Congresului Autorităților Locale a spus într-o declarație adoptată astăzi că membrii săi se confruntă cu presiuni de la centru pentru a-i renunța la cererea descentralizării. Printre exemple, este amintită suspendarea din funcție prin decizie de judecată a unui primar ales de oameni, anume primarul Taracliei suspendat de Curtea de Apel Cahul, printr-o decizie criticată între alții de ambasadorul Uniunii Europene, Pirkka Tapiola.
Viorel Furdui: „În primul rând, foarte mulți primari suferă de faptul că există niște presiuni foarte mari de ordin politic, administrativ, financiar. Mulți primari sunt presați prin controale diferite, deseori, organizate, dosare intentate. Și toate lucrurile acestea foarte mult împiedică activitatea lor normală. Și așa pe umerii lor sunt foarte mari responsabilități. Un primar, care vrea ceva să facă, permanent e pe drumuri, aleargă ș.a.m.d. Și, în afară de aceasta, se adaogă și aceste presiuni, chiar deseori nemotivate.”
Europa Liberă: Aceste controale au apărut acum?
Viorel Furdui: „Sistemul care în prezent există, în ultimii câțiva ani, se perfecționează și poate că s-a mai accentuat, datorită acestei politizări excesive a multor lucruri. Dar, cu siguranță, nu a apărut acum. Și, în esență, instituțiile statului, în special cele de control și de anchetă, în loc să își facă datoria și să se focuseze pe cu totul alte chestiuni, de interes public general, din păcate, o bună parte din energie o îndreaptă spre această direcție, în îndeplinirea anumitor comenzi. Și, probabil, de aici vin și foarte mari nemulțumiri care cresc, vreau să vă spun, în rândurile autorităților locale, că, pur și simplu, nu mai rezistă.”
Europa Liberă: Cum ați calificat dumneavoastră la adunarea, pe care ați avut-o astăzi, acea decizie a magistraților de la Curtea de Apel Cahul ce îl vizează pe primarul de Taraclia?
Viorel Furdui: „Acesta este un exemplu al unui caz care, practic, demonstrează ceea ce am menționat mai sus. Un primar, care este, mi se pare, la al treilea mandat, ales din primul tur, care beneficiază de încrederea foarte mare a populației, care toată activitatea sa din ultimii vreo 15 ani a dedicat-o orașului său natal, a decis, chiar în limitele legii, și aici legislația este foarte confuză și contradictorie, să facă ordine, să taie niște arbuști, în mare parte, uscați. Și acesta a fost găsit ca motiv pentru ca să i se intenteze un dosar penal. După aceasta, în primă instanță, el să fie recunoscut nevinovat, pentru ca apoi, să fie de către instanța de apel, la insistența procurorilor, considerat vinovat, condamnat și lipsit de dreptul să ocupe această funcție pentru doi ani. Întrebarea este cât de absurdă poate să fie situația în cazul dat? Cu atât mai mult că nu în zadar a reacționat și Uniunea Europeană, și Ambasada Statelor Unite. Din păcate, noi avem o legislație în domeniul anchetei a astfel de cazuri, în domeniul penal, care este, în mare parte, depășită sau cu ușurință poate fi folosită în scopuri politice. Avem câteva articole, chiar astăzi s-a discutat, care vorbesc despre abuzuri de serviciu sau depășirea atribuțiilor pe care le poți incrimina oricărei persoane în acest stat, dacă se dorește, dacă există rea-credință din partea cuiva. La noi, din păcate, majoritatea se confruntă cu aceste probleme, li se intentează dosare foarte ușor, care durează mai mulți ani, care îi epuizează și psihic, și moral. Ce înseamnă un dosar penal? E o presiune permanentă asupra acestor persoane, care durează ani de zile, care impune
Ani de zile durează astfel de situații. Și de aici și aceste, dacă observăm, în ultimul timp, atâtea treceri dintr-un partid în altul. Oamenii, pur și simplu, nu mai rezistă. E un mijloc de presiune asupra autorităților locale, asupra aleșilor locali.
persoanele respective să cheltuie o sumedenie de bani pe avocați, pe asistență juridică, pentru ca, în mare parte, cum demonstrează statisticile, acestea să nu se termine cu nimic sau primarii să fie totuși achitați. Ani de zile durează astfel de situații. Și de aici și aceste, dacă observăm, în ultimul timp, atâtea treceri dintr-un partid în altul. Oamenii, pur și simplu, nu mai rezistă. E un mijloc de presiune asupra autorităților locale, asupra aleșilor locali. Ca exemplu pot să dau această înverșunare cu care Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor se opune descentralizării Fondului rutier, invocând orice motive formale că donatorii străini nu acceptă astfel de lucruri, că nu vor fi suficienți bani în fond, pentru că, atunci când vorbim despre acest impozit pe autovehicule, nu se instituie o sarcină suplimentară pe umerii cetățenilor, este vorba despre aceea că o parte din acest fond se va duce direct, după criterii obiective, către administrația publică locală, fără ca ei să umble cu mâna întinsă să cerșească pe la partide, pe la ministere ș.a.m.d. Din păcate, acum se manipulează opinia publică că acest impozit ar fi o sarcină suplimentară pe umerii cetățenilor, ceea ce nu este adevărat.”
Europa Liberă: Astăzi ați discutat să dați un termen autorităților. Ce așteptați, de fapt, de la autorități? Ce cereți? Și ce veți face în cazul în care nu veți obține vreo reacție?
Viorel Furdui: „Noi astăzi am ridicat trei probleme principale: problema legată de Legea nr. 2474 prin care autoritățile locale obțineau dreptul de a se adresa la Curtea Constituțională și a schimba destinația terenurilor. Suntem deranjați de faptul că este tărăgănată și se caută motive, conform unor surse de informație, pentru a nu o promulga și a nu-i da curs, spre aplicare, deoarece sunt niște interese, din câte înțelegem, foarte-foarte mari. A doua chestiune a fost legată de politica bugetar-fiscală, inclusiv de impozitul acesta pe autovehicule. Și a treia chestiune era legată de presiunile care se fac asupra primarilor, în special cazul primarului de Taraclia, domnul Serghei Filipov. Cerințele noastre sunt separate. Noi sigur că mizăm pe rațiunea tuturor actorilor implicați în soluționarea acestor probleme. Și noi, Consiliul de Administrare, am decis să oferim un termen pentru reacții la cerințele noastre. Iar în caz că vom vedea că nu există reacție, a fost stabilită o dată pentru o adunare generală a tuturor autorităților locale, la 21 aprilie, când noi intenționăm să avem o singură chestiune pe ordinea de zi și realizarea acestui marș de protest împotriva acestei atitudini existente față de problemele satelor și orașelor noastre.”