Generalul American Philip Breedlove, comandantul forţelor Alianţei Nord Atlantice in Europa, a sosit miercuri la Chisinau şi joi a vizitat poligonul de la Bulboaca, spaţiu reconstruit cu fonduri americane. Breedlove a avut întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu ministrul Apărarii Anatol Şalaru. El a sosit la Chisinau de la Tbilisi şi a avut amabilitatea să raspundă unei întrebări adresate de Europa Liberă.
Philip Breedlove a pomenit frecvent până acum Republica Moldova atunci când s-a referit la pericolele din partea Rusiei care există la hotarul de est al Alianţei. Într-un avertisment formulat în septembrie 2014, de exemplu, el spunea că Rusia începe să utilizeze în Republica Moldova şi în Transnistria scenariul „războiului hibrid” aplicat în Ucraina şi că NATO ar trebui să-şi clarifice politica în relaţia cu ţări de tipul Republicii Moldova care nu sunt membre NATO, dar care se confruntă cu riscuri majore de securitate provenite dinspre Rusia.
Vorbind luna trecută în faţa comitetului pentru forte armate a senatului american, generalul Philip Breedlove atrăgea atenţia că manevra rușilor in Siria sustrage de la pericolul existent la hotarul de est a Europei, inclusiv de la conflictul din Ucraina.
Solicitat de Europa Liberă în timpul unei scurte comunicări cu presa joi la poligonul de la Bulboaca să explice această declaraţie, generalul Philip Breedlove a spus:
„Prin intervenția în Siria, Rusia nu a reușit să abată atenția de la Crimeea, Transnistria sau alte zone unde forțele ruse sunt implicate și ocupă teritorii. Este foarte important ca lumea să reţină că aceste locuri rămân o problemă pentru ţări precum a Dvs.”
Accentul pe care l-a pus Philip Breedlove în alte declaraţii făcute la Chişinău este următorul: Republica Moldova are nevoie de armată puternică, chiar dacă este un stat neutru, această armată trebuie adusă în corespundere cu forţele armate ale statelor europene şi Alianţa va face tot posibilul pentru a ajuta Republica Moldova să facă acest lucru:
„Situaţia de securitate în Europa se schimbă şi devine tot mai complexă. Avem două zone de unde vine insecuritatea: în est ne confruntăm cu Rusia care a ales în mod voluntar să ne devină adversar. Şi avem o situaţie care se referă la migraţia în masă din Siria. Cu ajutorul migraţiei se maschează mişcarea terorirştilor şi luptătorilor străini spre Europa. NATO face totul ca să facă faţă acestor ameninţări. Dar şi Republica Moldova trebuie să-şi dezvolte forţele armate că ele să poată apăra cetăţenii. Din perspectiva mea, noi, armata, reprezentăm o parte importantă a guvernelor, suntem răspunzători în faţa oamenilor şi naţiunii noastre şi am avut posibilitatea să discut cu tineri militari moldoveni care împărtăşesc şi ei această viziune. Am încurajat ostaşii Armatei Naţionale să continue să dezvolte capacităţile armatei şi să le aducă în corespundere cu cele europene. Am menţionat şi corupţia, care este o problemă foarte mare şi care trebuie combătută.
Philip Breedlove a mai menţionat că Republica Moldova a făcut un pas istoric atunci când a ales integrarea europeană:
„Statele Unite sprijină acest pas, care este şi unul corect spre atingerea unor obiective comune în privinţa securităţii. Sprijinim totdată statul de neutralitate al Republicii M oldova şi îndemnăm toate părţile să facă acelaşi lucru. Dar Republica Moldova trebuie să poată să se apere, de aceea trebuie să continue să participe la misiuni de pacificare precum o face de doi ani în Kosovo.”
Philip Breedlove este şeful comandamentului european al forțelor armate americane şi comandantul forțelor NATO din Europa, dar vizitează Republica Moldova doar în prima sa calitate. Vizita are loc pe final de mandat, pentru că din aprilie el va fi succedat de Curtis Scaparrotti, până acum comandant al forțelor americane în Coreea de Sud.