuparea de bază a decidenţilor. Iar după alegerile parlamentare soarta eforturilor depuse până acum şi a reformei, în general, rămâne incertă. Experta Olesea Stamati îşi exprimă speranţa că indiferent de rezultatele alegerilor care vor determina viitoarea guvernare reforma justiţiei va fi continuată, însă nu exclude contrariul:

„Asta ar însemna că procesul de integrare va fi trăgănat clar, fiindcă sunt sigură că UE va cere indicatori clari de performanţă, dar va cere capete de oficiali, de judecători care sunt condamnaţi pentru corupţie. Fără acest lucru aprofundarea integrării europene nu va avea loc. asta e ceea ce ţine de partea externă. Pe partea internă, nu vom avea niciodată un progres economic viabil şi progres în celelalte domenii atâta timp cât nu avem o justiţie eficientă, transparentă şi necoruptă.”

Experţii îşi exprimă speranţa că fondurile europene destinate reformei în justiţie vor fi acel element catalizator care va consolida clasa politică. UE a promis să sprijine efortul de reformare a justiţiei moldovene cu fonduri eșalonate în valoare de 60 de milioane de euro, funcție de punerea în aplicare a acțiunilor asumate . Prima tranşă de 15 milioane a fost acordată la sfârşitul anului trecut. La finele lunii aprilie un grup de experţi europeni s-a aflat la Chişinău pentru o monitorizare independentă a progresului reformei, urmând să decidă asupra rambursării celei de-a doua tranşe de 15 milioane de euro. Ministerul de Justiţie deocamdată nu a făcut publice rezultatele monitorizării, dar surse avizate din cadrul instituţiei ne-au spus că cea de-a doua tranşă urmează să fie virată cât de curând, însă deocamdată nu e limpede dacă pe deplin sau parţial.

Previous Next

XS
SM
MD
LG