Platforma Civică Demnitate și Adevăr organizează astăzi un forum civic cu titlul generic „Consolidarea societății civile în lupta cu regimul oligarhic”.
Inițiativa de a convoca exponenții diverselor segmente ale societății aparține Consiliului Marii Adunări Naționale, structura care şi-a asumat reprezentarea protestatarilor nemulțumiți de guvernare. Membrii acestui consiliu s-au angajat să fie clopotari ai mișcării protestatare astfel încât lista de revendicări formulate în cadrul mitingurilor de protest să fie pusă mereu în fața decidenților.
Mandatarea lui Pavel Filip să formeze cabinetul de miniștri, după respingerea lui Ion Sturza de o manieră mai curând ștrengăreasca decât parlamentară, a pus gaz pe foc. Cel puțin trei focare de nemulțumire pe care le-am urmărit sâmbăta trecută își afișează dezacordul cu candidatul impus președintelui Timofti. Dar majoritatea parlamentară care-i promite sprijinul premierului desemnat nu are de gând să aplece urechea la discursul contestatar al străzii, din motive pe care le-am auzit de mai multe ori şi în diverse forme, acestea reducându-se la următorul silogism – doborârea guvernării şi convocarea unui scrutin parlamentar anticipat ar putea periclita cursul proeuropean al Republicii Moldova. Argument respins de protestatarii de toate culorile, care revendică dreptul de a intra într-o competiție politică onestă care să-i sancționeze în condiții perfect legale pe guvernanții responsabili de starea de lucruri mai mult decât deplorabilă în care a ajuns cea mai mare parte a cetățenilor R.Moldova .
Ce tactici are de gând să aplice în continuare statul major al mișcării protestatare cu viza de reședință în PMAN, în condițiile în care Pavel Filip este pe cale de a ocupa fotoliul de premier? Care este câmpul de manevră pe care îl vor avea protestatarii după foarte probabila confirmare a cabinetului condus de un premier democrat? O discuție cu aceste repere vom purta în această dimineață cu Valentin Dolganiuc, unul din liderii platformei „DA”.
Europa Liberă: Așadar, Platforma Civică „DA” îndeamnă toate forțele politice necolaboraționiste și segmentele societății civile dornice de schimbare să se unească sub lozinca eliberării din captivitate a Moldovei. Un Forum Civic la care ar urma sa fie dezbătut acest subiect este anunțat pentru astăzi. Din septembrie, de cânt au început protestele non-stop au fost mai multe grupuri sociale care și-au declarat adeziunea la mișcarea protestatară, iar lista de revendicări s-a tot extins. Dacă acceptați analogia, sunteți acum în poziția unui stat major care trebuie să anunțe tactica de confruntare înainte de lupta decisivă. Cred că nu v-am cere prea mult dacă v-am ruga să ne spuneți ce aveţi de gând să faceți ca această bătălie decisivă să aibă un caracter pașnic, să nu se repete deriva dezastruoasa din 7 aprilie 2009?
Valentin Dolganiuc: „Este o inițiativă a Platformei Civice Demnitate și Adevăr. Am solicitat prezența întregii societăți civile pentru a avea un schimb de păreri și a găsi o strategie, a elabora o strategie comună despre cum putem scoate Republica Moldova din captivitate.”
Europa Liberă: Asta-i clar, laurii o să-i împărțiți pe urmă, dar acum, totuși dumneavoastră sunteți în fruntea coloanei, nu? Cum faceți ca să nu se întâmple un 7 aprilie din nou?
Valentin Dolganiuc: „Declarația respectivă de proteste pașnice a existat permanent și întotdeauna am chemat la o presiune pașnică asupra clasei politice. Ceea ce nu vedem, sunt efectele palpabile după atâtea proteste.”
Europa Liberă: De la tribuna protestelor mereu s-au auzit niște avertismente, că dacă guvernanții nu o să fie concilianți ar putea să se întâmple lucruri urâte. Totuși, admiteți așa ceva sau puteți să stăpâniți situația?
Valentin Dolganiuc: „Noi putem să stăpânim acea masă de protest care este prezentă în Piața Marii Adunări Naționale, pe care am chemat-o, care a venit, care s-a ridicat, dar noi, în nici un caz nu putem să facem acest lucru cu toți cetățenii Republicii Moldova, cei care, poate pot protesta și altfel.”
Europa Liberă: Poliția trebuie să își facă datoria?
Valentin Dolganiuc: „Noi în primul rând am făcut apel către organele de drept ale Republicii Moldova, care au și responsabilitatea de a asigura dreptul la proteste pașnice, oriunde s-ar desfășura acestea.”
Europa Liberă: Să vorbim despre acest forum. Este o ediție a celui organizat în toamnă, pe 14 octombrie de autorități, când ați anunțat lista de revendicări populare? Toată lumea a văzut la televizor cum ați părăsit sala, după ce guvernanții s-au arătat cam reticenți la acea listă, nu?
Valentin Dolganiuc: „De fapt, detonatorul părăsirii sălii a fost discursul sau obrăznicia lui Filat, care atunci ne învăța și ne spunea despre corupție, vorbea despre furtul miliarului. De fapt, toate aceste proteste au fost generate de furtul acelui miliard.”
