Linkuri accesibilitate

România: pentru cine lucrează I.G.S.U. și de ce un incendiu în orice mall din București ar fi devastator


O parte dintre funcționari continuă să găsească portițe prin care să se descurce, să câștige ceva în plus, să păcălească legile, fără frică.

ISU, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, instituția care este responsabilă pentru stingerea incendiilor, dar și pentru prevenirea situațiilor de urgență se află sub lupa Direcției Naționale Anticorupție, după tragedia de la Clubul Colectiv, care a provocat moartea celor peste 50 de persoane și rănirea altor 150.

Potrivit documentului prin care este motivată reținerea a doi angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care trebuiau să controleze Clubul Colectiv, ISU ar fi primit sponsorizări de la firmele pe care le verifica.

Judecătorul militar colonelul Gabriel Gunescu şi-a motivat decizia de reținere a celor doi inspectori care au verificat Clubul (arestarea fostului inspector ISU, căpitanul în rezervă George Petrică Matei, şi plasarea în arest la domiciliu a inspectorului căpitan Antonina Radu) prin „gravitatea excepțională a faptelor comise” și „consecințele catastrofale generate de aceste fapte”, fiindcă inculpații aveau posibilitatea „să estimeze cu precizie riscurile” la care au fost expuși cei care veneau în club.

Mai mult decât atât, potrivit site-ului România Curată, în loc să respecte regulamentele și să elimine riscurile inspectorii „au acționat în sens contrar, colaborând practic cu societatea controlată pentru acoperirea deficiențelor majore existente care în final au dus la dezastrul din 30 octombrie”.

În document se mai precizează că în lanțul cauzal care a dus la catastrofă „există și mulți alți vinovați” ale căror „acțiuni și inacțiuni au avut o contribuție directă sau indirectă la producerea acestui eveniment, de la nivel legislativ la nivel administrativ”.

Judecătorul care-i cercetează pe cei doi inspectori care dacă-și făceau datoria puteau opri dezastrul, pune, însă, punctul pe „i” atunci când aduce în discuție nișele de la nivel administrativ și legislativ, sugerând că cei doi nu trebuie să fie „Acarii Păuni” care plătesc și pentru neglijențele altora.

Sistemul legislativ autohton este atât de precar încât dacă ar izbucni un incendiu în oricare din mall-urile din capitală, nu ar exista nicio soluție pentru oprirea focului, fiindcă, potrivit unor surse demne de încredere, aceste clădiri nu sunt prevăzute cu sisteme suficient suficient de puternice pentru a înăbuși flăcările.

Pe de altă parte, premierul interimar Sorin Câmpean a avertizat încă de săptămâna trecută că doar 7 la sută dintre școlile din România au autorizație de securitate în privința incendiilor.

Între timp pompierii nu au făcut nimic, deși în multe școli din mediul rural, spre exemplu, se folosește încălzirea cu lemne.

Multe alte cluburi continuă să funcționeze în condiții precare, altele sunt totuși închise, în vreme ce Arena Națională, cel mai mare stadion din țară, dat în folosință destul de recent, funcționează fără autorizație din partea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în ciuda faptului că aici au loc evenimente la care participă și peste 50.000 de spectatori.

Faptul că o instituție atât de importantă, precum ISU, subordonată Ministerului de Interne, putea primi sponsorizări, chiar de la cei pe care urma să-i controleze, intrând în acest fel în conflict de interese, este de fapt punctul vulnerabil al modului cum funcționează statul român.

O parte dintre funcționari continuă să găsească portițe prin care să se descurce, să câștige ceva în plus, să păcălească legile, fără frică, crezând că DNA nu va ajunge niciodată până la ei.

Cu toate că 11 persoane, dintre care 7 în arest preventiv, se află sub anchetă penală pentru ceea ce s-a întâmplat la Clubul Colectiv, nimeni din conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu și-a dat încă demisia.

XS
SM
MD
LG