Discutăm în această dimineaţă despre Festivalul de muzică clasică în aer liber „DescOperă” care începe astăzi la Butuceni şi va dura până duminică, 5 iunie. Detalii ne oferă vicedirectoarea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Diana Lazăr, care se numără printre organizatorii festivalului.
Europa Liberă: Întâi de toate, vă rugăm să ne spuneţi succint cum a apărut ideea acestui festival şi care sunt mizele organizatorilor?
Diana Lazăr: „Ideea festivalului ne-a fost plantată şi adusă de către un dirijor renumit, domnul Friedrich Pfeiffer, dirijor austriac, care, fiind în vizită la Butuceni, în discuţiile cu unul dintre proprietarii pensiunii rurale din acea localitate, domnul Anatol Botnaru, s-au pus de acord că ar fi minunat să aducem unul dintre cele mai monumentale şi mai frumoase genuri de muzică, cum ar fi muzica clasică, opera, să o aducem într-un context monumental, istoric, aşa cum este localitatea Butuceni, şi în speţă situl Orheiului Vechi.
Dacă anul trecut s-a făcut doar o probă pentru acest festival, în acest an ne-am pus de acord şi Proiectul USAID de Competitivitate a decis să susţină prima ediţie a Festivalului de operă în aer liber „DescOperă”. De aceea, ne bucurăm foarte mult că ideea are loc şi mizăm foarte mult pe o prezenţă şi un real interes atât din partea iubitorilor de muzică, cât şi din partea celor care iubesc să iasă, să aibă experienţe cu familia, cu prietenii în anumite circumstanţe inedite. Şi, în special, mizăm ca acest eveniment să intre pe agenda culturală regională şi să atragă cât mai mulţi turişti străini.”
Europa Liberă: Tocmai voiam să vă întreb: întâi de toate, mizaţi pe oameni de ai locului sau pe turişti? Suntem în vară, în sezon de concedii, mizați inclusiv sau mai ales pe turişti?
Diana Lazăr: „Mizăm foarte mult pe turişti pentru că reprezintă un flux de persoane care contribuie la dezvoltarea economică, la dezvoltarea rurală, dar fără susţinerea populaţiei locale, a localnicilor din Orhei, dar şi a populaţiei, a turiştilor interni nu am putea să aducem acest eveniment pe agenda culturală, pe agenda evenimentelor din regiunea est-europeană.
De aceea, îi invităm foarte mult pe cei care iubesc muzica, dar şi pe cei care şi-ar dori şi sunt curioşi să afle cum e să simţi acele senzaţii de inspiraţie într-un context atât de mirific, cum este la Orheiul Vechi, să vină să experimenteze şi, după care, să devină ambasadorii acestui eveniment. Noi înţelegem foarte mult că anume noi, cei de aici, suntem, de fapt, promotorii Moldovei şi am putea să convingem turiştii să vină să ne viziteze şi ei.”
Europa Liberă: Locuitorii satului Butuceni au învăţat, de-a lungul timpului, să câştige bani din vizitele turiştilor, aceasta este foarte limpede. Cum s-au implicat localnicii în apariţia acestei noi perspective pentru satul lor?
Diana Lazăr: „Aşa cum am spus în început, chiar ideea a venit şi a prins aer acolo, în Butuceni, de la domnul Anatol Botnaru, care
este unul dintre liderii satului respectiv şi gestionează şi o afacere în domeniul pensiunilor rurale. Acum suntem bucuroşi să constatăm că, de fapt, nu doar Butuceni, dar şi satele din rezervaţia naturală „Orheiul Vechi” sunt implicate, pentru că acestea contribuie atât la lucrările de construcţie, de amenajare pentru acest festival, dar şi propriu-zis vor participa cu produse proprii, pe care le vor vinde. Vorbim despre faimoasele plăcinte şi alte bucate pe care le vor pune la dispoziţia oaspeţilor. Precum şi îşi vor deschide uşile, porţile pentru a primi acest flux de vizitatori pe care îl aşteptăm la Festivalul „DescOperă”.”
Europa Liberă: Dar cât de inedită este această combinaţie între muzica clasică şi turismul rural? În ce măsură poate ea seduce mai mulţi oameni decât un concert simplu de muzică clasică sau o odihnă la o cabană?
Diana Lazăr: „Nu putem spune că suntem chiar primii pe mapamond, pentru că asemenea evenimente în aer liber se organizează cu mare succes în Europa şi în alte locaţii. Însă în Republica Moldova, cu siguranţă, organizarea concertelor de muzică clasică şi în special de operă este o premieră.
