Ambasadorul ucrainean în Germania, Andrei Melnik, consideră că ţara sa se află pe calea democraţiei şi modernizării. Asta în pofida înfrîngerii din ultimele zile, suferită de către armată în luptele cu separatiştii din estul ţării sale. Într-un amplu interviu acordat radiodifuziunii germane (DLF) cu prilejul festivităţilor dedicate aniversării unui an de la protestele de pe maidanul din Kiev, Melnik a spus că spiritul participanţilor este viu şi nu a avut de suferit în urma anexării Crimeei de către Rusia.
Asta se poate constata şi în parlament unde au apărut multe personalităţi noi, între care se află şi activişti şi jurnalişti activi în timpul protestelor de pe Maidan.
Reamintim că la festivităţile de comemorare a victimelor din timpul protestelor de pe Maidan, care au avut loc duminică la Kiev, au participat şi numeroşi politicieni din străinătate, între care şi preşedintele federal, Joachim Gauk. Şeful statului german a declarat că prin prezenţa sa la Kiev a dorit să-şi exprime solidaritatea cu manifestanţii de pe Maidan. Protestele lor au facilitat răsturnarea regimului condus de Ianukovici.
Referindu-se la problema unor structuri duble din cadrul statului major al armatei, ambasadorul Melnik a declarat că în următoarea perioadă se va trece la o reformă a armatei ce va duce şi la o consolidare a forţei combative, militare. Pe de altă parte, diplomatul a ţinut să precizize că armata ucraineană are nevoie de armament defensiv modern.
„Apelăm la comunitatea internaţională, să contribuie la consolidarea Ucrainei, furnizîndu-ne armament.”
Numai prin această măsură, susţine ambasadorul, Ucraina poate rezista amestecului tot mai agresiv al Rusiei. Totodată, Melnik pledează pentru transpunerea propunerii privind staţionarea unei trupe poliţieneşti europene, lansată de către preşedintele Poroşenko. În acelaşi timp, spune ambasadorul, este necesară prezenţa observatorilor OSCE care să supravegheze respectarea acordului Minsk II.
Referitor la o serie de teorii conspiraţioniste, legate de finanţarea protestatarilor de pe Maidan de către forţe externe, Andrei Melnik arată că toate aceste teze nu au o bază reală. Unele fiind puse-n circulaţie de către propaganda rusă.
Ceea ce a fost pe Maidan constituie un protest spontan, îndreptat împotriva regimului autoritar al lui Ianukovici. „Răscoala”, conchide Melnik, „a fost benefică”.
„Un an după Maidan, Ucraina s-a dovedit a fi în continuare destul de puternică pentru a-şi urma consecvent calea propusă de protestatari. Fie prin rezistenţa opusă agresiunii din est, fie prin continuarea convingătoare a reformelor începute de către preşedinte şi guvern. Şi asta e un semn al speranţei că nu suntem pierduţi.”