Linkuri accesibilitate

Roger Gladei: „Lumina este în aceea că oamenii rămân liberi, dornici de a avea răscruci, și de a alege răscrucea”


O discuție despre anul 2015.

Partidele aflate de șase ani la guvernare au adus Moldova într-o criză politică, economică, financiară și socială fără precedent de la obținerea independenței. Fără executiv, fără asistenta externă, cu o clasă politică destabilizată și o populație săracă, dezorientată și dezamăgită, cu aproape un milion de cetățeni aflați la muncă în străinătate, cam așa arată țara la final de an 2015. Valentina Ursu face bilanțul acestui an cu Roger Gladei, istoric și avocat.

Europa Liberă: Clasa politică a călcat cu stângul şi de aceasta nu merge Moldova pe calea cea dreaptă?

Roger Gladei: „Cred, că „clasa politică” puneți între ghilimele,. pentru că un lucru pe care l-am învăţat anul acesta este că „parlamentul” se scrie cu literă mică, iar „Legea” se scrie cu literă mare. Şi atunci dacă această „clasă politică” nu va înţelege să asculte de vocea poporului, vox populi, atunci vor veni alţii. Este o mare sete astăzi de lideri politici noi, apar deja lideri politici noi, este o energie comună colectivă din partea maselor de a emana astfel de lideri politici. Şi dacă cineva vrea să se lanseze în politică, astăzi este acest moment, pentru că vorba lui Shota Rustaveli: dacă nu acţionezi degeaba ai un car de minte. Dacă ai ambiţii politice, tocmai acum este timpul să te lansezi.”

Europa Liberă: Dar cine sunt aceşti tineri noi care apar? Pentru că lumea nu îi prea vede, nu îi prea cunoaşte.

Roger Gladei: „Sunt mulţi colegi de ai mei de la Istorie, de exemplu, mai mulţi colegi de la Drept, de la Finanţe ş.a.m.d. Am observat anul acesta în special persoane care sunt apreciate anume pentru faptul că nu sunt populiste, pentru că nu sunt ipocrite. Un alt mesaj al anului acesta este că lumea nu mai vrea VIP-uri care să însemne vanitate, ipocrizie şi perfidie. Lumea vrea VIP-uri care să însemne verticalitate, integritate şi probitate.”

Europa Liberă: Faceţi trimitere la aceşti lideri tineri pe care chiar îi vrea societatea să apară. Aţi vorbit şi despre faptul că nu prin populism, dar prin popularitate poţi ajunge o persoană credibilă. Cum se înmănunchează aceşti oameni, ca să apară şi să dea o speranţă cetăţenilor din Republica Moldova că statul acesta mai poate fi scos din prăpastie?

Roger Gladei: „La moldoveni este o vorbă: nu fă ce face popa; fă ce spune popa. Vorbă care ne indică că trebuie să urmăm mesajele sănătoase, chiar dacă cei care le propovăduiesc uneori nu se ţin de ele. Aceasta este problema în Moldova, tocmai vorbeam de această ipocrizie. Şi oamenii care schimbă mesajul, care spun ceea ce cred, o trăsătură care nu este în vogă, a propos, la moldoveni, este mai în vogă să fii şmecher, să fii laş, să fii perfid, să reuşeşti să ascunzi gândurile cât mai voalat. Iată că anul acesta s-a demonstrat că nu mai merge, omul pur şi simplu nu crede, nu muşcă din aceste prostii, din aceste ipocrizii, din aceste minciuni. Şi politicienii noi sunt cei pe care îi doare pentru viitorul acestui stat, care vin din familii bune, au familii bune, se ţin de nişte valori care nu vin din politica partidului, pentru că de fapt nici despre partide nu putem vorbi în sensul adevărat al cuvântului, cel puţin aşa cum ne învăţau pe noi la politologie, la istorie. Şi atunci cel care spune ce crede, cel care face ce spune, este un lider natural. Dacă aţi observat, liderii de astăzi nu sunt persoane care au făcut şcoli, catedre, facultăţi de politologie, de politică înaltă şi nu ştiu ce, sunt persoane care sunt curate pe dinăuntru, care au un mesaj pe măsură şi care este uşor absorbit şi bine preluat de către mulţime, de către lume, de către popor. Şi până la urmă pe aceştia lumea îi vrea drept lideri, dar nu pe aceşti şmecheraşi şi nu pe aceştia care încearcă să-şi cumpere, să-şi uzurpe vocea poporului.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi ajunge la 50 de persoane din acestea credibile, dacă ar fi să întocmiţi o listă pe care să puneţi nume de oameni?

Roger Gladei: „Aveţi în vedere că Parlamentul deja s-a redus la 50?”

Europa Liberă: Aţi identifica atâtea persoane? Cel puţin 50?

Roger Gladei: „Foarte uşor. Trebuie să vedem prin diferite cercuri. Cred că nu acolo îi căutăm. Adică îi căutăm acolo unde ei nu sunt, în cercurile politice.”

Europa Liberă: Trebuie căutaţi sau trebuie ei să apară în faţă?

Roger Gladei: „Este un proces bilateral probabil, avem mai mulţi care s-ar lansa, însă nu sunt siguri că ar fi bine primiţi. Şi doi, că în viitor nu ar trebui să cheltuie mai mult timp pentru a se apăra de nişte învinuiri inadecvate şi nu de a propovădui în viaţă ceea ce ştiu ei a face. Şi ziua de ieri sau de alaltăieri a arătat foarte clar că merge o luptă nu a mesajelor, nu a principiilor, a regulilor, a viziunilor asupra viitorului ţării, ci merge o luptă în dorinţa aceasta de a păstra cabinetele, jilţurile, capacitatea de a apăsa pe butoane.”

Europa Liberă: Istoricul, avocatul Roger Gladei cum înţelege acest mesaj care vine din partea demnitarilor europeni, precum că din elevul model al politicii de vecinătate, Republica Moldova a ajuns simbolul haosului, iar de această situaţie doar Rusia va avea de câştigat, atrag atenţia aceşti oficiali europeni?

Roger Gladei: „Europenii ne-au creditat, europenii şi-au dorit un vecin sănătos, spălat, bine îmbrăcat, care la masa de bucate să ştie să se comporte şi să nu fie zurbagiul care doar strică toată nunta. Noi însă de-a lungul timpului ne-am purtat anume ca acest zurbagiu, ca un enfant terrible care săream un pas înainte, doi înapoi, când la dreapta, când la stânga. Şi acum ei încearcă să ne pironească cumva. Noi însă ne arătăm că suntem cei mai diferiţi, pentru că cei mici într-adevăr tot timpul se pretind a fi cei mai mari. Şi ei sunt confuzi, occidentalii, şi ne pun nişte întrebări la care ei nu au răspunsuri, iar răspunsul nostru este foarte alambicat şi neînţeles pentru ei. Multe lucruri care ei în Occident nici nu le-au mai văzut se întâmplă aici.”

Europa Liberă: Întrebarea lor frecventă în ultimul timp e de ce Moldova nu poate stârpi corupţia?

Roger Gladei: „Întrucât corupţia s-a transformat deja din corupţie materială în corupţie morală, ea deja a intrat în capurile oamenilor, nu doar în buzunarele oamenilor. Pe mine mă deranjează, iarăşi ca fenomen al anului acesta, corupţia morală, inteligenţia îşi vinde creierii în slujba unor valori relative, unor valori false, chiar aş spune. Şi eu cred că acesta este cel mai deranjant proces. Pentru că, dacă un tânăr, care are în faţă câteva răscruci, o alege pe cea improprie el de fapt deturnează sensul mişcării în general. Noi încercăm să oferim, noi ca și companie, noi ca mediu din care suntem, încercăm să oferim oportunitate tinerilor, pentru ca ei să nu să se vândă în halul acesta. Pentru că dacă vorbim de o altă tendinţă a acestui an, este că ne-am săturat cu toţii de aceşti bloggeri aserviţi şi analişti de buzunar, care tot încearcă să ne confişte dreptul de a avea culoare în ceea ce vedem, am în vedere în mesajele informaţionale, în mesajele politice şi sunt persoane care trezesc degust probabil că şi la cei care îi plătesc. Or, vrem să vedem într-adevăr opinii dintr-o bucată, vrem să vedem verticalitate, integritate şi probitate pe partea tuturor. Şi pentru aceasta trebuie să nu-i lipsim de oameni de răscruci, trebuie ca tinerii, în primul rând, să aibă posibilitatea de a alege, pentru că ei vor determina în continuare cursul mişcării.”

Europa Liberă: Din sistemul de justiţie, pentru că vă este aproape, câtă lume ar fi gata astăzi să arate o luptă adevărată împotriva acestui flagel numit corupţia?

