Linkuri accesibilitate

Oleg Malghinov: Rusia nu va bombarda sistemul antirachetă de la Deveselu, dar va exista o replică a Moscovei


„Rusia nu va bombarda sistemul antirachetă de la Deveselu” din România dar va exista o replică a Moscovei, care ar putea fi tot un sistem de apărare antirachetă sau rachete capabile să depășească scutul, a declarat ambasadorul rus la București, Oleg Malghinov, vineri, într-o intervenție la Realitatea TV.

La Deveșelul sunt amplaste elemente ale scutului american antirachetă, gândit să ofere o protecție mai mare țărilor NATO în fața amenințării reprezentate de țări „incerte” precum Coreea de nord sau Iranul. ​

Malghinov a explicat amenințarea reprezentată de scutul antirachetă prin faptul că ar distruge echilibrul militar care a existat intre NATO și fosta Uniune Sovietică în timpul Războiului Rece: „Acum potențialul celor două state va fi diferit. Sistemul antirachetă va oferi (SUA și Europei – n.r.) mai multă protecție și va minimaliza potențialul armelor rusești (...)” a explicat ambasadorul Rusiei la București.

Oleg Malghinov a apreciat că în acest moment dialogul dintre Rusia și NATO este inexistent ceea ce nu reprezintă și amenințarea unui război: „Sunt convins că din partea politică nu există nicio șansă să existe un război între Federația Rusă și un stat NATO. Este exclus”, a declarat ambasadorul rus la București.

Tot vineri, adjunctul ministrului de externe rus Serghei Riabkov a declarat Rusia nu vede niciun motiv pentru care Statele Unite ar continua amplasarea scutului antirachetă în Europa, după încheierea acordului nuclear cu Iranul. Rusia a criticat de la bun început scutul antirachetă pe care l-a văzut drept o amenințare la interesele sale strategice, dar Washingtonul a replicat că este îndreptat nu împotriva Rusiei ci a statelor „imprevizibile” cum ar fi Coreea de nord sau Iran.

XS
SM
MD
LG