Linkuri accesibilitate

„Rușii vor să intimideze țările baltice, Polonia, Ucraina și România, una după alta”


Un avion supersonic Tu-22 de bombardament decolînd de la o bază militară din Rusia
Un avion supersonic Tu-22 de bombardament decolînd de la o bază militară din Rusia

După ce Moscova a anunțat joi că trupele sale au făcut manevre militare în regiunea transnistreană...

Moscova a anunțat joi că trupele sale au făcut manevre militare în regiunea transnistreană, cu participarea a 400 de militari și 30 de piese de armament, folosind vehicule blindate și 100.000 de runde de muniție. Anunțul agențiilor rusești de presă a fost preluat de agenția Associated Press, care a consacrat o relatare mai amplă manevrelor militare făcute de-a lungul flancului estic al alianței Nord-atlantice atât de ruși, cât și de NATO. Relatarea se intitulează „Jocurile de război rusești și americane reînvie tensiunile războiului rece”.

Rusia este așa de aproape că piloții avioanelor F-16 o pot vedea la orizont când coboară deasupra poligonului din Estonia în cea mai mare demonstrație de forță aeriană americană ținută vreodată în țările baltice – scrie AP în relatarea de la baza aeriană Amari.

Exercițiul de patru zile este unul dintre multele programate aproape non-stop de forțele terestre, marine și aeriene ale Statelor Unite de la nord din Estonia și până la sud în Bulgaria, ca să liniștească aliații din NATO est-europeni după intervenția militară rusească în Ucraina.

Statele Unite și Rusia s-au întors la o confruntare de tip „război rece”, arătându-și mușchii de-a lungul flancului estic NATO, scrie AP. Iar acest zăngănit de săbii ridică pericolul ca una din părți să interpreteze greșit o mișcare a celeilalte, declanșând un conflict între cele două puteri cu arsenale nucleare masive, în ciuda reducerilor operate de la sfârșitul războiului rece.

Tot AP observă însă că gândul la cele cinci decenii de ocupație sovietică, de la care nu a trecut chiar așa mult timp, îi face pe mulți locuitori ai țărilor baltice să vadă în prezența militară americană o binefacere, nu un risc.

În ultimele luni în Estonia, Letonia și Lituania au ajuns sute de vehicule blindate, tancuri și elicoptere americane. Cu o populație totală de ceva mai mult de șase milioane, cu armate mici și lipsite de avioane și vehicule de luptă, balticii au văzut ultima dată tancuri în urmă cu vreo 20 de ani, când sovieticii și-a retras armata.

Comandantul minusculei aviații militare a Estonia, colonelul Jaak Tarien, a spus că pentru el hârâitul motorului unui avion american F-16 luându-și zborul de la baza Amari este „sunetul libertății”.

Bazate de obicei în Italia, la Aviano, 14 avioane de vânătoare și 300 de militari din Escadronul de Luptă 510 s-au antrenat împreună cu estonii – dar și cu militari din Suedia și Finlanda, țări neutre. Între timp, aviația spaniolă păzește spațiul aerian al țărilor baltice, în cadrul rotației membrilor NATO. „Așa ceva nu s-a mai văzut”, spune mândru Tarien, care și-a făcut studiile la Academia de Aviație din Colorado Springs.

La Moscova exercițiile fără precedent sunt privite în altă lumină. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksander Lukașevici, a spus că ele ar semnala dorința Occidentului de a „desfășura permanent avioane capabile să transporte arme nucleare la granițele Rusiei”.

Moscova mai spune că decizia americană de a staționa vehicule blindate în Estul Europei, de exemplu în România și Polonia, contravine unor înțelegeri anterioare cu NATO. În replică, purtătoarea de cuvânt NATO, Carmen Romero, a spus că acuzațiile rusești sunt „lipsite de fundament” și că Rusia și-a încălcat angajamentele intervenind în Ucraina.

„Rusia amenință pe toată lumea – așa îi este felul”, a spus președintele comisiei de apărare din Camera Reprezentanților, Mac Thornberry, într-o vizită recentă la Vilnius.

„Rușii vor să intimideze țările baltice, Polonia, Ucraina și România, una după alta. Iar întrebarea este dacă lăsăm Rusia să facă ce poftește sau îi spunem: n-ai decât să ameninți, dar nu-ți vom permite să ne ocupi” – a mai spus oficialul din Congresul american.

Între timp, la baza Amari din Estonia, militarii americani asigură că nu vor să provoace Rusia. „Zburăm destul de departe de ei ca să nu ne facem griji că am încălca vreo zonă… Nici nu ne gândim la așa ceva”, a declarat pentru AP Lt. Col. Christopher Austin, comandantul Escadronului 510.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG