Corina Crețu are 47 de ani și a fost consilieră și purtătoare de cuvânt a fostului președinte post-comunist Ion Iliescu, în ultimele două mandate ale acestuia (1992-1996, 2000-2004), iar din 2007 este eurodeputată. La alegerile europarlamentare din acest an, Crețu a fost cap de listă pentru socialiștii români, care utlerior au sprijinit-o să obțină funcția de vicepreședinte al Parlamentrului European. Ea a devenit în mod surprinzător candidata României pentru un fotoliu de comisar european, deși până foarte recent și premierul și președintele declarau că Dacian Cioloș, comisarul pentru agricultură rămâne în cărți susținut de către guvernul de la București.
Dacian Cioloș s-a achitat onorabil de funcția pe care a avut-o, dar nu ar fi putut ocupa încă un mandat în fruntea Agriculturii europene, de aceea România dacă și-ar fi dorit să-l mențină în executivul de la Bruxelles ar fi trebuit să negocieze pentru el încă de acum câteva luni un alt portofoliu care să i se potrivească, de pildă cel penru dezvoltare regională.
Potrivit regulilor, fiecare țară își nominalizează câte un candidat, dar acest lucru are se întâmplă de obicei după ce au loc negocieri între partenerii europeni în așa fel încât fiecare să obțină cea mai bună soluție din cele posibile. Spre exemplu în urmă cu cinci ani, România a negociat intens și și-a făcut aliați puternici, ca Franța pentru a-l propulsa pe Cioloș, comisar pentru Agricultură.
Anul acesta, în schimb, totul s-a petrecut în tăcere, iar premierul Victor Ponta a trimis două propuneri, cea a lui Dacian Cioloș, pentru care se pare România nu a negociat nimic, și a doua, Corina Corețu, mult mai convenabilă pentru executivul european, care are nevoie de cât mai multe propuneri de femei, pentru a-și demonstra politica de paritate.
Criticându-i pe cei care i-au găsit nod în papură Corinei Crețu, premierul român a explicat de la Beijing unde se află într-o vizită oficială că “din fericire” a reușit “să țină negocierile mult timp departe de cei care vor să le strice”. Președintele Traian Băsescu inisită, pe de altă parte că nu a știut nimic despre această propunere până în ultimul moment, cu toate că premierul a declarat că s-a consultat cu șeful statului.
Eurodeputata socialistă, Corina Crețu este o politiciană fără anvergură, care nu are nicio realizare în Parlamentul European și care nu stăpânește niciun domeniu. A fost preferată în fața lui Dacian Cioloș, văzut mai degrabă ca un tehnocrat, pentru a demonstra probabil influența premierului Victor Ponta. Lucrurile sunt totuși încă în mișcare, iar pe lista președintelui Comisiei Europene, conservatorul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care a început în această după amiază discuțiile cu cei nominalizați doar România are două propuneri, în vreme ce Belgia se află în întârziere și nu și-a trimis încă favoritul.