Linkuri accesibilitate

Unde și cum se poate vota în R. Moldova, în alegerile europarlamentare românești (hărți)


O urnă de vot la una dintre secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare, în Chișinău
O urnă de vot la una dintre secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare, în Chișinău

Zeci de mii de cetățeni moldoveni care dețin și cetățenia română sau a altei țări din Uniunea Europeană sunt așteptați la urne pe 9 iunie, la alegerile pentru Parlamentul European, inclusiv la 52 de secții de votare deschise de România în Republica Moldova.

Autoritățile pro-europene de la Chișinău și-au îndemnat concetățenii cu cetățenie dublă, care locuiesc în țară sau în străinătate, să voteze cu partide care sprijină aderarea R. Moldova la UE, în timp ce opoziția socialistă, care sprijină legături strânse cu Rusia, a spus că „nu se implică” în alegerile pentru Parlamentul European pentru că acest scrutin reprezintă „treburi interne de organizare” a UE.

Autoritățile electorale românești au spus că secțiile de votare deschise în R. Moldova vor rămâne deschise până la orele 22:00, dar programul poate fi prelungit cu o oră, dacă în secție sunt mai mulți alegători care încă nu au votat. Pentru a vota alegătorii trebuie să aibă pașaport sau bulletin de identitate românesc valabil.

Ambasada României la Chișinău a spus că 28 de secții de votare vor fi deschise în centrul țării (inclusiv 13 secții în Chișinău), 17 secții - în zona de nord și 7 secții - în sudul R. Moldova.

Sunt aleşi cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, pe un mandat de cinci ani, toate partidele românești cu șanse promițând să sprijine aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, inclusiv cele de extremă dreapta acuzate de promovarea unei agende a Moscovei.

Pentru cetăţenii moldoveni car au și cetățenia bulgară și vor să aleagă deputații în Parlamentul European din partea Bulgariei în Parlamentul European au fost deschise secţii de vot la ambasada bulgară la Chișinău, dar şi la Taraclia, Cahul, Ceadîr-Lunga, Tvardiţa și Comrat.

În afară de alegerile europarlamentare, alegătorii bulgari, inclusiv cei din R. Moldova, pot vota pe 9 iunie și în alegeri parlamentare anticipate. În România, au loc și alegeri locale concomitent cu europarlamentarele, dar la locale se votează doar în localitatea de reședință, adică nu se poate vota în secțiile deschise de România în străinătate, inclusiv în R. Moldova.

Pot participa la europarlamentare și moldovenii care au cetățenia altei țări membre a UE, în afară de a României sau Bulgariei, dar nicio altă țară nu deschide mai mult de o secție de votare în R. Moldova, de regulă, la ambasadă (A.E).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG