Linkuri accesibilitate

În criza ucraineană, există tot mai multe semnale că rușii joacă șah în Moldova (Cr. Câmpeanu/România liberă)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010
Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

A uitat Iurie Leancă de sprijinul dat R. Moldova de România în timpul mandatelor președintelui Traian Băsescu? (Eugen Tomac/Curentul)

„În criza ucraineană, există tot mai multe semnale că rușii joacă șah în Moldova, unde își mută piesele în pregătirea alegerilor de la 30 noiembrie”, scrie Cristian Câmpeanu în cotidianul „România liberă”.

După cum precizează comentatorul, formula cu șahul e împrumutată din kremlinologie, o disciplină reactivată neașteptat odată cu anexarea Crimeii. Ea vrea să spună că rușii își gândesc câteva mutări în avans, în timp ce americanii n-ar face decât să gestioneze crizele prezente.

Prin articolul său, Câmpeanu pune în circulație concluziile unei analize realizate de un nou think tank care se ocupă de spațiul eurasiatic. De pildă, ideea că Rusia ar fi ales să recheme Moldova în spațiul ei de influență în modul cel mai simplu, prin alegerile parlamentare care bat la ușă. Un semnal s-ar fi dat la recentul congres al Partidului Socialist, întemeiat și condus de fostul comunist Igor Dodon.

Acesta a pledat pentru o supunere la vot a opțiunii strategice a Republicii Moldova - spre Occident sau spre Rusia - și unde anume? în Găgăuzia. Dar „arma” secesionistă ar fi fost arătată ca avertisment și altfel în zilele din urmă, arată Câmpeanu.

El pomenește declarația prim-vicepremierului rus Dmitri Rogozin că Rusia își va apăra, la nevoie, cetățenii din Transnistria. Dacă vor să-și sporească forța militară în Transnistria, traduce Câmpeanu cele spuse de Rogozin, atunci rușii au nevoie de un coridor care să lege regiunea separatistă de Crimeea.

Pentru moment, legătura este blocată de chiar teritoriul ucrainean, care se declară, de la Kiev, pro-occidental. „Acest coridor, care trece prin regiunea Odessa și ar tăia complet accesul Kievului la mare, are nevoie de o entitate obscură precum Găgăuzia”, explică și mai limpede comentatorul de la „România liberă”.

Un ziar cu circulație mică în România, e vorba de „Curentul”, publică scrisoarea deschisă adresată de deputatul român Eugen Tomac premierului moldovean Iurie Leancă, după declarațiile și gesturile de susținere ale acestuia față de candidatul social-democrat la președinția României, Victor Ponta.

Tomac pune de fapt lucrurile la punct doar în ce privește sprijinul dat Republicii Moldova de România în timpul mandatelor președintelui Traian Băsescu, și pe care Iurie Leancă l-a negat, spunând că niciun guvern, până la cel condus de Ponta, nu a produs altceva decât vorbe.

Dacă dl Leancă este liber să aibă orice opțiuni politice, trebuie totuși să-i fie reamintite fapte indubitabile, arată autorul scrisorii deschise din „Curentul”: lobby eficient în favoarea Moldovei, pe plan european și în relațiile bilaterale, datorat lui Traian Băsescu.

Rezultat: Moldova este azi mult mai aproape de Uniunea Europeană; simplificarea procedurilor de acordare a cetățeniei române încă din 2009, precum și alte lucruri încă mai palpabile: 700 de case construite de România pentru victimele inundațiilor din Republica Moldova; un milion de cărți românești trimise în Moldova; cinci mii de burse de studiu în fiecare an; manuale de istorie a românilor pentru toți elevii de peste Prut.

Vineri începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România. Întâmplător sau nu, ziarul „Adevărul” publică joi portretul candidatei independente Monica Macovei, numită în titlu „doamna de fier”, iar în text „candidatul intelectualilor”.

XS
SM
MD
LG