Linkuri accesibilitate

Grecia, în pragul falimentului


Un bărbat la Atena, după ce a scos bani de la bancomat
Un bărbat la Atena, după ce a scos bani de la bancomat

Atena a cerut creditorilor externi prelungirea programului de asistență care expiră la miezul nopții pentru „o perioadă scurtă de timp”, pentru a evita intrarea în faliment tehnic.

Grecia a cerut creditorilor externi prelungirea programului de asistență care expiră la miezul nopții pentru „o perioadă scurtă de timp”, pentru a evita intrarea în faliment tehnic înaintea convenirii unui nou pachet de credite – se spune într-o scrisoare a premierului elen Alexis Tsipras, citată de Reuters.

După-amiază s-a relatat și despre o nouă propunere elenă privind un acord de asistență pe termen de doi ani, care să acopere necesitățile de finanțare ale Atenei în paralel cu restructurarea datoriilor sale.

Agențiile de știri au relatat că propunerea elenă urma să fie discutată astă-seară de oficialii zonei euro cu oficialii de la Atena în teleconferință. Dar cancelarul german Angela Merkel a spus că Berlinul nu o va lua în considerare înaintea referendumului în care grecii ar urma să se pronunțe la 5 iulie asupra condițiilor pentru continuarea ajutorului extern.

Grecia este pe punctul să devină prima țară dezvoltată care nu-și plătește la timp datoria către Fondul Monetar Internațional, adâncindu-se într-o criză financiară care a provocat deja limitarea retragerilor de numerar.

Grecia datorează FMI aproximativ 1,6 miliarde de euro, sumă scadentă la miezul nopții, dar nu mai are fonduri, iar după cinci luni de negocieri cu creditorii nu mai are șanse nici să primească noi împrumuturi, notează Associated Press.

Întrebat dacă Grecia își va plăti datoria înainte de miezul nopții, ministrul de finanțe Ianis Varoufakis a răspuns tranșant: „Nu”. Partea europeană a programului de salvare a grecilor de la faliment expiră tot marți la miezul nopții, iar împreună cu ea dispare și accesul la fondurile de care are nevoie Atena pentru a-și plăti datoriile.

Criza Greciei, aprofundată la sfârșitul săptămânii, când premierul Alexis Tsipras a convocat un referendum asupra propunerilor creditorilor, a mărit temerile că țara va ieși curând din zona euro.

Informațiile care circulau marți pe această temă erau însă contradictorii. De la Berlin s-a relatat că ministrul de finanțe german Wolfgang Schaeuble ar fi spus în parlament că respingerea condițiilor creditorilor de către alegătorii greci la 5 iulie încă nu ar însemna ieșirea automată a țării din zona euro.

Opoziția politică de la Atena a avertizat astăzi alegătorii că dacă resping condițiile creditorilor nu vor mai fi bani de pensii și salarii.

„Problema nu este că vom spune NU Europei și monedei euro – a spus fostul premier conservator Antonis Samaras – ci că vom spune NU propriilor pensii și salarii”.

La sfârșitul săptămânii, îndată după anunțarea referendumului, la care guvernul elen recomandă alegătorilor să voteze „nu”, grecii s-au repezit la bancomate. Guvernul a ordonat băncilor să rămână închise până după referendumul din 5 iulie, iar retragerile de bani-gheață din bancomate au fost limitate la 60 de euro pe zi. Se relatează că această limită nu este valabilă pentru carduri străine, astfel că turiștii pot scoate câți bani doresc.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG