Linkuri accesibilitate

Răspunsul UE în criza refugiaților: centre de triere și bani pentru țările de origine


Refugiați la Berkasovo, municipalitatea Sid, Serbia, în apropiere de granița cu Croația, 23 septembrie 2015.
Refugiați la Berkasovo, municipalitatea Sid, Serbia, în apropiere de granița cu Croația, 23 septembrie 2015.

Se definește o modalitate legală de trimitere înapoi a acelor refugiați care nu se califică pentru azil în UE.

La cateva ore numai după încheierea summitului extraordinar dedicat rezolvării crizei refugiaților, premierul maghiar Viktor Orban a anunțat că țara sa ar putea decide, in cele din urmă, să lase migranții să treacă mai departe în Uniunea Europeană, unde principalele destinații sunt Germania, Anglia si țările scandinave.

Orban a facut aceste declarații joi dimineata, dupa ce miercuri a fost ziua in care peste 10.000 de refugiati au trecut granița din Serbia in Ungaria, cel mai mare număr de imigranți în Ungaria până acum intr-o singura zi.

Summitul european de la Bruxelles din noaptea de miercuri spre joi, care a fost mai putin tensionat decat se anticipase, s-a încheiat printr-o serie de acorduri ce vor trebui puse în practică în ciuda refuzului insistent al câtorva țări est-europene, printre care și România, de a accepta cote obligatorii de refugiați.

Uniunea Europeană va aloca apoi peste un miliard de euro pentru milioanele de refugiți din țările vecine cu Siria, în primul rând Turcia, Iordania și Libanul, în ideea de a le face să rămână acolo și să renunțe la ideea de a emigra spre Europa.

Totodată, liderii europeni au decis ca în Grecia și Italia, țările UE în care sosesc majoritatea refugiaților, să fie create centre de înregistrare și de repartizare a acestora.

În acest fel, Italia și Grecia nu vor mai fi considerate primele țări din Uniunea Europeană în care refugiații au intrat și unde, după actualele reguli europene, ei ar trebui să depună cererea de azil.

Este vorba de regulile așa-numitelor „acorduri de la Dublin”, care au fost funcționale până acum în Uniunea Europeană și în spațiul Schengen, dar care au devenit inaplicabile astăzi în fața masei de refugiați care pune infrastructurile țărilor membre în UE la grea încercare.

In sfârșit, s-a ajuns la o înțelegere și în chestiunea expulzărilor, cele 28 de țări membre fiind de acord că va trebui găsită o modalitate legală de trimitere înapoi a acelor refugiați care nu se califică pentru a solicita azilul în UE.

Marți deja, miniștrii de interne stabiliseră repartizarea a 120.000 de refugiați suplimentari, peste cei 40.000 propuși deja în luna mai de Comisia Europeană.

Un nou summit al liderilor Uniunii care va analiza situatia refugiatilor e deja programat pentru jumătatea lunii octombrie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG