Interviu cu autorul unui raport care prezintă cauzele fenomenului radicalizării tinerilor europeni.
Leen Verbeek este un politician socialist din Olanda al cărui raport despre Strategia europeana pentru prevenirea radicalizării a fost adoptat săptămâna trecută de Congresul Puterilor Locale și Regionale. Documentul va servi drept ghid pentru primăriile de cartier, oraș sau comune din Europa, în efortul de a preveni radicalizarea cetățenilor, fenomen care a divizat societatea occidentală și a determinat zeci de tineri născuți în Europa să devină luptători ai Statului Islamic. Tinerii care pleacă în Siria să lupte pentru Statul Islamic se simt excluși în societatea noastră, spune Verbeek care atrage atenția că pentru recâștigarea sentimentului de securitate în Europa, măsurile identificare și pedepsire a teroriștilor nu reprezintă decât un obiectiv pe termen scurt, obiectivul pe termen lung fiind prevenirea radicalizării.
Europa Liberă: Domnule Verbeek, chiar în ziua când s-a produs seria de atentate de la Bruxelles, Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei a adoptat raportul Dvs care propune o nouă Strategie pentru combaterea radicalizării tinerilor europeni. Care sunt factorii care favorizează acest fenomen? Care este profilul luptătorului ISIS cu pașaport european?
Leen Verbeek: „Am ajuns la concluzia că, formele extreme de excludere din societate duc la radicalizare. Am văzut asta în Molenbeek, în Bruxelles, dar și în Paris. Sunt zone, cartiere, care sunt extrem de izolate. Oamenii nu au acolo nici o perspectivă, nu au locuri de muncă, nu beneficiază de servicii de sănătate, de servicii sociale.”
Europa Liberă: Ce aduce nou această strategie si de ce ar fi aceasta mai bună decât precedentele, care au eșuat, de vreme ce din ce in ce mai mulți tineri aleg să se alăture unor organizații teroriste islamiste?
Leen Verbeek: „Eu cred că există și povești de succes. De pildă, am participat la o conferință unde primari din 22 de țări au făcut schimb de experiență prezentând maniera în care au reușit să evite radicalizarea tinerilor. Sunt orașe în care an de an, cate 30 sau 40 plecau să lupte în Siria. In urma măsurilor luate acum nu mai au nici un tânăr care pleacă acolo. La fel si in Rotterdam in Olanda, unde primaria are un program extins de prevenție. Primarul chiar mi-a spus că anul acesta doar 3 tineri au plecat in Siria să se alăture ISIS. Am citit testamentul unuia dintre tinerii care au făcut acest lucru. Este un text care pare scris de cineva care se simte extrem de exlus din societate. Aici trebuie să găsim răspunsul la întrebarea: cum sa prevenim radicalizarea tinerillor. ”
Europa Liberă: Și ce le recomandați autorităților locale să facă?
Leen Verbeek: „Avem nevoie de programe de conștientizare a autorităților locale, pentru ca aceștia să se apropie de populație, sa se implice mai mult în viața comunităților. Cartiere ca Molenbeek sau altele de la periferia Parisului sunt cartiere unde guvernul nu are nici o relatie cu populatia. Este un fel de stat in stat. Trebuie construite relatii cu cetatenii la cel mai de jos nivel si sa mentinem un contact permanent cu ei. ”
Europa Liberă: Dar Molenbeek nu descrie chiar exemplul Dvs. În sensul că primarul era foarte iubit de populație, a fost reales continuu timp de 20 de ani, iar fratele unuia dintre teroriștii de la Paris a lucrat chiar la cabinetul primarului. Nici vorbă de excluziune.
Leen Verbeek: „Desigur, situația este mult mai complicată decât am spus eu. Dar ideea principală este următoarea: se crează comunități în interiorul unor comunități, ca sunt stat în stat. Sunt lumi concentrice, care nu au nici o legatura una cu cealalta. Oamenii se simt frustrați și exclusi pentru că, de exemplu, au nume care ii împiedică să obțină o slujbă. Nu este doar o poveste personală, ci și ceea ce au pățit frații tăi, rudele tale, părinții tăi, preiei toate aceste traume. Cercetările noastre arată că si cei cu studii se radicalizează, pentru că și ei au sentimentul că sunt excluși. ”
Europa Liberă: Se pare că a trecut timpul măsurilor soft. Lumea așteaptă măsuri rapide și ferme împotriva terorismului. Cetățenii vor siguranță.
Leen Verbeek: „Desigur, trebuie să ne apărăm. Dar chiar dacă luăm măsuri dure împotriva teroriștilor, aceasta nu rezolva problema pe termen lung. Trebuie să fim duri cu privire la indivizii care comit acte teroriste, care se angajează în activități ilegale, dar pe termen lung obiectivul nostru trebuie să fie prevenirea radicalizării.”
Europa Libera: Spuneti că trebuie aplicate măsuri de prevenire a islamofobiei. Dar Franța si Belgia nu sunt țări islamofobe, au fost, dimpotrivă, foarte primitoare cu cei veniți din lumea musulmană.
Leen Verbeek: „Dar, dar e vorba aici si de percepții. Oamenii simt, percept o atitudine islamofobă. Multe elemente trebuie luate in calcul: trecutul colonial al Frantei și Belgiei, de pildă. Cei proveniti din Magreb au preluat o frustrare de generatii, pentru felul in care s-au comportat vesticii în tarile lor. Si aceasta este o parte de problemă la care trebuie să ne gandim.”