Intrăm într-o săptămână fierbinte. Guvernul Valeriu Streleţ are şanse mari să cadă joi, când Parlamentul va dezbate moţiunea de cenzură a socialiştilor şi comuniştilor. Este chiar totul deja hotărât? Cine, cum şi în ce condiţii ar putea schimba o aparentă fatalitate? Care sunt consecinţele? Ce urmează? Întrebări pe care i le punem
Europa Liberă: Nu prea am auzit păreri care ar da multe şanse guvernului Valeriu Streleţ. Există deja 45 de voturi pro moţiune din 51 care ar fi necesare ca să treacă. Dintre partidele alianţei, doar PL a spus clar că nu va vota. Dar această moțiune ar putea trece cu voturile PD. Personal, ce credeţi: rezistă acest Guvern sau pleacă joi?
Anatol Ţăranu: „Eu cred că în ziua de astăzi încă nu este o claritate din această privință în rândurile Partidului Democrat. Democraţii continuă să cântărească situația, să vadă care ar putea fi beneficiile, dar și riscul căderii Guvernului Streleț. Partidul Democrat, care s-a transformat în principala forță politică din Republica Moldova după arestarea lui Vlad Filat, astăzi încearcă să evalueze situația și să înțeleagă dacă poate să pășească mai departe sau trebuie să ia o pauză și să aștepte ceva timp pentru a întreprinde și alte acțiuni în ceea ce privește întărirea propriilor poziții.”
Europa Liberă: Deci, totul va decide PD? Dar ce credeți că ar trebui să se întâmple mai departe, care e pasul următor pe care îl va face acest partid?
Anatol Ţăranu: „Foarte mult depinde de faptul dacă PD, staff-ul a decis cum trebuie să procedeze partidul în sensul declanșării mecanismului alegerilor anticipate. Este gata PD astăzi să meargă la acest risc în sensul viitoarei presupuse fuziuni cu Partidul Comuniștilor sau trebuie să găsească o formulă de guvernare care le-ar permite să câștige timp și să instaureze un Guvern mult mai solid pentru ei decât acel care este Guvernul Streleț? Ceea ce a făcut premierul Streleț în zilele imediate după reținerea liderului Partidului Liberal Democrat Vlad Filat, nu insuflă foarte mult optimism pentru PD. Este absolut evident că șocul pe care îl trăiesc liberal-democrații până la urmă ar putea să-i aducă în tabăra celor care vor cere (și deja cer) cu voce tare aprofundarea reformelor. Și, ce este cel mai neplăcut pentru PD, PLDM umblă la cele mai nevralgice puncte ale dominației PD în viața politică și anume la instituțiile care reprezintă astăzi puterea principală a PD și aici e vorba de Procuratură, de CNA ș.a.m.d. Dacă liberal-democrații vor continua această linie, atunci PD nu are încotro și va fi nevoit să recurgă la demiterea Guvernului.”
Europa Liberă: Dle Țăranu, dacă totuși Partidul Democrat va cruța Guvernul actual, cum ar trebui înțeles acest gest în contextul disensiunilor existente dintre PD și PLDM?
Anatol Ţăranu: „Eu cred că dacă totuși PD va decide să nu voteze moțiunea de cenzură și asta va aduce la prelungirea vieții Guvernului Streleț, aceasta nu ar însemna altceva decât că PD nu are o altă formulă de guvernare în afară de Alianța pentru Integrare Europeană. Dar tot atât de evident este că plata pentru acest pas înapoi a PD din partea PLDM va fi nimic altceva decât admiterea ca în configurația de guvernare să intre reprezentanții grupului Leancă. Ceea ce desigur că este o sfidare pentru PLDM, întrucât cei care au constituit acest grup al lui Leancă sunt pentru liberal-democraţi „trădători” și cei care au spart unitatea fracțiunii și a PLDM într-un timp nu prea îndepărtat, și acest lucru încă nu este uitat în interiorul partidului.”
