De Ziua Internațională împotriva Homofobiei, apărătorii drepturilor comunității LGBT au lansat, la Chișinău, festivalul „Moldova Pride”, care va dura șase zile și se va încheia cu ceea ce organizatorii numesc un „Marș fără Frică”. La marșul de duminică, al patrulea asemenea eveniment anual autorizat , și-au anunțat deja intenția să participe și câțiva ambasadori, care au fost de față și la lansarea festivalului, astăzi, la Centrul de informare Genderdoc-M.
Ambasadorii SUA, Italiei şi Suediei au participat, astăzi, la deschiderea festivalului „Moldova Pride”, reiterându-și sprijinul pentru comunitatea LGBT din Moldova şi pentru drepturile minorităţilor sexuale, în general. Ambasadorul Italiei, Enrico Nunziata: „Vă îndemn să continuați această luptă pentru a vedea În Moldova respectate drepturile persoanelor LGBT. Sprijinul Italiei nu va lipsi. O lume unde drepturile persoanelor LGBT sunt sistematic încălcate nu poate fi o lume unde să ne simţim siguri şi liberi.”
Ambasadorul SUA, James Pettit: „Discriminarea împotriva minorităţilor sexuale există peste tot, inclusiv în America. E nevoie de o schimbare de mentalitate, e nevoie de o schimbare mare. Cel mai important este ca societatea să înţeleagă că toţi suntem diferiţi şi această diferenţă e ceva ce se poate sărbători. Mai rămâne o singur provocare să acceptăm, toată societatea să acceptăm, aceste diferenţe.”
„Fără Frică” este genericul celei de-a 15-a ediţii a festivalului „Moldova Pride”. Sunt preconizate mai multe evenimente, inclusiv dezbateri publice, între altele, despre dificultăţile cu care se confruntă activiştii LGBT.
Centrul de informaţii Genderdoc-M a lansat, în ajun, şi o campanie socială cu acelaşi generic. Zeci de personalităţi şi oameni simpli apar în scurte reportaje unde vorbesc despre fricile pe care le au, de la frica de a urca pe bicicletă, frica de sărăcie şi faţă de viitor, până la teama de a rămâne în Moldova.
Festivalul comunității LGBT se va încheia duminică, 22 mai, cu un marş al solidarităţii sub acelaşi slogan „Fără frică”, spune directoarea de programe la Genderdoc-M, Angela Frolov:
„Pentru că homofobia este o frică subconştientă care te face să te temi de ceea ce nu cunoşti. Vrem să spunem Republicii Moldova şi societăţii că frica este ceea ce le limitează viaţa, ceea ce le face lor mai rău pentru că ura te distruge din interior. Noi vrem să lecuim societatea de frică, chiar dacă şi noi avem fricile noastre. Să ieşi la un marş LGBT într-o societate homofobă este foarte straşnic. În primul rând, vrem să trecem peste fricile noastre. Persoanele care mai au în ele homofobie să treacă peste fricile lor şi poate venim unii în întâmpinarea altora.”
Va fi al patrulea an consecutiv când va avea loc la Chişinău un asemenea marş, autorizat de Primărie şi securizat de poliţia municipală. Organizatorii speră că, de această dată, marşul va trece fără contramanifestații şi se aşteaptă la o prezenţă mai numeroasă. La cel de anul trecut au participat în jur de 150 de persoane. Poliția a intervenit pentru a împiedica zădărnicirea marșului de către un grup de activiști ortodocși şi un grup de tineri cu feţe acoperite, care au protestat împotriva drepturilor minorităților sexuale, aruncând ouă și petarde.
Mitropolia Moldovei a organizat sâmbătă, 14 mai, în centrul Chişinăului un marș în susţinerea familiei „tradiţionale”, cum a fost numit. Mitropolitul Vladimir a reluat criticile la adresa legii privind asigurarea egalităţii, singura care apără şi drepturile comunităţii LGBT, pe lângă alte minorităţi, dar şi reproșurile aluzive la adresa parlamentarilor care au votat-o.