Progresul anchetei în ultimele zile, atât în Belgia cât și în Franța, a adus certitudinea că cele două rețele de teroriști formau de fapt una singură.
Se știe acum că artificierul acelei nebuloase jihadiste, Najim Laachraoui, participase și la atentatele din Paris, din 13 noiembrie, înainte de a se arunca în aer la aeroportul din Bruxelles, marți 22 martie.
Arestările continuă, odată cu demontarea sistematică a rețelei teroriste, atât în Franța cât și în Belgia.
În Franța a fost arestat Reda Kriket, 34 de ani, care fusese deja condamnat în absență la 10 ani închisoare de un tribunal belgian pentru recrutarea de tineri jihadiști pentru Siria. Reda Kriket pregătea, conform autorităților franceze, un nou atentat.
Alte 9 arestări au avut loc în Bruxelles în ultimele 48 de ore, inclusiv vineri seara una spectaculoasă, în plină stradă în cartierul Schaerbeek, în fața sediului televiziunii de stat, unde forțele speciale au împușcat în picior un om care refuza să se predea și care luase ostatec un copil.
Multe semne de întrebare rămân privind eficacitatea serviciilor secrete belgiene și posilitatea ca aceste atacuri să fi putut fi prevenite.
În Belgia, miniștrii internelor și justiției, Jan Jambon și Koen Geens, au vrut să demisioneze vineri, ceea ce premierul Charles Michel a refuzat, momentul fiind considerat total nepotrivit, întrucât ar duce la fragilizarea coaliției guvernamentale.
Că au existat serioase disfuncționări în Belgia este însă limpede. Unul din teroriștii sinucigași de la la aeroportul din Bruxelles, Ibrahim El Bakraoui, fusese deja condamnat la 10 ani bentru banditism și atac cu arme de război asupra polițiștilor.
El Bakraoui efectuase însă efectiv doar patru ani din pedeapsă. In iunie 2015, el a fost arestat în Turcia, iar autoritățile turce, care l-au expulzat spre Olanda, au informat atât Olanda cât și Belgia, de returnarea jihadistului… însă nici Belgia nici Olanda nu au făcut nimic cu informațiile primite.
Belgia știa așadar în urmă cu opt luni că unul din teroriști, Ibrahim El Bakraoui, fusese arestat în Turcia și trimis înapoi, însă vreme de opt luni informația nu a fost tratată.
De asemenea, schiţe şi o hartă a aeroportului Zaventem din Bruxelles au fost descoperite pe un calculator găsit într-un apartament din Atena, unde Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din Paris, pare să fi locuit în ianuarie 2015.
În paralel cu ancheta în Belgia, tocmai s-a anunțat sîmbătă că un agent de securitate cu acces la una din centralele nucleare belgiene (centrala din Tihange, lângă Huy) a font asassinat joi seara în Charleroi. Ce îngrijorează este că omului i-a fost furat badge-ul care îi permitea accesul la centrală.
Autoritățile au retras deja legitimațiile de acces pentru 11 lucrători ai centralei în ultima săptămână, după arestarea lui Salah Abdeslam.
Se crede că teroriștii de la Bruxelles intenționau să atace una din centralele nucleare belgiene, însă și-au schimbat țintele după ce au fost încolțiți de poliție, ca urmare a intensificării raidurilor acesteia, în special după arestarea lui Abdeslam.
Anchetatorii descoperiseră deja în decembrie o serie de înregistrări video care arătau că teroriștii supravegheau casa unuia din responsabilii cu programele nucleare în Flandra.
Belgia are două centrale nucleare echipate în total cu șapte reactoare, la Doel (în Flandra) și Tihange, în Valonia, în apropiere de granița cu Germania.
Securitatea în jurul celor două centrale nucleare a fost întărită marți, iar o parte din personal a fost evacuat, după atentatele de la aeroport și metrou.
La centralele nucleare au fost desfășurați militari, cu totul circa 1.000 de militari patrulând actualmente pe străzile Belgiei. Soldații au primit autorizația de a controla bagajele trecătorilor sau ale persoanelor pe care le consideră suspecte.
În sfârșit, atacurile teroriste nu au modificat cu nimic implicarea Belgiei în campania militară occidentală din Siria, unde avioane belgiene le vor înlocui pe cele olandeze începând din luna iulie.