Linkuri accesibilitate

Pieter Omzigt: „Nimeni nu îi alungă pe ruşi din APCE, dar nu putem să nu impunem sancţiuni…”


Adunarea Parlamentară a CE și Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:01 0:00

Parlamentarul creștin-democrat olandez membru APCE, într-un interviu exclusiv despre acţiunile Rusiei în Ucraina şi reacţia APCE.

Europa Liberă: Dle Omzigt, o nouă sesiune APCE cu posibile sancţiuni împotriva Rusiei pe agendă, după ce anul trecut a sancționat-o pentru anexarea Crimeei. De atunci, lucrurile s-au înrăutăţit şi APCE pare că doreşte să conteste prezenţa delegaţiei ruse aici. Potrivit informaţiilor noastre, Dvs. Aţi fost cel care aţi capacitat mai mulţi parlamentari în acest demers. Miercuri, APCE va vota o rezoluţie care va propune fie ca delegaţia rusă să nu mai facă parte din organizaţie, fie să fie acceptată dar cu anumite condiţii, fie să fie privată de o serie de privilegii. Am mai fost în aceeaşi situaţie în aprilie 2014. Ce este diferit acum?

Pieter Omzigt: „Nimic. În aprilie anul trecut nu am retras acreditarea delegaţiei ruse, ci doar le-am limitat o serie de drepturi, între care dreptul de a participa în misiunile de monitorizare a alegerilor. Iar toate acestea pentru ocuparea Crimeei. Astăzi avem război şi în Donbas, şi Mariupol. Ruşii nu au luat în seamă ce le-am cerut. Nu s-au retras din Crimeea.”

Europa Liberă: Şi este acum APCE pregătită să excludă Rusia din organizaţie?

Pieter Omzigt: „Nu ştiu... În ultimele zile, am discutat în cadrul Comitetului de Monitorizare cu privire la situaţia drepturilor omului în Rusia. Potrivit Convenţiei pentru drepturile omului, adoptată şi de Rusia, un conflict se rezolvă pe cale paşnică. Ocuparea Crimeei şi războiul din Donbas nu sunt evenimente care să respecte acest principiu. Rusia ocupă teritorii ale vecinilor săi: au făcut asta în Georgia, în Moldova, şi acum în Ucraina. Rusia este implicată într-un război în care soldaţii săi luptă în uniforme fără însemne. Un aşa numit război hibrid, în care şi luptători din alte ţări pot interveni. Un soi de război proxy, cum vedeam cu sute de ani în urmă.”

Adunarea Parlamentară a CE și Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:01 0:00

Europa Liberă: Dl Puşkov, şeful delegaţiei Federaţiei Ruse, a declarat că doar conservatorii, cei din rândul cărora face parte şi Bob Walter, care a prezentat în plen iniţiativa de contestare a acreditărilor, vor vota pentru excluderea Federaţiei Ruse. Este adevărat? Dvs. reprezentați popularii. Cum va vota PPE-ul?

Pieter Omzigt: „Vom vedea. Nu este însă o alianţă între grupurile politice. Mai degrabă este o alianţă între mai multe ţări. Oameni diferiţi au percepţii diferite. Aş vrea să spun foarte clar că eu cred că este în interesul vestului, estului şi centrului Europei, ca şi în interesul Rusiei, să rezolvăm acest conflict în mod paşnic. Luptăm împreună în Siria şi dacă ne uităm la ce ameninţări avem din alte părţi ale lumii, înţelegem şi mai bine că acest conflict Vest-Rusia nu are nici un sens! Aceasta înseamnă că trebuie să ne angajăm în negocieri dure. Nu să ne războim. Nu sunt de părere că trebuie să îi acordăm Rusiei acelaşi tratament ca Belorus-ului, care este suspendat din COE şi APCE, dar nu poţi să observi că o ţară nu respectă regulile şi să nu faci nimic, să stai cu mâinile în sân.”

Europa Liberă: Dl Puşkov a spus că dacă Rusia va fi sancționată, întreaga delegaţie va părăsi în aceeaşi zi Strasbourgul şi nu va reveni până la anul viitor. Deci, APCE nu va mai avea un partener de dialog aşa cum îşi doreşte. Dar v-aş întreba, ce a adus dialogul din ultimul an cu Rusia?

Pieter Omzigt: „Nimeni nu îi alungă pe ruşi din APCE. Nu o vom face acum, cum nu am făcut-o nici data trecută. În aprilie au părăsit sala, dar noi i-am invitat la fiecare sesiune. Dar dacă nu suntem lăsaţi să impunem sancţiuni asupra unei ţări care a invadat efectiv altă ţară, atunci cum putem să luăm poziţie faţă de ţări care comit violări minore ale drepturilor omului? Aşa că dl Puşkov poate ne explică ce este cu armamentul greu din Ucraina? Ne-a spus despre voluntarii ruşi. Dar asta e cu totul altceva. Asta înseamnă că armata rusească susţine războiul din Ucraina. Astfel de discuţii ar trebui să avem cu partenerii ruşi aici. Şi aşa să rezolvăm conflictul. Şi dacă se doreşte şi o discuţie despre drepturile minorităţii ruse din Ucraina, o putem avea oricând. [...] Şi, apropo de cazul Savcenko, cel mai îngrijorător lucru este că Rusia poate lua prizonieri pe teritoriul altei ţări şi îi poate judeca după legea rusească. Şi asta în cadrul unui conflict în care Rusia spune că nu este implicată!”

XS
SM
MD
LG