Artista plastică rusă Lena Hades a pictat mai mult de 400 de portrete ale politicianului rus de opoziției Boris Nemțov în anul care a trecut de la asasinarea sa. Curînd, proiectul ei, dedicat tuturor celor care au fost victime ale represiunii violente, va intra într-o nouă fază.
Cu cinci zile înainte de asasinarea lui Nemțov pe un pod din apropierea Kremlinului la Moscova, Lena Hades a terminat o lucrare dintr-o serie de ilustrații pentru „Așa grăit-a Zarathustra” a filosofului Friedrich Nietzsche.
Seara tîrziu în 27 februarie 2015, a postat pe Internet lucrarea, care arăta un taur cu trup de om sacrificat uitîndu-se fără viață la privitor pe un fundal sângeriu.
„Nu am fost implicată în politică”, a declarat ea Europei Libere într-un interviu telefonic de la locuința sa din Moscova.
A făcut însă 28 de zile greva foamei în 2012, în sprijinul membrelor trupei Pussy Riot care erau atunci în închisoare.
„Eram interesată, dar nu am fost la nici un protest. Eram ocupată cu arta mea. Am postat [taurul] pe la ora 10 seara, și o oră și jumătate mai tîrziu cineva m-a sunat și mi-a spus: ‘Lena, tu ești un profet! L-au ucis pe Nemțov. [Pictura ta] e el.”
Mulți dintre prietenii Lenei au postat pe rețelele de socializare imagini cu cu trupul neînsuflețit al lui Nemțov care aduceau în mod straaniu cu pictura ei.
Lena Hades avea să afle apoi că silueta unui taur este emblema formațiunii politice Parnas a lui Nemțov.
Nu și-a dat seama pe moment că această coincidență avea să o facă să-și petreacă un an întreg privind în ochii lui Boris Nemțov.
A început să deseneze zilnic potrete ale acestuia și a anunțat că începe un proiect în memoria politicianului rus asasinat.
„În 3 martie 2015 am anunțat Maratonul meu de artă în memoria lui Nemțov. Aveam deja opt portrete și de atunci am lucrat în fiecare zi, am desenat și i-am ascultat discursurile, i-am citit interviurile. Vocea lui a fost prezentă constant în sufletul meu.”
Un an mai tîrziu, proiectul se apropie de sfîrșit cu mai mult de 400 de imagini în total.
Luate fiecare în parte, schițele sînt brute și neterminate, ca viața scurtată tragic a lui Nemțov.
Luate în ansamblu, ele se aseamnă cu pereții plini de portrete ale victimelor din muzeele Holocaustului, sau din expozițiile dedicate victimelor totalitarismului
Lena Hades intenționează să termine proiectul în 3 martie, exact la un an de când l-a început, și spune că vrea să atragă atenția asupra temei violenței, asupra subiectului legat de oponenții regimurilor totalitare care sînt asasinați.
După terminarea acestui proiect, pe care speră să-l poată prezenta în expoziții în Rusia și în străinătate, artista rusă intenționează să treacă la o altă fază, dedicată artiștilor și intelectualilor uciși în anii Marii Terori a lui Stalin. Exact ca Nemțov, acești oameni ar fi putut să schimbe în mai bine cursul Rusiei.
Anul scurs în schițarea potretelor lui Nemțov nu pare să fi fost o povară pentru Lena Hades, scrie corespondentul Europei Libere Robert Coalson.
Cînd vorbește despre cum a fost afectată de această creație, ea alunecă în mod natural în timpul prezent, ca și cum Nemțov ar fi încă în viață
„El e foarte deschis, foarte carismatic și bun. Sînt calități pe care le prețuiesc foarte mult și pe care le învăț de la el - cum să te uiți la lume mai optimist, și asta mă face fericită”.
Traducere de Lucian Ștefănescu