Linkuri accesibilitate

Bruxelles în stare de asediu


Steagurile în bernă la sediul UE
Steagurile în bernă la sediul UE

„Capitala Europei” va putea cu mare greutate să funcționeze în asemenea condiții… ori tocmai acesta este scopul terorii.

Atmosfera în Bruxelles poate părea extrem de stranie văzută din afară, pe de o parte o reacție de calm general din partea populației, în ciuda militarilor, elicopterelor pe deasupra și sirenelor permanente, pe de alta rapiditatea cu care un mare oraș, „capitala Europei", cum se spune oarecum pretențios, poate intra în stare de asediu cu așa rapiditate.

Oprirea totală a oricărui transport în comun, de la autobuze, tramvai și metrou până la închiderea tuturor gărilor; închiderea automată a tuturor școlilor și interdicția părăsirii incintei; apel lansat de autorități ca toată lumea să rămână între patru pereți, fie acasă, fie în birouri și întreprinderi.

În restul țării, unde nivelul de alertă a fost ridicat la 4, ca și în Bruxelles, s-a anunțat până și evacuarea personalului nenecesar din centralele nucleare.

Bruxelles, „capitala Europei”, un oraș mort, așadar, în acest moment, în stare de asediu.

Lucrul nu ar trebui să surprindă prea tare, face parte din mentalitatea securitară belgiană. Apoi, Bruxelles adăpostind instituțiile europene și NATO, autoritățile preferă să nu ia nici un risc. Sediul NATO se află pe șoseaua spre aeroport, iar instituțiile UE sunt exact lângă stația de metrou Maelbeek unde a avut loc una din explozii, care a făcut mai mulți morți decât la aeroport. De altfel, în decembrie, când vreme de câteva zile a fost impus un nivel de alertă similar, orașul a fost de asemenea mort.

Ceea ce surprinde însă acum, este faptul că infrastructura telefonică a putut să se prăbușească ore în șir... dacă nu cumva, cum e mai plauzibil, a fost închisă deliberat pentru a împiedica comunicațiile între teroriști.

Personal, de-a lungul zilei, mi-a fost imposibil să comunic cu cei doi copii ai meiu, afleți în școli diferite pe care nu le puteau părăsi. Am putut trimite câteva sms-uri, dar nu am putut telefona. Nu am putut, de asemenea, fi contactat telefonic.

Am mai trăit asemenea situații, însă în Kabul, Sarajevo sau Groznîi. Aici nu suntem însă în Cecenia sau Afganistan, ci în „capitala Europei” și a Alianței Nord Atlantice. O capitală care va putea cu mare greutate să funcționeze în asemenea condiții… ori tocmai acesta este scopul terorii.

Atacuri teroriste la Bruxelles
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 2:00:25 0:00

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG