Linkuri accesibilitate

Casa de discuri Meloclassic: un set cu înregistrări inedite George Enescu


La aniversarea a 60 de ani de la moartea compozitorului român.

La 4 mai anul acesta se împlinesc 60 de ani de la dispariția imensului muzician moldovean, român, care a fost George Enescu. Dacă puținele manifestările anunțate în memoria sa în România și Moldova par firave, editori străini, se poate spune, fac treaba celor români, publicînd documente excepționale din arhivele radio-urilor internaționale.

Firave, într-adevăr, par să fie manifestările anunțate pînă acum din România pentru următoarele două săptămîni în memoria lui Enescu. Între ele, aparent singura notabilă este lansarea la Muzeul George Enescu, la București, a două noi publicații din seria de Caiete Enescu, volumele VII și VIII, îngrijită de violonistul și profesorul repatriat Sherban Lupu. Este vorba de fragmente de partituri, rămase inedite, și care nu sînt, totuși, – așa cum bine le numea cineva – decît „așchii sărite de la masa de lucru”.

Lucruri elementare și relativ simple pe care de mai bine de douăzece de ani ar fi putut să le facă istoricii și muzicologii enescieni, de exemplu cercetări în arhivele radio internaționale și în secțiile muzicale ale marilor biblioteci din lume, în căutarea unor mărturii inedite ale muzicianului George Enescu, nu le-a întreprins nimeni. S-ar putea spune că este o continuare a unei atitudini și concepții față de marele compozitor. Fiindcă sună doar la prima vedere paradoxal că în țara sa natală, unde a dat concerte cu sutele, nu se păstrează nici o mărturie audio, nici o înregistrare pe acetate, live, a concertelor difuzate de radio-ul român pînă la plecarea lui Enescu din țară după cel de-al Doilea Război Mondial. Nimeni nu vorbește despre mărturiile distruse, de exemplu în arhiva aflată odinioară în pivnițele Ateneului Român. În schimb lui Enescu i se fac un soi de procese publice în care este acuzat, nici mai mult nici mai puțin decît de a fi colaborat cu regimul comunist la începuturile sale…

Din fericire, ceea ce nu fac cercetătorii români, întreprind cei occidentali, pentru care George Enescu a fost și rămîne fără multe discuții un geniu creator și un muzician de excepție. După un set de discuri japoneze la casa Opus Kura, cu inedite din concertele din Statele Unite ale lui Enescu în stagiunea 1937-1938, dedicate aniversării a 60 de ani de la dispariția sa, o altă companie occidentală, Meloclassic, bazată în Tailanda, a pus pe piață un alt set de inedite din concert de mare valoare.

Casa de discuri Meloclassic, a fost fondată în 2013, de doi colecționari germani, Michael Waiblinger și Lynn Ludwig și este specializată în publicarea de arhive istorice radio și rarități, aș spune, audiofile ale interpretărilor unor mari muzicieni, mulți dintre ei astăzi uitați. Nu este cazul, evident, al lui George Enescu. Editorii au ales pentru acest disc aniversar, - al cărui livret, însoțit de frumoase fotografii ale maestrului român, este semnat de Michael Waiblinger – extrase din două concerte radiodifuzate din Franța.*

Cel dintîi datează de la 17 iunie 1948, a avut loc la Paris în Sala vechiului Conservator, iar George Enescu și prietenul său de aceeași vîrstă pianistul și profesorul George de Lausnay (1882-1964) interpretează Sonata pentru vioară și pian în do minor, op. 30 nr. 7 de Beethoven. Cel de-al doilea concert, dat de o formație reunind profesorii de la Conservatorul din Paris, cu George Enescu în calitate de violonist, a avut loc la 1 martie 1951, în aceeași sală amintită. În program au figurat piese mai rar cîntate: Septetul în mi bemol major, op. 20 de Beethoven și Introducere și Allegro pentru harfă, flaut și cvartet de coarde de Maurice Ravel.

Fotografie din livretul setului Meloclassic
Fotografie din livretul setului Meloclassic

Un al doilea CD al setului Meloclassic include în format mp3, pentru prima dată pe disc în mod legal și în integralitatea lor cele 20 de convorbiri cu George Enescu, prezentate și produse la radiodifuziunea franceză de Bernard Gavoty, în 1952, și pe baza cărora, criticul și prezentatorul radio francez a publicat ulterior volumul de amintiri enesciene, bine cunoscut și melomanilor români.

Ambele mărturii, de concert și convorbirile sînt - și nu este nevoie de insistat – deosebit de prețioase și ar trebui să existe în toate bibliotecile muzicale din România și R. Moldova. Ascultați vioara lui Enescu într-un fragment din rar cîntatul Septet beethovenian…

*George Enescu - Historical Recordings, Meloclassic MC 2022, 2 CD.

Previous Next

XS
SM
MD
LG