Credem că valoarea adăugată a acestui eveniment constă în aceea că oferă o muzică de calitate şi o setare a cadrului în care aceasta se produce, în nişte condiţii care sunt destul de inedite şi atât melomanii şi acei iubitori de muzică clasică, care merg la concertele de operă nu se aşteaptă la acestea, precum şi cei care nu au experimentat sau nu sunt spectatori fideli ai operei sau ai muzicii clasice; şi aceştia sunt aşteptaţi şi sunt spectatorii pe care ni-i dorim să-i avem la Butuceni pentru că, în acest mod, putem să combinăm. Vor descoperi atât acele valori ale peisajului rural şi ale sitului Orheiului Vechi, precum şi valoarea, şi acea inspiraţie pe care le vor transmite orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet aflată în scenă.
Prin combinarea acestor două elemente, la prima vedere, care ar fi un pic mai dificil de a fi puse împreună, contăm că am putea să suscităm curiozitatea şi să-i aducem la Butuceni pe cei care nu neapărat populează sălile de concert la Chişinău.”
Europa Liberă: Miza cea mare totuşi, din câte am înţeles, sunt turiştii străini. Dar Moldova are mulţi asemenea doritori de a îmbina odihna în sânul naturii cu muzica clasică? Cum vă imaginaţi dumneavoastră un vizitator din Moldova, profilul lui?
Diana Lazăr: „Desigur că pe viitor ne dorim turişti. La această primă ediţie probabil că, în mare parte, vom avea turiştii locali sau
Sunt persoane care apreciază eforturile unor comunităţi în a face lucruri bune. Şi vrem să spunem că asemenea persoane sunt foarte multe şi nu doar în capitală, pentru că, aşa cum aţi precizat şi dumneavoastră, chiar în acele localităţi oamenii îşi doresc să aducă opera la Butuceni.
Acest entuziasm ne-a făcut şi pe noi să credem în această idee, iar susţinerea şi implicarea unor maeştri de talie internaţională precum este dirijorul Pfeiffer, regizorul Andrea Battistini din Italia, fie decoraţia care va fi realizată de către maestrul Iurie Matei acolo, la Butuceni, toate sunt, de fapt, ingredientele unui succes. Ne rămâne doar ca spectatorii să fie acolo şi să profite de această ocazie, pentru ca la ulterioarele ediţii să ne fie mai uşor să îi aducem şi pe turiştii străini.”
Europa Liberă: Dar ploaia nu va zădărnici din planuri?
Diana Lazăr: „Ploaia ne-a făcut să fim şi mai creativi, şi mai inventivi. Am contat să fie vreme bună, însă vremea este aşa cum este şi noi vom organiza evenimentul. Am amenajat pentru această seară corturi suficiente, cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi, unde am putea să găzduim foarte multă lume, spectatorii.
Sâmbătă, meteorologii ne promit o vreme însorită, de aceea, invităm familiile cu copii să vină să se plimbe la Butuceni, să mănânce, să ia prânzul, după care să vină la spectacolul de seară. Şi duminică, de asemenea, am prevăzut acele corturi, vor fi umbrele, vor fi pelerine de ploaie. Credem că ploaia şi acest context meteorologic nu vor zădărnici planurile. Ştim că avem susţinător, deja avem foarte multă lume interesată să vină. Ne propunem să fim foarte eficienţi la sit, la faţa locului, şi să gestionăm totul într-o manieră durabilă şi frumoasă.”
Europa Liberă: În final, vrem să vă întrebăm care sunt preţurile?
Diana Lazăr: „Biletele care au fost puse în vânzare pentru concertele din 4 şi 5 iunie, pentru opera „Rigoletto” şi pentru „Messa da Requiem”, ambele de Giuseppe Verdi, sunt la 300 de lei biletul pentru o seară, fie în cazul în care vă doriţi să participaţi la ambele concerte, veți plăti doar 500 de lei. Iar concertul din această seară este, de fapt, de deschidere a festivalului şi a fost organizat pe principii de invitare. De aceea în seara de astăzi, când vor răsuna valsurile de Strauss, nu sunt puse bilete în vânzare.”
Europa Liberă: Doamnă Lazăr, vă mulţumim pentru detaliile pe care ni le-aţi oferit. Şi, înarmaţi cu umbrele şi pelerine, ne vedem la Butuceni. Vă dorim mult succes.
Diana Lazăr: „Vă așteptăm cu mare drag.”