Linkuri accesibilitate

A transmis liderul american un mesaj eronat Kremlinului vorbind pentru „The Atlantic”?


„Doctrina Obama” criticată de doi analiști americani.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a lăsat să se înțeleagă într-o serie de interviuri sintetizate de Jeffrey Goldberg în numărul pe aprilie al revistei „The Atlantic” că Ucraina nu se află în centrul atenției americane, așa cum se află în centrul atenției Federației Rusă, care ar putea din acest motiv să-și mențină mereu dominația în regiune. „Dacă există cineva la Washington care crede că ar trebui să pornim un război împotriva Rusiei pentru Crimeea și estul Ucrainei, să spună clar și limpede acest lucru”, a declarat președintele Obama. Fostul asistent adjunct al Secretarului de stat pentru Europa și Eurasia, David Kramer, în prezent expert în cadrul Institutului McCain, a menționat pentru Serviciul rusesc al Europei Libere printr-o asemenea declarație, Barack Obama a transmis un semnal eronat Kremlinului. Publicistul american David Satter, la rândul lui, nu exclude că după declarațiile președintelui american, Vladimir Putin ar putea să treacă la acțiuni mai hotărâte în regiune.

În articolul publicat de revista „The Atlantic” președintele american Barack Obama este citat cu punctele sale de vedere asupra conflictului din estul Ucrainei. De exemplu, președintele a declarat că „Ucraina, țară care nu este membru NATO, va fi vulnerabilă în fața dominației militare rusești”, lăsând să se înțeleagă că este puțin probabil ca Statele Unite să intre în conflict militar cu Rusia din cauza anexării Crimeei sau a situației din estul Ucrainei.

Expertul de la Institutul McCain, David Kramer, fost asistent adjunct al Secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia, se arată îngrijorat de declarațiile președintelui Obama:

„Din punctul meu de vedere, comentariile președintelui inspiră îngrijorare. Ele, în principiu, dau de înțeles rușilor, chinezilor și iranienilor că Statele Unite sunt gata să-și apere partenerii doar până într-un punct anume. În loc să mențină o ambiguitate strategică, Barack Obama a ales, riscant, în opinia mea, să pună punctele pe „i”. Asemenea declarații cu siguranță vor avea un efect demoralizator pentru cetățenii din Ucraina, Georgia sau Republica Moldova, or, președintele american sugerează că în ultimele sale luni de mandat nu intenționează să ia decizii ferme în cazul în care, de exemplu, rușii sau chinezii vor trece la acțiuni mai hotărâte în regiune. Cu alte cuvinte, mesajul său e următorul: sunteți pe cont propriu, succes. (...) Oponenții lui Barack Obama insistă că Ucrainei ar trebui să i se ofere resurse pentru autoapărare, tocmai, pentru a convinge Federația Rusă să se abțină de la agresiune. În schimb, lui Putin i se dă de înțeles că el nu va trebui să răspundă pentru acțiunile sale” opinează fostul asistent adjunct al Secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia, David Kramer.

Publicistul american David Satter, la rândul lui, nu exclude că după declarațiile președintelui american Vladimir Putin ar putea să treacă la acțiuni mai hotărâte în regiune:

„Kremlinul, cred, va ajunge la concluzia că Obama nu înțelege care este adevărata motivație din spatele acțiunilor Federației Ruse, ce și-a propus să suprime cu orice preț pornirile democratice ale Ucrainei, văzute ca o amenințare pentru regimul lui Putin. Și autoritățile de la Kremlin vor avea dreptate. Vor putea fi mai agresive în privința Ucrainei, iar Statele Unite, mă tem, nu vor răspunde cu acțiuni pe măsură, pentru a preveni presiunea Moscovei asupra Kievului”.

În interviul pentru Doc, președintele Barack Obama l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind punctual, implicat, conștient de slăbiciunile țării sale în lume și acționând după cum îl îndeamnă instinctele.

Tocmai acest lucru, crede Obama, îi joacă feste liderului de la Kremlin, or, nici anexarea Crimeei, nici susținerea lui Bașar al-Assad în Siria nu a transformat Federația Rusă într-o țară ce decide care e ordinea lucrurilor în lume.

Un asemenea punct de vedere, crede publicistul american David Satter, poate ave amotivele lui, însă întrebarea ce rămâne fără răspuns este: care e prețul plătit de ucrainenii sau sirienii în așteptarea zilei când politica dusă de Vladimir Putin va suferi eșec?

Traducere de Diana Răileanu

XS
SM
MD
LG