Europa Liberă: O întrebare de ordin general: ce ar fi mai bine acum, din punctul Dvs. de vedere, pentru Republica Moldova: să rămână acest Guvern? Să cadă Guvernul şi să se ajungă la anticipate? Sau să cadă şi să se reseteze Alianţa Pro-europeană cu participarea eventuală a grupului Leancă? Sau, poate, o alianţă de stânga ar fi mai bine să vină, dacă e nevoie să se plătească un preţ politic pentru felul cum guvernează proeuropenii?
Anatol Ţăranu: „În condițiile în care în Republica Moldova și așa nu s-a creat deocamdată, sao cel puțin nu s-a consolidat o forță politică care ar putea să servească ca o alternativă la dreapta pro-europeană, o alternativă nouă - și aici vorbesc despre o formațiune sau despre o mișcare politică care ar putea să capteze susținerea majorității covârșitoare a alegătorilor proeuropeni, atâta timp cât acest lucru nu s-a întâmplat, pentru Republica Moldova este benefic ca Guvernul Streleț să-și continue activitatea. Dar deja demult cunoaștem faptul că politicienii noștri, inclusiv acei proeuropeni, atunci când este vorba despre interesul major al țării, țin mai mai degrabă cont de interdicțiile egocentriste ale partidelor decât de acest interes național major.”
Europa Liberă: Dle Țăranu, dar dacă e să ne referim strict la profesionalism, cu ce e mai bun sau mai rău Guvernul Streleț în raport cu guvernele precedente, este el cel mai potrivit pentru actuala stare de criză?
Anatol Ţăranu: „Eu cred că din punct de vedere profesionist Guvernul Streleț nu are foarte multe avantaje sau calități care l-ar deosebi de guvernele precedente. Aici mai degrabă este vorba despre situația foarte complicată politică și, în ultima instanță, e vorba despre păstrarea acestei orientări, acestei paradigme proeuropene de dezvoltare a Republicii Moldova. Chiar dacă foarte mulți observatori menționează că această paradigmă a fost grav șifonată de acele acțiuni pe care le-a întreprins guvernarea pro-europeană în detrimentul spiritului european al reformelor în ultima perioadă. Dar chiar și în aceste condiții păstrarea unui Guvern cum este acel a lui Streleț, care declară sus și tare că este nevoie să continuăm cursul european și are un dialog instituțional cu Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, este benefic. ”
Europa Liberă: Aş vrea la final să clarificăm o întâmplare din acest week-end. Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru care a difuzat nişte interceptări telefonice ce par a fi între Vlad Filat şi Ilan Shor, a fost mai întâi reţinut mai întâi pentru violarea corespondenţei private, apoi eliberat printr-o decizie judiciară. Personal, ce credeţi despre acest arest apoi eliberare? Ar fi menit doar să-i sporească imaginea politicianului așa cum au prevăzut deja mulți analiști?
Anatol Ţăranu: „Eu cred că această reținere a lui Renato Usatîi care desigur că este un personaj exotic pe scena politică moldovenească are mai multe obiective. Prima este să-i demonstreze lui Renato Usatîi că nu el este chiar acela care determină totul în politica moldovenească și că există metode prin care ar putea foarte ușor adus la supușenie. Iar pe de altă parte, indiscutabil este vorba despre creșterea imaginii acestui politician și el mai degrabă este folosit ca un ciocănaș împotriva altui personaj pe nume Igor Dodon.”
Europa Liberă: Cine și în ce scop îl folosește?
Anatol Ţăranu: „Eu cred că iarăși este vorba despre strategii Partidului Democrat care acum se cred principalii strategi ai politicii moldovenești și ei fac acest lucru pentru ca să-l modeleze în felul cuvenit pe Dodon în perspectiva viitoarelor votări în Parlament.”
Europa Liberă: Deci, o strunire a lui Renato Usatîi, şi totodată o strunire a lui Igor Dodon, să înțelegem?
Anatol Ţăranu: „Da, eu cred că aici sunt obiective multiple. Și într-un fel acest lucru deocamdată le reușește a celora care îl țin pe Usatîi sub supraveghere și care, de fapt, din spate conduc cu activitățile lui.”