Europa Liberă: Da, și Filat nu știa ce o să pățească. Deci asta-i continuarea acelui forum sau e altceva nou?
Valentin Dolganiuc: „Nu, este ceva nou, nu este continuarea acelui forum. M-a lăsat cu gura căscată faptul că organele de stat, oficiale organizează societatea civilă. Societatea civilă trebuie să se organizeze de la sine. Societatea civilă trebuie să protesteze de la sine, pentru că trebuie să fie, prin definiție, într-o opoziție permanentă față de clasa politică.”
Europa Liberă: Dacă este ceva noi, acum vreți să lărgiți baza de susținere, de confirmare a valabilității revendicărilor, sau vreți cumva să rectificați acea listă, din motive ce le putem presupune, că lista este mult peste ceea ce poate și este disponibilă guvernarea să facă?
Valentin Dolganiuc: „De atunci până acum a trecut un pic de timp, în aceste condiții s-a schimbat și situația, a degradat de fapt în Republica Moldova. Astăzi, un partid politic pe care eu îl numesc grup criminal organizat, Partidul Democrat vrea să preia toată puterea, și cea legislativă, și cea executivă. Nu mai vorbesc de cea judecătorească pe care o ține. Lipsește doar în această coroană a dominației absolute funcția de prim-ministru. Și vedem că un partid care a acumulat la alegeri 15,5 la sută își dorește foarte mult să dețină această funcție. De ce noi nu suntem reprezentativi acum, majoritatea parlamentară nu este reprezentativă, nu avem nici o pârghie la momentul actual, societatea în ansamblu, cetățeanul, ca să schimbe starea de lucruri și să dețină un control asupra deputaților.”
Europa Liberă: Vă întrebam totuși despre relația dumneavoastră, a platformei, a consiliului cu alte segmente decât cele reprezentate deja. Dumneavoastră aveți de gând să-i adunați sub flamuri sau dimpotrivă? Ce aveți de gând să faceți?
Valentin Dolganiuc: „Noi am solicitat prezența și să se expună toate segmentele sociale și avem confirmarea a peste 100 de persoane că vor fi prezenți astăzi și împreună vom încerca să găsim o modalitate ca să nu permitem intrarea în captivitate a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dar lista de revendicări va rămâne aceeași sau va fi una mai drastică chiar?
Valentin Dolganiuc: „Lista de revendicări este lungă, dacă vă amintiți. Dar acum noi avem un singur deziderat și întrebare, cum scoatem Republica Moldova din captivitatea acestei clase politice de impostori, care vedem că nu reprezintă cetățenii Republicii Moldova și se gândesc doar la confortul personal și cel de grup.”
Europa Liberă: În timpul recentelor întrevederi şi consultații cu diverse segmente reprezentative ale societății, mă refer la sindicate, patronate, conducerea academiei de științe, premierul desemnat a lansat un gen de angajamente care s-ar putea interpreta ca o disponibilitate de a lua în calcul şi parte din obiectivele ce figurează pe lista dumneavoastră de revendicări. Veți profita de deschiderea acestor oportunități?
Valentin Dolganiuc: „Eu persona, încrederea mea este zero în acest premier desemnat, pentru că el nu este nimic altceva decât exponentul lui Plahotniuc. Atunci când acesta a văzut că nu merge faza cu desemnarea personală în această funcție, atunci l-a scos în prim-plan și la băgat în atac pe Filip.”
Europa Liberă: Am înțeles, dar acest Filip deschide o portiță mică și spune același lucru pe care îl spun, de fapt, capul celor trei balauri, că statul este capturat, că s-a ajuns prea departe. Este asta o posibilitate sau nu?
Valentin Dolganiuc: „Noi folosim și vrem să folosim orice șansă, orice posibilitate de a scoate din captivitate Republica Moldova. Dar aceleași lucruri le-a declarat Streleț la timpul său, că statul este captiv, dar nu s-a întreprins nimic absolut în ceea ce privește demiterea procurorului, demiterea guvernatorului BNM. Trebuie să fie niște pași foarte concreți și palpabili.”
Europa Liberă: Ce relaţii aveţi cu alţi potenţiali condrumeţi – Sturza, Maia Sandu, partide care au deja celulele şi structurile teritoriale în stare de funcționalitate? Pe ei contați, ați stabilit niște relații?
Valentin Dolganiuc: „Pentru populația Republicii Moldova, pentru cetățeni ei contează foarte mult, și mizăm pe efortul pe care îl depun pentru a scoate Republica Moldova din captivitate. Mizăm și contăm pe toți cei care al momentul actual înțeleg acest lucru.”
Europa Liberă: Ați avut o atitudine cumva selectivă față de socialiști și față de susținătorii lui Usatîi. A fost o chestiune improvizată, premeditată?
Valentin Dolganiuc: „Posibil că așa s-au văzut lucrurile, dar nu a fost nimic selectiv. În manifestul Platformei Civice din 24 februarie 2015, noi avem un deziderat major, care este integrarea europeană a Republicii Moldova și promovarea acelor prevederi care sunt în Acordul de Asociere, punct.”