Linkuri accesibilitate

„Nemțov era o figură care ieșea în evidență printre toți opozanții din Rusia”


La o demonstrație la Kiev în memoria liderului asasinat al opoziției ruse
La o demonstrație la Kiev în memoria liderului asasinat al opoziției ruse

Un interviu cu Valeriu Pasat, fost ambasador la Moscova.

Proeminentul politician rus Boris Nemțov a fost înmormântat ieri la Moscova în urma unei ceremonii emoționante la care au venit mii de oameni pentru a-l petrece pe ultimul drum. Critic proeminent al Kremlinului, Nemțov a fost omorât vineri cu două zile înaintea unei acțiuni de protest plănuite de opoziție. La Chișinău, Alla Ceapai a vorbit despre Boris Nemțov cu fostul ambasador la Moscova, istoricul Valeriu Pasat, care l-a cunoscut personal pe politicianul rus.

Valeriu Pasat: „Pe Boris Nemţov l-am cunoscut în trei etape. Prima etapă, în calitate de Ambasador în Federaţia Rusă când dumnealui era guvernator al regiunii Nijnii Novgorod. Am avut chiar şi o vizită în această regiune cu un grup de vinificatori din Moldova, în toamna anului 1994, dacă nu greşesc.

Ulterior, l-am cunoscut când era deputat în Duma de Stat, perioada 1999-2003. Am avut câteva întâlniri pe când era vice-preşedintele Dumei de Stat. Atunci am avut o însărcinare din partea conducerii ţării de a discuta cu cei pe care îi cunoşteam din Duma de Stat referitor la ratificarea Acordului de bază dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Cea de-a treia etapă a fost când dumnealui nu mai deţinea funcţii de stat. Fiind un apropiat a lui Anatolie Ciubais, iar eu fiind consilierul responsabil de relaţii economice externe a domnului Ciubais, am avut câte întâlniri şi discuţii pe diverse subiecte.”

Europa Liberă: Cum a evoluat domnul Nemţov din politician al puterii în cel de opoziţie?

Valeriu Pasat: „În calitate de guvernator i se evidenţiau elementele de gospodar al regiunii. Pe atunci, era cel mai tânăr dintre guvernatorii din Rusia. Era plin de entuziasm, de a face, de a schimba ceva. Se observa şi un maximalism în promovarea schimbărilor. În calitate de deputat în Duma de Stat, vice-speaker, sigur că ne-am ciocnit şi cu probleme mai dure în unele discuţii referitor şi la regiunea transnistreană.

Trebuie să recunosc că atunci nu am avut susţinerea sau înţelegerea dumnealui referitor la cum vedem noi rezolvarea conflictului transnistrean. El vedea diferit, dar era explicabil, el era exponentul puterii cu toate că în Dumă ocupa o poziţie de opozant al puterii. După ce nu mai deţinea funcţii era mai liber în expuneri, dar totuși a fost un om cu viziuni dure faţă de puterea din Rusia, viziuni pe care nu le-a schimbat. Aşa l-am văzut eu.”

Europa Liberă: Domnule Pasat, cum aţi primit vestea despre asasinarea domnului Nemţov?

Valeriu Pasat: „A fost un şoc pentru mine. Domnul Nemţov era o figură care se evidenţia printre toţi opozanţii din Rusia. M-a şocat moartea acestui om. Nici nu vroiam să cred, seara, când am văzut primele informaţii. A doua zi am mai verificat.”

Europa Liberă: Dar cum credeţi cui i-ar conveni moartea politicianului rus Boris Nemţov? Unii zic că e mâna Kremlinului, alţii – că e mâna Occidentului sau a Ucrainei.

Valeriu Pasat: „Nu sunt adeptul la niciuna din cele trei versiuni. Cred că ar fi cazul să urmeze o pauză, o linişte pentru ca cei care sunt responsabili de investigarea cazului să-şi facă datoria. Nu ştiu cum va fi. Dacă până acum nu au fost găsiţi asasinii, nu ştiu cum vor fi găsiţi în viitor. am auzit mai multe comentarii că este convenabil Kremlinului. Nu pot să înţeleg care ar fi logica. Să se întâmple ca câteva sute de metri de Kremlin asasinarea unui oponent, nu înţeleg care ar trebui să fie logica. Poate să fie şi un omor aşa banal. Dar în banalitatea aceasta tot nu cred.

Sunt o sumedenie de versiuni. Nu m-aş încumeta să mă dau cu părerea. E foarte complicat. Doar că nu pot înţelege de ce le-ar fi convenit autorităţilor din Rusia să comande aşa o asasinare. Dimpotrivă, ceea ce s-a întâmplat stârneşte un val de nemulţumiri, critici. Dacă ar fi fost la comanda Kremlinului cred că s-ar fi analizat din timp la ce poate duce această asasinare. Nu ştiu. Va veni timpul şi poate vom afla.”

Europa Liberă: Ce poate urma după? Această asasinare demoralizează sau dimpotrivă consolidează opoziţia rusească?

Valeriu Pasat: „Ar trebui să urmeze nişte analize mai serioase din partea guvernării de la Moscova. Având în vedere şi conflictul din Ucraina, şi învinuirile care sunt aduse, îmi pare că sunt două variante: fie că opoziţia rămâne în continuare pe poziţia de a ataca guvernarea, criticând şi scoţând lumea la marşuri anti-guvernamentale; fie că vor găsi limbă comună, vor identifica puncte care îi unesc. Dezbinarea nu e bun lucru.”

Europa Liberă: Dar asupra stării de spirit a cetăţenilor şi politicienilor moldoveni care optează pentru o relaţie mai strânsă cu Rusia, moartea lui Nemţov va avea un impact?

Valeriu Pasat: „Fiecare politician cu opţiunea sa, unii sunt pentru apropierea de UE, alţii optează pentru apropierea de Federaţia Rusă. Nu cred că lucrurile se vor schimba. Pe mine, ca cetăţean, mă îngrijorează foarte mult ceea ce se întâmplă în apropierea noastră, în Ucraina.

Mă deranjează că nu ne-am mişcat nici cu un pas înainte în rezolvarea conflictului transnistrean. iar cel mai mult mă îngrijorează că nu avem în societatea noastră o unitate, un punct de vedere comun. Apare tot mai multă dezbinare. În societate se simte că se adună o masă de un activism care poate să explodeze în orice moment pe fonul sărăciei şi a ceea ce se întâmplă. Toate sunt legate între ele.”

XS
SM
MD
LG