Linkuri accesibilitate

PE propune controale temporare la granițele externe ale Spațiului Schengen


Pescarul grec Stratis Valiamos (dreapta) ajută refugiați sirieni să ajungă la malul insulei Lesbos, octombrie2015.
Pescarul grec Stratis Valiamos (dreapta) ajută refugiați sirieni să ajungă la malul insulei Lesbos, octombrie2015.

UE încearcă să reducă fluxurile de refugiați pe plan intern și în colaborare cu țări terțe, ca Turcia.

La Strasbourg, deputații europeni au discutat cu reprezentanții Consiliului și Comisiei Europene despre posibilitatea reintroducerii controalelor la granițele externe ale UE, în contextul dificultăților întâmpinate de statele membre în acomodarea numărului mult prea mare de refugiați.

„Au fost depuse 2,5 milioane cereri de azil. Numărul foarte mare de migranți pune presiune pe țările noastre și pe societatea europeană în general ”, a spus ministrul de externe olandez, Bert Koenders, în numele președinției olandeze a UE. Acesta a solicitat tuturor țărilor membre să primească refugiați, potrivit schemei de redistribuire convenite la nivel comunitar, știut fiind că nu toate țările respectă acestă decizie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

Șeful diplomației olandeze a arătat că UE depune eforturi să reducă fluxurile de refugiați atât pe plan intern cât și în colaborare cu țări terțe, cum este Turcia.

„O parte dintre refugiați abuzează de sistemul de azil, căci nu au dreptul de protectie internatională”, a spus Koenders, care a arătat că în ciuda reintroducerii, de către anumite state membre, a controalelor la frontiere, presiunea fluxurilor de refugiați nu s-a redus. Cu toate acestea, frontierele externe trebuie controlate, a spus acesta.

Cât privește returnarea refugiaților, înaltul oficial european a făcut apel la respectarea principiului returnării prevăzut de articolul 33 al Convenției de la Geneva din 1951, potrivit căruia nici o țară nu poate expulza un refugiat într-un stat în care viața îi este amenințată.

Comisarul pentru migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a declarat că săptămâna viitoare Comisia va întocmi un raport cu privire la aplicarea măsurilor de gestionare a crizei refugiaților și va înainta o serie de propuneri.

ntre acestea se vor regăsi pe lângă cooperarea cu țările terțe, combaterea contrabandei și traficului cu refugiați, transferul sigur al celor cărora le este refuzat dreptul de azil și controlul granițelor.

„Nu este vorba insă de sfârșitul Schengen”, a subliniat el.

Liderii principalelor grupuri politice, PPE și Socialiștii, au făcut apel la unitate și determinare europeană, concomitent cu luarea unor măsuri ferme și respectarea valorilor europene.

Manfred Weber, liderul PPE: „Am depașit criza economică, am ajuns la consens cu privire la schimbările climatice, trebuie să depășim și acestă criză a refugiaților. Granițele trebuie consolidate si cei care nu pot sta aici trebuie trimiși acasa. Cei care se bucură de ospitalitate aici nu au dreptul să încalce regulile și să nu respecte cultura țărilor care ii găzduiesc.”

Gianni Pittella, președintele Grupului Socialiștilor și Democraților:

„În Europa bate un vânt rău. Avem neonaziști in Suedia și Germania, unii politicieni spun că refugiații trebuie impușcați. Ne bântuie virusul fricii. Trebuie sa întărim controlul frontierele externe, dar pericolul mare este această frică, ce cuprinde întreg continentul. Trebuie să le spunem șefilor noștri de stat si de guvern să nu se mai teama, că vor fi aleși si dacă primesc refugiați.”

Liderul ALDE, Manfred Weber, a cerut ca banii pe care UE îi transferă Turciei să fie trimiși direct refugiaților. „În timp ce Erdogan primește de la UE trei miliarde de euro, refugiații sunt nevoiți să trăiască din șapte euro pe lună”, a arătat politicianul belgian.

Comisia Europeană a avertizat săptămâna trecută că ar putea propune reintroducerea controalelor la frontierele UE, dacă Grecia nu rezolvă unele dintre „deficiențele serioase” în administrarea granițelor sale externe. Juridic, acest lucru este posibil, pe o perioadă determinată, însă. Potrivit codului privind granițele Schengen verificările la granițe pot fi reinstalate pentru 10 zile din motive „de politici publice sau de securitate națională”. Controalele pot fi menținute și reînnoite pentru maximum două luni, dar dacă există o amenințare clară la securitatea internă, acestea pot fi menținute pentru perioade de 30 de zile, până la maximum șase luni, iar în „circumstanțe excepționale” pot fi extinse la doi ani. Din cele 26 de state membre ale spațiului Schengen (22 de state membre UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, din afara UE) Austria, Franța, Danemarca, Germania, Norvegia și Suedia au reintrodus contralele la frontiere.

XS
SM
MD
LG