Linkuri accesibilitate

Bernd Fabritius: „Am propus Consiliului Europei verificarea votării pe listele suplimentare din România”


Bernd Fabritius
Bernd Fabritius

Corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă, în dialog cu parlamentarul german originar din România, membru al APCE.

Bernd Fabritius (CSU, deputat german născut la Agnita, România) este membru al Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag şi membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Fabritius va fi unul dintre membrii delegației de observatori APCE la alegerile organizate în R. Moldova pe 30 noiembrie.

Europa Liberă: Dle Fabritius, felicitări! Presa germană a scris astăzi despre succesul unui minoritar german la prezidențialele din România. Ca și viitorul președinte al României v-ați născut în județul Sibiu unde ați rămas până la absolvirea liceului. Cum ați primit vestea victoriei dlui Klaus Iohannis?

Bernd Fabritius: „Cu foarte mare bucurie și cu foarte mare satisfacție, pentru faptul că societatea românească, în mod special în ultimele săptămâni prin modul de organizare a acestor alegeri, a fost confruntată cu un atac destul de serios la principiile democratice care în România, totuși, și-au găsit intrarea în ultimii 25 de ani.”

Europa Liberă: Sunteți membru al delegației Germaniei la APCE și în această calitate ați monitorizat nu o dată alegerile din diferite țări membre. Cum apreciați aceste alegeri din punctul de vedere al standardelor democratice?

La consulatul român de la Munich, 16 noiembrie (Courtesy: Gertrud Dumitrescu)
La consulatul român de la Munich, 16 noiembrie (Courtesy: Gertrud Dumitrescu)

Bernd Fabritius: „Alegerile s-au organizat într-un mod cu totul inacceptabil, și spun asta fără a face referire la un candidat, la o apartenență etnică, sau la orice altceva. Dar să fiu nevoit să văd cum cetățenii unei țări membre UE stau ore în șir în fața unei secții de vot organizate intenționat, în așa fel încât să nu fie posibilă recoltarea tuturor voturilor celor care au acest drept, este cu totul inadmisibil, dacă nu chiar rușinos, dacă mă gândesc că s-a oferit României posibilitatea de a organiza în Germania secții de vot oriunde este necesar, și că legea permite așa ceva. România a refuzat, pur și simplu, și nu a avut interes. După părerea mea, aceasta lezează statul de drept și statul democratic. Cred că asta este cea mai mare pagubă sare s-a produs, din experiențele foarte regretabile din ultimele trei săptămâni.”

Europa Liberă: Aceasta fiind situația, cea pe care ați descris-o, veți propune APCE desemnarea unui raportor pentru investigarea felului în care s-au organizat alegerile in România?

Bernd Fabritius: „Desigur. Eu m-am adresat deja acum două săptămâni Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, și am propus o verificare foarte strictă a votului, în special cel de pe listele suplimentare din țară, o dovadă că s-a încercat promovarea turismului electoral. Acestea sunt proceduri care nu numai în străinătate, ci și în România, sunt inacceptabile. Am solicitat domnului Meleșcanu o reformă a legislației electorale. Nu înțeleg de ce nu s-a putut promova legislația necesară introducerii votului prin corespondență, așa cum oferă toate țările civilizate.”

Europa Liberă: Credeţi ca acest val de trezire la democraţie, acest tăvălug de revoltă și democrație va fi dus de vânt și peste graniță, în Republica Moldova, la alegerile din 30 noiembrie ?

Bernd Fabritius: „Sunt convins de acest lucru. Cred că românii și moldovenii gândesc și simt la fel, au aceeași stare de spirit, și sunt convins că se va reacționa exact în același mod.”

XS
SM
MD
LG