Linkuri accesibilitate

Generalul Gheorghe Papuc a fost condamnat, cu executare, în dosarul 7 aprilie 2009


Fostul ministru de interne a fost condamnat la patru ani de închisoare. Condamnat, dar cu suspendare, a fost și Vladimir Botnari, fostul comisar de Chişinău. Decizia poate fi contestată în instanţă superioară.

Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe fostul ministru de interne Gheorghe Papuc la patru ani de închisoare cu executare pentru neglijență în serviciu în tulburările din aprilie 2009 din capitală, soldate cu moartea unui tânăr. Fostul comisar al poliției Chișinăului, Vladimir Botnari, a fost condamnat și el la doi ani de închisoare, dar cu suspendare.

La aproape şase ani de la evenimentele din aprilie 2009, ministrul de Interne de atunci, Gheorghe Papuc şi fostul comisar de poliţie Vladimir Botnari, sunt primele persoane cu funcţie de conducere condamnate în dosarul „7 aprilie”.

În 2010, cei doi au fost acuzaţi de neglijenţă în serviciu soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc.

Iată ce declara atunci presei Gheorghe Papuc: „Nu am primit ordinul de a deschide focul. Dar chiar dacă aş fi primit un astfel de ordin, nu aş fi ordonat la rândul meu să fie ucişi tinerii, copiii, cetăţenii ţării noastre”.

În 2011, prima instanţă a stabilit nevinovăţia lui Vladimir Botnari şi Gheorghe Papuc, însă procurorii, care au considerat drept ilegală sentinţa de achitare pronunţată de Judecătoria Centru din Chişinău, au atacat-o la Curtea de Apel.

După aproape trei ani de investigaţii şi mai multe şedinţe de judecată amânate, instanţa de apel din capitală a decis astăzi condamnarea celor doi.

Unul din avocaţii lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit în tulburările din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, Veaceslav Ţurcan, deşi salută decizia Curţii de Apel Chişinău, atrage atenţia că lucrurile ar putea lua o altă turnură la Curtea Supremă de Justiţie:

„Presupun că este un mesaj pentru societate că se încearcă să fie pusă în aplicare legea. Sper că nu este o mimare.”

Europa Liberă: De ce spuneţi aşa? Pentru că urmează Curtea Supremă de Justiţie?

Veaceslav Ţurcan: „Da, sigur că da. Putem să ne aşteptăm la orice minuni.”

Europa Liberă: De fapt, avocaţii celor doi cît timp au la dispoziţie pentru a face recurs la Curtea Supremă de Justiţie?

Veaceslav Ţurcan: „Două luni din momentul pronunţării deciziei motivate.”

În timpul evenimentelor din aprilie 2009, mai mulţi tineri au fost maltrataţi în comisariatele de poliţie. Ludmila Popovici, directoarea Centrului de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”, organizaţie neguvernamentală care, a oferit asistenţă medicală şi psihologică la peste 100 de tineri, crede şi ea că cei care se bucură de această condamnare, de fapt, se îmbată cu apă rece:

„Am vorbit de multe ori cu victimele şi le-am întrebat dacă, eventual, condamnarea victimelor ar duce la o stare mai bună a lor şi vreau să vă spun că nu întotdeauna ei asta şi vor. Mai degrabă ar fi mulţumiţi dacă ar fi fost luate în considerare suferinţele lor. Până acum însă au fost ignoraţi de stat şi nici nu au primit, cel puţin compensaţii, o parte dintrei ei. Prin urmare, nu ştiu cît de tare îi încălzeşte această decizie.”

Potrivit săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă”, decizia în baza căruia fostul ministru de Interne a fost condamnat la închisoare cu executare reală va fi pronunţată integral pe 19 februarie 2015. Până atunci, Gheorghe Papuc va rămâne în libertate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG