Consiliul Politic Naţional al PLDM, forul decident al formaţiunii, a hotărât cu o majoritate de voturi să nu mai participe alături de PD şi „aliaţii” la guvernare în cadrul unei noi majorităţi parlamentare.
Câteva explicaţii privind această decizie şi planurile de viitor ale acestui partid, în convorbirea cu deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc, vicepreşedinte al PLDM.
Europa Liberă: Aşadar, Consiliul Politic Naţional al PLDM a decis refuzul de a negocia cu PD „şi aliaţii săi” formarea unei noi majorităţi parlamentare. PLDM a pus responsabilitatea pentru criza politică actuală, prin debarcarea unui guvern pro-european, pe democraţii conduşi de Marian Lupu şi „alte persoane private”, cum afirmă adversarii PD. Se poate spune că această opţiune prevalează clar printre toţi membrii formaţiunii?
Vladimir Pistrinciuc: „Prevalează printre majoritatea membrilor formațiunii. Cel puţin votul de aseară demonstrează că dorinţa de a trece în opoziţie este una sinceră şi conform unei logici politice corecte. Este rezultatul acelui vot foarte întunecat, foarte ascuns şi fără nici un fel de logică politică de joia trecută privind demisia unui guvern pro-european aflat în funcțiune, care câteva săptămâni înainte de asta a avut negocieri cu parteneri de dezvoltare.
Asta demonstrează că PD, precum şi cei care au uneltit acest vot împotriva acestui Guvern, trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru criza politică pe care au declanșat-o. Vreau să remarc faptul că înainte de votul de joia trecută au fost foarte multe mesaje din partea UE, din partea oficialilor europeni şi români, în special din partea președintelui PPE, Joseph Daul, care a menţionat că acest vot împreună cu opoziţia pro-rusă ar putea să dăuneze nu doar coaliţiei pro-europene, dar şi viziunii de ţară în privința integrării europene a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Cum apreciați pagubele pe care le poate pricinui retragerea PLDM din guvernarea actuală?
Vladimir Pistrinciuc: „Orice pagubă are o parte pozitivă şi una negativă. Noi am fost foarte mult criticaţi pentru concesiile pe care le-am făcut de-a lungul guvernării în diferite coaliţii pro-europene, doar pentru faptul că ceream anumite chestii absolut normale cum ar fi reformarea justiţiei. A propos, niciodată nu am cerut ca justiţia să ne fie subordonată nouă, ci am cerut să fie o justiţie europeană. Am încercat să formulăm aceste solicitări pe nişte platforme şi caiete de sarcini foarte bine stabilite, nu neapărat cu demisii, dar care să demonstreze că există într-adevăr dorinţa ca aceste instituţii (de drept) să fie independente. De fiecare dată am fost taxaţi, am fost blamaţi de toţi partenerii de coaliţie. Acest vot împotriva unui guvern pro-european, împotriva unui guvern care a fost învestit într-o perioadă de criză economică a demonstrat că nu era doar blam, dar sunt şi rele intenţii vizavi de PLDM şi vizavi de parcursul european al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: PLDM nu mai vrea alianţă cu PDM pe care-l consideră fals-proeuropean, acaparator de instituţii şi antireformator. Dar acest partid este aşa cum a fost şi anterior, iar unicul lucru care s-a schimbat e aflarea liderului liberal-democrat în penitenciar şi debarcarea guvernului Streleţ de către PD şi „condrumeţii” săi. Ce s-a schimbat de fapt?
Vladimir Pistrinciuc: „Pentru mine şi colegii mei aflarea în arest al preşedintelui PLDM, Vlad Filat, nu este nicidecum o demonstrare de vină a lui faţă de ceva. După toată isteria mediatică care a fost la Chişinău în ultimele săptămâni am înţeles un singur lucru - dumnealui poate face dragoste, sex, bine. Asta cel puţin s-a demonstrat în presă. În rest, nimic în plus nu s-a demonstrat.
Ceea ce ţine de a doua parte – demisia Guvernului – apropo, vreau să vă reconfirm, încă o dată, că decizia PLDM de a trece în opoziţie este legată strict de votul PD împotriva unui guvern propriu, al unui guvern pro-european, împreună cu opoziţia pro-rusă, care împărtășește absolut alte viziuni de dezvoltare, alte viziuni geopolitice şi având la bază nişte motive inexistente. Nu e nici un fel de logică. Asta demonstrează, încă o dată, caracterul obscur al demisiei acestui guvern.”
Europa Liberă: Opoziţie, opoziţie, dar dacă un eventual guvern format împreună cu PCRM, care chiar dacă şi-a reciclat opţiunea pro-europeană, va schimba cursul de dezvoltare al Republicii Moldova, PLDM ce va face?
Vladimir Pistrinciuc: „Acest lucru este posibil, însă pot să vă spun că atunci când schimbi cursul de dezvoltare al Republicii Moldova, nu este neapărat să spui acest lucru. Cel mai grav lucru care se poate întâmpla cu cursul de dezvoltare al Republicii Moldova este să mimezi anumite reforme şi să faci anumite lucruri de faţadă, ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp, precum şi neîncrederea totală în instituţiile statului şi în cele ale justiţiei demonstrează că nu ne mai putem juca de-a faţada şi de-a negocierile pe anumite capitole ce ţin de integrarea Republicii Moldova în spaţiul european. Asta înseamnă că trebuie să fim mult mai duri în acest sens.
Vreau să remarc un lucru, ieri sau alaltăieri, domnul Marian Lupu, preşedintele PD, a menţionat că el nu are nevoie de PLDM deoarece va comunica cu PCRM, iar exponenţii PCRM au menţionat că deja sunt pro-europeni. În concluzie, putem spune că ceea ce a avut loc joia trecută a fost un pas calculat, netransparent, nu ştiu despre ce este vorba, dar a fost un pas calculat cu anumite consecințe politice.”
Europa Liberă: Se vorbeşte destul de vocal deja despre osteneala PD, PL, PCRM şi PPEM de a găsi „candidatura unui premier credibil atât în interior, cât şi în exterior”, „capabil să unească forţe atât de stânga, cât şi de dreapta”. PLDM are opţiuni pentru vreo candidatură sau nu va vota din principiu un candidat emis de acest conglomerat?
Vladimir Pistrinciuc: „Votul de ieri spune clar că noi intrăm în opoziţie, într-o opoziţie sănătoasă, consecventă, pro-europeană. Asta înseamnă că noi nu putem să examinăm candidaturi la anumite funcţii în stat.”
Europa Liberă: Dumitru Diacov a declarat că cel puţin doi parlamentari PLDM ar putea participa, cot la cot cu PDM, la crearea a ceea ce democratul a spus că va fi o alianţă pro-europeană. Aveţi cunoştinţă de posibilitatea ruperii fracţiunii liberal-democrate?
Vladimir Pistrinciuc: „Nu am aşa cunoştinţe şi nu voi crede în acest lucru până la proba contrariului. Dacă dumnealui cunoaşte astfel de lucruri aş vrea să-l întreb de unde le cunoaşte? Aş vrea să-l întreb dacă acest lucru nu înseamnă acele scenarii obscure, netransparente, poate executate prin presiuni sau prin alte forme de şantaj politic? Astfel de declaraţii sunt cel puţin incompetente în contextul politic actual.”
Europa Liberă: Aţi făcut vreo estimare a pierderilor efectivelor de partid odată cu trecerea în opoziţie a formaţiunii?
Vladimir Pistrinciuc: „Orice trecere în opoziţie înseamnă anumite pierderi. În situaţia în care ne aflăm noi, în care cineva te bate întruna, iar în acelaşi timp îţi spune că trebuie să negociezi, te bate şi te blamează pentru toate relele lumii, pentru care nu eşti vinovat, rămâne o singură chestie – indiferent de ce se întâmplă, să rămâi în picioare, demn, să mergi înainte, să încerci să reformezi partidul şi să recâștigi încrederea cetățenilor.”
Europa Liberă: Cum se va raporta PLDM la celelalte mişcări protestatare împotriva guvernării?
Vladimir Pistrinciuc: „Acest lucru este prematur de spus. Noi intrăm în opoziţie deocamdată, nu intrăm în mişcări protestatare. Vreau să fac o remarcă – mulţi dintre colegii care au spus că pledează pentru trecerea în opoziţie şi-au motivat decizia prin faptul că au fost supuşi anumitor presiuni sau discuţii sau încercări de a fi reorientaţi în altă parte. Altfel spus, s-a ajuns prea departe. Din acest punct de vedere, deocamdată nu discutăm despre nici un fel de proteste. Discutăm despre opoziţie serioasă, pro-europeană, consecventă.”