Linkuri accesibilitate

Refugiații sirieni și apelul secretarului-general ONU


Ban Ki-moon la conferința de astăzi de la Geneva
Ban Ki-moon la conferința de astăzi de la Geneva

Ban Ki-moon solicită țărilor lumii să primească pînă în 2018 circa jumătate de milion de refugiați din Siria.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a adresat un apel tuturor țărilor să dea dovadă de solidaritate și să accepte găzduirea unei jumătăți de milion de refugiați sirieni până în 2018. Ban a lansat apelul la o conferință ministerială a Agenției ONU pentru refugiați, la Geneva. Conflictul sirian care durează de cinci ani a făcut 250 de mii de morți și a forțat aproape cinci milioane de oameni să plece în străinătate.

Natiunile Unite intentionează, ca în decurs de trei ani să reuşească să le gasească locuri de trai unui numar de 480 de mii de refugiati sirieni, iar apelul sau a fost pentru solidaritate internationala în rezolvarea acestei probleme.

Inaltul comisar pentru refugiati Filippo Grandi a vorbit la conferinta de la Geneva despre problemele pe care le intimpina refugiatii şi despre pericolele care intimpină: „trebuie sa gasim un mod mult mai uman, mai echitabil si mai bine organizat de a rezolva aceasta problemă, si acest lucru nu se poate fara o intelegere la nivel global asupra modului in care trebuie sa acționăm.

Un lagăr de frontieră e greu să fie o casă pentru sirieni în Liban
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00

Majoritatea refugiatilor sirieni se afla în Turcia, Liban, Iordania si Irak

„Dacă Europa ar urma sa primeasca același procentaj de refugiati precum Libanul – fata de populatia pe care o are – a spus inaltul comisar ONU, atunci ar trebui sa primească 100 de milioane de refugiati”. Libanul are o populatie de patru milioane si un milion de refugiati sirieni au statut legal si un alt milion, se estimează ca s-ar afla în ţară fără a fi inregistrați oficial.

Avertismentele inaltului comisar pentru refugiati au fost intarite de apelurile secretarului-general ONU:

„Ne aflăm în fata celei mai mari crize a refugiatilor sau deplasarilor de oameni din vremea noastra. Lumea trebuie sa faca fata acestei provocari. Oferind speranţă, dăm posibilitatea acestor oameni sa isi clădeasca un viitor mai bun. Tarile vecine Siriei au facut mult mai mult decit ar fi putut. Acum este rîndul altora să acţioneze”.

Secretarul-general ONU a calatorit recent in Orientul Mijlociu si a ajuns la concluzia că, daca aceasta criza va fi corect rezolvata si dacă actuala înţelegere de încetare a ostilităţilor va dura, toata lumea va avea de ciştigat

„Dacă procesul va fi rezolvat corespunzator, și refugiatilor li se va găsi adăpost, va fi in folosul tuturor. Copiii vulnerabili, femeile si barbatii vor gasi securitate şi sprijin. Tarile care ii gazduiesc vor beneficia de meseriile pe care le stiu refugiatii. Sunt tineri studenti si muncitori care sunt doritori sa invete si să contribuie la viata din noile lor comunităţi. Unele din cele mai de succes economii ale lumii si-au bazat progresul pe etica muncii refugiatilor. Altele au inteles că primindu-i pe refugiati este modul cel mai sigur de a-şi asigura succesul, mai ales ca populatiile lor îmbatrinesc…”

XS
SM
MD
LG