Roger Gladei: „Lucrurile s-au îmbunătăţit anul acesta în sistemul justiţiei. Tot mai puţini judecători cu capul plecat am văzut sau procurori cu privirea pierdută. Oamenii nu mai vor să facă compromisuri. Oamenii încearcă să pipăie o alternativă, o explorează şi o exploatează tot mai mult. Este tot mai mult neconformism şi nedorinţă de a se supune acestui trend macabru care încearcă să fie impus din anumite cabinete. Şi atunci eu aş spune că suntem aproape de un punct de reversiune, după care pur şi simplu nimeni nu mai vrea să coopereze cu o astfel de tentativă de uzurpare.”

Europa Liberă: Subscrieţi acestei constatări precum că sistemul este captiv, instituţiile de drept sunt captive?

Roger Gladei: „Tocmai v-am punctat la un fenomen de însănătoşire a acestui sistem. Probabil numai leneşul nu vorbeşte astăzi despre captivitate, sistem. Cineva deturnează şi acest mesaj de captivitate, degrabă şi la staţiile de troleibuze vor vorbi oamenii unul de altul că este captiv. Haideţi să vedem lumina, decât să ne luptăm cu întunericul. Iar lumina este în aceea că oamenii rămân liberi, dornici de a avea răscruci, și de a alege răscrucea şi se referă deopotrivă la un tânăr absolvent de o şcoală profesională sau facultate şi la un judecător cu o vechime în muncă de 20-30 de ani sau la un procuror, sau la un avocat cu aceeaşi vechime în muncă, oamenii nu vor să fie aserviţi. Oamenii vor să se aprindă lumina şi oamenii luptă pentru aceasta. Aceasta este ce am observat eu anul acesta, lumea este tot mai refractară de a trăi în condiţiile vechi şi tot mai dornică de a schimba lucrurile.”

Europa Liberă: O reformă morală ar fi mai cu şanse decât celelalte toate reformele de care are nevoie Republica Moldova?

Roger Gladei: „Reforma morală nu se face, ea vine dinăuntru, vine din şapte ani de acasă, vine din veşnicia care s-a născut la ţară, vine din interior. Însă este o precondiţie. Şi marea mea satisfacţie sau bucurie este că în esenţă noi am rămas mai mult curaţi decât murdari. În esenţă noi ştim să ne apărăm curăţenia, drepturile, dreptul la răscruci, dreptul la libertate şi nu vom admite ca cineva să ne fure acest viitor.”

Europa Liberă: Şi în câteva fraze, ca istoric, cum definiţi anul 2015, ce caracteristică îi daţi?

Roger Gladei: „2015 a fost un an al marilor bătălii, mai degrabă, a fost un purgatoriu, a fost un mare măcel. Sper, din acest măcel să iasă victorioşi cei care merită.”

Europa Liberă: Şi 2016 cum ar putea să fie? Şi mai ales cum ar trebui să fie?

Roger Gladei: „Eu îl văd mult diferit de anul 2015, cu foarte multe provocări, pornind de la cele politice. Mai mult mă deranjează cele economice, cele din viaţa morală, spirituală. Aş vrea ca oamenii să nu fie descurajaţi. Şi eu am observat în procesul de recrutare prin care a trecut, recent, compania noastră, am recrutat colegi noi de birou, am observat câtă energie pozitivă, cât optimism, câtă deschidere şi câtă descreţire în gândire are tineretul nostru. Şi tocmai aceasta mă face să fiu optimist şi să cred că viitorul este al lor.”

Europa Liberă: Ca cetăţean, Roger Gladei îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate?

Roger Gladei: „Ca cetăţean eu îmi doresc ca politicul să stea în spatele economicului. Nu mai vreau să aud în fiecare seară noutăţi politice. Este un soi de hedonism, un soi exhibiţionism din partea politicienilor să apară în fiecare seară la televizor şi să spună azi una, mâine alta, să fie invitaţi în toate studiourile. Eu aş face un purgatoriu, o curăţenie, o lună de zile să nu fie invitat niciun politician în niciun studio. Sau aş institui altă regulă: pentru fiecare minciună spusă într-un studio sau într-o ediţie de presă scrisă respectivul studo sau respectiva ediţie să plătească câte un leu. Să vedeţi cât de repede se completează deficitul bugetului public.”

Europa Liberă: Şi nu aţi răspuns tranşant: vă sperie alegerile anticipate sau ar fi un colac de salvare?

Roger Gladei: „Nu este niciuna, nici alta. Adică deja nu mă sperie, pentru că în seara alegerilor din noiembrie 2014 am avut şi eu aşa un soi de temere că, uite, se schimbă vectorul şi dimineaţa m-am trezit fericit că nu s-a schimbat acest vector. Nu ştiu de ce fericirea nu persistă. Şi atunci cred nu e atât de negru dracul cum cineva îl desenează.”

XS
SM
MD
LG