Linkuri accesibilitate

Sistemul medical îmbătrânește de la an la an


Lorita Guțu este medic psihiatru la spitalul din Edineț de 33 de ani. Ea mai lucrează la centrul comunitar de sănătate mintală din Edineț, iar de două ori pe săptămână - și la Dondușeni, unde nu este specialist.
Lorita Guțu este medic psihiatru la spitalul din Edineț de 33 de ani. Ea mai lucrează la centrul comunitar de sănătate mintală din Edineț, iar de două ori pe săptămână - și la Dondușeni, unde nu este specialist.

43 la sută din medici și 45 la sută din asistenți medicali din R. Moldova au peste 55 de ani. Anul trecut, 2.753 de medici sau 28% din total și 3.368 de asistenți (18%) erau pensionari, potrivit datelor Federației Sindicale „Sănătatea”, care vorbește de „fenomenul îmbătrânirii cadrelor medicale”.

Acest fenomen este mai accentuat în zonele rurale, acolo unde activează jumătate din medicii pensionari și peste 60% din asistenți medicali de vârstă pensionară, și este în creștere de la an la an.

„Din 2020 până în 2023, ponderea medicilor de vârstă pensionară care activează în sistem a crescut cu peste 1%, la fel și cea a asistenților medicali”, a spus Europei Libere vicepreședinta federației, Natalia Chihai.

Specialista este de părere că, pentru a atrage tinerii specialiști în sate, statul ar trebui să majoreze salariile și indemnizațiile, să asigure cu școli și grădinițe tinerele familii.

„Odată ce statul a investit în formarea lor profesională și ei ar trebuie să fie responsabili, să întoarcă această investiție. Spiritul civic trebuie consolidat”, adaugă Chihai.

Au plecat mai mulți decât au venit

Anul trecut au părăsit sistemul sanitar 855 de medici, cu peste 300 mai mulți decât în 2022. Peste 700 dintre aceștia au plecat din propria inițiativă.

În același timp, 731 de medici, farmaciști și alți angajați cu studii superioare s-au angajat în 2023. Dintre aceștia, 323 erau tineri specialiști.

Sistemul medical se confruntă de ani buni cu un deficit de personal și îmbătrânirea acestuia. Cei mai căutați sunt medicii de familie. Potrivit Ministerului Sănătății, lipsesc 170 de astfel de specialiști.

De asemenea, mai e nevoie de 11 anesteziologi, 61 de radiologi, 50 de interniști, 41 de pediatri, 38 de cardiologi și 31 de medici de urgență.

Privește reportajul despre Lorita Guțu, psihiatrul care lucrează în trei instituții medicale. Își începe ziua de muncă la spitalul din Edineț, apoi merge la centrul comunitar de sănătate mintală, iar de două ori pe săptămână - și la Dondușeni.

Un psihiatru la două raioane
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

5 ani obligatorii și 260.000 de lei indemnizații

Pentru a rezolva problema cadrelor medicale, Ministerul Sănătății a modificat recent legea ocrotirii sănătății. Astfel, rezidenții care au învățat la buget vor fi obligați să lucreze timp de 5 ani acolo unde sunt repartizați, în loc de 3 ani, ca până acum.

În primele șase luni de activitate, ei vor primi o indemnizație de 120.000 de lei sau aproximativ 6.000 de euro. Statul le va mai da 70.000 de lei după al patrulea an și încă 70.000 - după al cincilea.

De asemenea, autoritățile le vor compensa cheltuielile de transport tinerilor specialiști care fac naveta. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, circa 3.000 de lucrători medicali se deplasează la muncă într-o altă localitate decât cea în care stau. Aceștia vor primi lunar circa 1.000 de lei.

Mai nou, de indemnizații și facilități (compensații pentru cheltuielile de închiriere a locuințelor, pentru consumul de energie termică și electrică) vor beneficia și specialiști cu studii superioare în medicină: optometriști, asistenți medicali generaliști, tehnicieni radiologi, kinetoterapeuți etc.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG