Linkuri accesibilitate

Zurab Agladze: „Georgia, într-o zi, va adera la NATO”


În dialog cu lectorul de la Institutul georgian pentru afaceri publice, membru al Consiliului Atlantic de la Tbilisi.

Zurab Agladze, lector în cadrul Institutului Georgian pentru Afaceri Publice, membru al Consiliului Atlantic din Georgia, a participat săptămâna trecută la o conferinţă de securitate ţinută la Chişinău şi a răspuns, în cadrul unui interviu în exclusivitate, întrebărilor Europei Libere despre perspectivele Georgiei legate de summitul de la Varşovia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:23 0:00
Link direct

Europa Liberă: Orice speranţă a liderilor georgieni că la summit-ul de la Varşovia, Georgia va primi invitaţia să adere la NATO s-a dovedit a fi deşartă?

Zurab Agladze: „Într-adevăr, nu cred că Georgia va obține o foaie de parcurs la summitul NATO de la Varșovia. Totuşi, la fel cum s-a întâmplat la summitul din Țara Galilor, când am obținut un pachet substanțial de suport, vom avea parte de altceva, poate un nou mecanism pentru îmbunătățirea cooperării între forțele NATO și cele georgiene, ca să ne putem consolida instituţiile democratice. Până la urmă, ce reprezintă o foaie de parcurs? Ea a fost creată pentru fostele țări sovietice, ca acestea să facă anumite schimbări, anumite reforme astfel încât să fie gata să devină membre NATO. Pe de altă parte, dacă reușim să atingem toate aceste scopuri fără o foaie de parcurs, vom fi gata să aderăm la NATO, deci s-ar putea nici să nu fie nevoie de o foaie de parcurs. Din punctul meu de vedere, ar trebui să continuăm procesul de reforme şi, într-o zi, sunt sigur, vom adera la NATO. Asemenea promisiuni s-au făcut la summitul din 2008 de la Bucureşti şi uşa, din câte se pare, mai rămâne deschisă pentru Georgia.”

Europa Liberă: Dar nu şi-a îndeplinit oare Georgia deja toate angajamentele în această privinţă?

Zurab Agladze
Zurab Agladze

Zurab Agladze: „Moneda are două feţe. Pe de o parte, vorbim despre pregătirea unei țări să devină membră NATO, pe de altă parte, mai există şi situaţia politică din regiune. În prezent, asistăm la o politică tot mai agresivă a Rusiei în Ucraina, cu o situaţie politică complicată în Europa, cu NATO şi Federaţia Rusă care și-au stopat parteneriatul, există probleme în Donbass, deci sunt destule neînțelegeri între Occident şi Federaţia Rusă în prezent. În Vest se consideră că ar trebui să se mai aştepte puţin, chiar dacă noi suntem gata, pentru că momentul nu ar fi cel mai potrivit nici pentru NATO, nici pentru Georgia. Noi de fapt înţelegem această poziţie a partenerilor noştri şi putem aştepta. Chiar credem că Georgia va deveni odată şi odată membră NATO. Până atunci putem lucra asupra procesului de reforme şi putem să ne întărim instituţiile de drept.”

Europa Liberă: Şi autorităţile din Georgia, sau populaţia: aceste segmente cred la fel ca Dvs. că se mai poate aştepta?

Zurab Agladze: „Noi, în linii mari, nu avem probleme cu percepţia populaţiei asupra subiectului aderării la NATO: 70 la sută dintre georgieni susţin aceste aspiraţii ale guvernării, care continuă să declare, cel puţin în acest moment, că scopul ţării este să adere la Alianţa Nord-Atlantică. Însă propaganda Federaţiei Ruse şi aşa-numita politică soft power a Kremlinului sunt destul de puternice totuşi. Aceasta face ca unii cetăţeni să înceapă să se îndoiască în nevoia aderării Georgiei la NATO. Mesajul care le este transmis e următorul: NATO ezită pentru că nu vă vrea. Ceea ce nu este adevărat.”

Europa Liberă: Georgia, Ucraina, Republica Moldova sunt ţări care nu pot beneficia de articolul 5 din Carta NATO privind apărarea colectivă. Ce soluţii de securitate mai au aceste state, ca să se simtă în siguranţă totuşi în faţa acestor pretenţii ruseşti?

Zurab Agladze: „Dar ce mai poate face în prezent Federaţia Rusă în Ucraina, Georgia sau Republica Moldova? Impresia mea este că toate pagubele care se puteau aduce deja s-au adus şi nu cred că Federaţia Rusă este gata să se mai implice într-o confruntare: în primul rând din cauza situaţiei sale politice, dar şi din cauza sancţiunilor impuse de Occident. Nu cred că Federaţia Rusă ne mai poate face vreun rău. Poate ea îşi doreşte, dar capacităţi nu are. Totuşi, pentru a fi liniștiți, ne dorim aderarea la NATO. Întrucât pentru noi nu există o altă soluţie. De-a lungul anilor ne-am convins că singura şansă a ţărilor mici este să se alieze cu statele puternice. Suntem în secolul 2,1 însă hotarele în continuare se schimbă frecvent. Uitaţi-vă câte state independente au fost create în ultimii 25 de ani. Pentru noi, chiar nu văd altă soluţie. Trebuie să înţelegem că în relaţia cu Federaţia Rusă nu suntem văzuţi ca parteneri, ci ca state satelit. Asta e marea problemă. Eu cred că Rusia ar trebui să scape de această atitudine post-sovietică, să uite de Uniunea Sovietică şi să construiască o nouă ţară.”

Europa Liberă: SUA au un cuvânt greu de spus în cadrul NATO, inclusiv referitor la extindere… Dar dl Obama spunea în martie ca Ucraina nu este chiar în centrul intereselor Statelor Unite, chiar dacă este în centrul intereselor Rusiei. Nu înseamnă asta că NATO totuşi nu va fi interesată să se extindă în astfel de state?

Zurab Agladze: „Nu cred că Statele Unite vor renunţa la țările partenere din această zonă. În ce priveşte ceea ce a spus Barack Obama, ştim cu toţii că Federaţia Rusă are interes în regiune, acest lucru nu îl pune nimeni la îndoială, însă şi Statele Unite, şi Uniunea Europeană rămân interesate de regiune. Desigur, cu diferenţe mari. Personal, cred că sunt șanse bune ca interesul Vestului şi Estului să coexiste în Moldova, Ucraina, în Georgia, însă până în momentul în care Rusia ar vrea să ne încalc integritatea teritorială şi suveranitatea.”

XS
SM
MD
LG