Linkuri accesibilitate

Confruntarea televizată Ponta-Johanis (Adevărul)


Este inacceptabil să fie invocate discriminatoriu în campania electorală etnia și religia unui candidat prezidențial (A.Pleșu/„22”).

Evenimentul zilei publică mai multe știri referitoare la Rusia și intențiile ei în privința Transnistriei și a Ucrainei. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin l-a asigurat la Moscova pe liderul transnistrean Evgheni Şevciuk că Rusia îşi va menține poziția de susţinere a Transnistriei şi a rușilor care trăiesc acolo, relatează cotidianul de la București citând Ria Novosti. Rusia și-a lansat un nou instrument de propagandă, trustul media internațional Sputnik, informează de asemenea Evenimentul zilei, care amintește că deja politica Moscovei este promovată de postul de televiziune în limba engleză Russia Today. Regiunea de la nord de România se află în continuare sub presiune. Ambasadorul ucrainean la Națiunile Unite a avertizat foarte ferm organizația că Rusia intenționează o ofensivă de proporții în estul Ucrainei.

Publicațiile românești sunt însă pline de amănunte și comentarii pe marginea primei confruntări televizate între cei doi candidați rămași în cursa pentru alegerile prezidențiale, social-democratul Victor Ponta și liberalul Klaus Iohannis. Dialogul este considerat fie neconcludent, fie dezmăgitor pentru reprezentantul opoziției, Klaus Iohannis, care a avut o prestație elegantă, dar prea puțin ofensivă pentru a-l contracara pe mai experimentatul premier Victor Ponta. Un grup de experți grupați sub denumirea Smart Politics publică în Adevărul o analiză a acestei confruntări electorale și reamintește că politologia occidentală nu pune mare preț pe așa ceva. Nu prestația tv a fiecărui candidat influențează votul, ci mai degrabă atitudinea competitorilor, care îl avantajează pe cel care poate să pozeze în învingător. După toate aparențele, acest lucru i-ar fi reușit mai degrabă lui Victor Ponta. Premierul-candidat a venit îmbrăcat foarte clasic și a etalat o mulțime de dosare și hârtii, dând senzația că „îl scoate la tablă” pe Iohannis. Dan Andronic de la Evenimentul zilei consideră că nici Ponta, nici Iohannis n-au ieșit în mod decis învingători. Marele câștig a fost al publicului, al alegătorilor, care i-au putut în sfârșit vedea față în față.

Se discută în continuare cu îngrijorare despre modul în care se duce campania electorală. Andrei Pleșu a declarat la o reuniune a Grupului de Dialog Social, rezumată de revista 22, că e inacceptabil să fie invocate împotriva lui Klaus Iohannis etnia sa, germană, și religia, luterană. Dacă așa se discută, atunci de ce nu se invocă și faptul că Monica Macovei, care a candidat la primul tur, este de religie catolică, iar Corneliu Vadim Tudor, de asemenea candidat la primul tur, de confesiune baptistă. Tratamentul discriminatoriu activat împotriva lui Iohannis are în vedere, sugerează Pleșu, potențialul său totuși amenințător pentru Ponta.

Implicarea Bisericii Ortodoxe Române în campania electorală de partea lui Victor Ponta, încă premier al României, este criticată de Gabriel Bejan în România liberă. În opinia sa, această relație amenință însăși democrația și amintește, în acest sens, precedentul istoric catastrofal al lui Mussolini, precum și pe cel în curs al președintelui rus Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG