Decizia de vineri seară a președintelui Nicole Timofti a fost văzută de protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale ca o victorie și ca pe o şansă de ieşire din criza politica prelungita de la Chișinău. Mai mult experți și susținători ai Partidului Democrat și ai majorității formate în jurul acestuia au declarat că şansele lui Ion Păduraru de a forma un guvern care sa fie votat de parlament erau foarte firave, considerând că președintele ar trebui să ţină cont de majoritatea parlamentara formata de cei 55 de deputați coalizați în jurul PD. Tamara Grejdeanu a fost cu microfonul printre oameni și dimineata dar și după anunțul de retragere al lui Ion Păduraru.
În dimineața zilei simpatizanții Platformei Civice DA au ieșit în stradă pentru a saluta nominalizarea lui Ion Păduraru pentru funcția de premier. După două zile de protest, oamenii își treceau în cont o victorie, fiind convinși că presiunea maselor a avut efect.
Chiar dacă se arătau însuflețiți, cei mai mulți dintre interlocutorii mei calificau desemnarea lui Păduraru drept victorie temporară, pentru că adevărata țintă pentru ei este desfășurarea unui scrutin parlamentar anticipativ. Politicienii nu mai au cum să stăvilească mișcarea protestatară care nu-i mai vrea la guvernare, asta îmi spuneau mai multe persoane:
„Nu sperăm în faptul că domnul Păduraru o să creeze un guvern al salvării naționale și s-o mai întindem trei ani de zile cu actualul parlament, cu actualii oligarhi. Ne bucurăm de atâta că nu a trecut, nu a fost desemnat Plgotniuc și a fost desemnat un alt candidat, cu speranța că acesta-i desemnat numai de-atâta ca să treacă timpul și să intrăm în alegeri. Unica salvare, care poate să mai curățe clasa politică și să mai schimbe situația în Republica Moldova sunt numai alegerile anticipate. Trebuie să înțelegem că actualul parlament este compromis definitiv.”
„La ziua de azi noi nu putem să garantăm că este omul care l-a momentul de față o să facă față situației politice, economice.”
Europa Liberă: Și atunci care ar fi soluția care să mulțumească cetățenii?
„Cea mai bună soluție sunt acum alegerile anticipate, pentru că la momentul de față, așa-numiții proeuropeni s-au discreditat și dacă s-ar duce acum la alegeri anticipate, populația s-a trezit.”
Aplauzele matinale au atras mai mulți trecători curioși, de la care am aflat ulterior că nu participă la proteste, dar împărtășesc nemulțumirile celor de piață. Stau de vorbă cu Maria Verejan. Și ea crede că unica perspectivă de salvare a Republicii Moldova sunt alegerile parlamentare anticipate:
„Analizând toată situația, cred că și dumnealui nu o să treacă, cu părere de rău, dar ar fi bine.”
Europa Liberă: Cine s-ar împotrivi?
„Cine s-a împotrivit și la domnul Sturza, aceeași putere. Până când nu o să facem curățenie.”
Europa Liberă: Și-atunci urmează alegeri anticipate?
„Trebuie să ne adunăm toate puterile și să o trecem și pe asta. E puțin timp pentru ca să înfruntăm alegerile anticipate, e o luptă foarte grea.”
„Eu socot că alegerile anticipate, asta-i soluția, mai mult nici o soluție nu văd. E clar, e criză, dar am trecut noi prin asta că au furat miliardul și ne chinuim, tot în brânci stăm.”
După ce Ion Păduraru a anunțat că își retrage candidatura pentru funcția de premier, am mers din nou la corturile protestatarilor. Anunțul i-a lăsat pe mulți fără replică. Nedumeriți, cei cu care am stat de vorbă susțin că mișcările de pe scena politică sunt departe de nevoile cetățenilor:
„Cum se retrage? Atunci la noi în țară cum se face, sunt legi sau nu. Atunci este un haos nemaipomenit. Sunt foarte dezamăgită.”
„Este un joc politic. Nu aș zice că-i șantajat, dar îmi este greu să mă pronunț. Lumea până la urmă vrea schimbare în parlament, deputații care sunt în actualul legislativ nu sunt capabili să facă ordine în această țară.”
Puținii protestatari care mai sunt la această oră în Piața Marii Adunări Naționale speră că vocea mulțimii va ajunge totuși la aleșii poporului și în momentul votului din parlament, vor face alegere corectă.