Pavel Filip e sprijinit de majoritatea alcătuită în 11 ianuarie din 55 de deputaţi PD, PL, 14 foşti comunişti şi 7 liberal-democraţi.
O majroitate care era însă cât pe ce să rămână fără cei din urmă joi din cauza insistenţei democraţilor pentru candidatura lui Vlad Plahotniuc.
Decretul de desemnare vizându-l pe ministrul democrat de la tehnologii informaţionale, considerat un apropiat al lui Vlad Plahotniuc, a fost emis de preşedintele Timofti la nici jumătate de oră de la retragerea lui Păduraru.
Ca şi acesta, Timofti a explicat că de joi pînă vineri circumstanţele s-au schimbat, adică s-a schimbat numărul de deputaţi gata să sprijine un candidat propus de PD.
„Situaţia arată foarte simplu”, a comentat la aceste mişcări de pe scena politică analistul Oazu Nantoi, la solicitarea Europei Libere. „Singura majoritate care există în parlament la ora actuală este controlată de domnul Plahotniuc. Şi crearea unui guvern acum ar însemna că domnul Plahotniuc a învins, iar societatea a pierdut. Şi asta înseamnă că Republica Moldova va face un pas ireversibil spre un regim autoritar, de natură criminală.”
La rândul său, Anatol Ţăranu, director al centrului de analiză şi consultanţă politică Politicon, crede că scopul preşedintelui a fost să-l împiedice pe Vlad Plahotniuc să devină premier, iar noul candidat propus de PD este o încercare a acestui partid de a atenua lovitura pe care a suportat-o odată cu respingerea lui Vlad Plahotniuc:
„Preşedintele este pus într-o situaţie complicată, pentru că este acuzat de declanşarea alegerilor anticipate. Aşa că este de înţeles comportamentul lui. Totuşi, chiar dacă Filip va fi votat în parlament, această majoritate anunţată este din start atât de mult compromisă, că eu nu cred că la primăvară vor putea fi evitate alegerile anticipate. Energiile protestatare nu vor putea fi ţinute sub control şi vor face insuportabilă viaţa acestei guvernări. În plus, Filip nu este premierul care să poată să negocieze cu Occidentul, să restabilească finanţarea externă, iar de data aceasta Republica Moldova chiar nu va mai primi nimic în avans, doar sub acoperirea promisiunilor. Eu pur şi simplu nu pot să-mi imaginez că dl Filip este capabil să promoveze reformele. Aşa că instituirea unui guvern ar însemna că agonia continuă”.
„Ne găsim în plin război anti-oligarhic iar respingerea dlui Plahotniuc a fost prima bătălie câştigată de forţele anti-oligarhice. Respingerea candidaturii lui Plahotniuc este o lovitură gravă de tot care i s-a aplicat şi gravitatea acestei lovituri se va face simţită în timp. Numirea lui Filip nu salvează situaţia, dar marchează tendinţa aceasta de a lupta mai departe a oligarhatului moldovenesc, care nu cedează şi continuă să-şi promoveze linia”, mai spune Anatol Țăranu.
„Forţele anti-oligarhice, pe de altă parte, chiar au nevoie acum de o pauză, deci nu sunt interesate ca alegerile să se petreacă foarte repede, au nevoie de o perioadă de mobilizare, poate chiar de crearea unui centru unic de organizare, fapt care le-ar garanta un rezultat electoral bun la alegeri anticipate. Aşa că eu nu cred că investirea unui guvern cu atâtea chinuri ar putea în fond să rezolve criza politică. Ea va continua, iar singura modalitate de a o rezolva sunt alegerile anticipate. Din păcate, în actuala componenţă, acest parlament nu poate funcţiona. O parte considerabilă din acest parlament, peste 20 de deputaţi, sunt acuzaţi din motive foarte raţionale că sunt corupţi, că au luat sume enorme de bani ca să se conformeze interesului oligarhic. Eu pur şi simplu nu pot să-mi imaginez că oamenii vor suporta aceşti deputaţi să-i mai conducă. Plus la toate, este evident că discreditarea Parlamentului a ajuns la asemenea limite, că a devenit nefuncţional. Odată luând bani, ei vor cere pentru orice mişcare. Corupţia a pătruns în orice colţ şi Parlamentul este în acest sens cel mai atacat. Deci, alegerile anticipate sunt necesare pentru asanarea sistemului, chiar dacă există un risc foarte mare să câştige forţele pro-ruse.”
Noul premier desemnat deţine din 2011 funcţia de ministru al tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, iar în perioada 2001-2008 a fost director al renumitei fabrici de bomboane Bucuria.
În investigaţiile jurnalistice care l-au vizat, Filip este prezentat ca arendaş de pădure şi proprietar al unei locuinţe de 300 de metri pătraţi în Chişinău, care ar fi însă trecută în acte pe numele unuia dintre fiii săi.