NATO e îngrijorată de agravarea tensiunilor dintre Rusia și Turcia, pe fundalul intervenției rusești în Siria și al doborârii unui avion rusesc în luna noiembrie de către Turcia.
Înfruntarea, deocamdată verbală, a atins un nivel îngrijorător, după ce Turcia a acuzat din nou Moscova că un avion militar rusesc i-ar fi violat spațiul aerian, iar ministerul rus al apărării a calificat luni asta drept „isterie”.
Sâmbătă a fost rândul secretarului general NATO Jens Stoltenberg să ceară Rusiei să nu mai violeze spațiul aerian turc.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat la rândul lui Rusia să pună capăt incursiunilor în spațiul său aerian. Erdogan a vorbit despre „foarte grave consecințe" dacă așa ceva se repetă, fără să precizeze care ar fi acelea. Erdogan a mai spus că a încercat fără succes să discute telefonic cu Putin pe această temă. Despre o „atitudine primejdioasă” din partea Rusiei a mai vorbit și secretarul general NATO Stoltenberg.
Rusia, la rândul ei, acuză Turcia că ar bombarda în interiorul Siriei și a anunțat că așteaptă explicații de la Ankara, de la NATO și de la Washington.
După doborârea avionului său în noiembrie, Rusia a trimis sisteme de rachete în Siria, avertizând că nu va tolera nici o amenințare la adresa avioanelor sale.
Moscova a impus, de asemenea, o serie întreagă de sancțiuni economice Turciei, care depinde de Rusia pentru o bună parte din provizionarea sa cu petrol și gaze.
Turcia este un vechi membru NATO și orice atac împotriva Turciei poate fi considerat, potrivit cartei NATO, un atac împotriv a tuturor membrilor.
O evoluție care potențial ar putea duce la complicarea situației militare și geostrategice mai este si aceea că Ucraina s-a oferit pentru a participa la operatiunile militare occidentale din Siria impotriva Statului Islamic.
Asta implică un mare risc ca trupele ucrainene să se regăsească față în față cu cele rusești.
Ministrul ucrainean al apărării se va întâlni săptămâna aceasta cu șeful Pentagonului, Ash Carter.
Trupele ucrainene prezintă avantajul, comparat cu grosul trupelor occidentale, de a fi participat la un adevărat război convențional în teren deschis, cel din estul Ucrainei.
Cu totul, Ucraina are o armată de peste 200.000 oameni, din care 40.000 sunt desfășurați în permanență în marginea regiunilor separatiste.
Din toate aceste motive, conducerea NATO nu este câtuși de puțin entuziasmată de propunerea Kievului de a lua parte la operațiunile militare din Siria, pentru a evita riscul ca forțe ucrainene să se regăsească față în față cu forțe rusești.