În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, istoricul și publicistul Gheorge Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre informațiile că în guvernare ar exista factori de decizie care ar vrea să anuleze sau să amâne alegerile prezidențiale din toamnă.
Gheorghe Cojocaru: „Tot mai multe voci, în special, din mediul opoziției extraparlamentare, acuză actuala guvernare precum că ar intenționa să anuleze alegerile prezidențiale din toamnă. Pare oarecum straniu că autoritățile nu au nicio reacție, nu dau nicio dezmințire, deși aceste bănuieli sunt reluate tot mai des și cu diverse ocazii, creându-se impresia că toate aceste suspiciuni nici nu ar ajunge la urechea puterii.”
Europa Liberă: O dezmințire indirectă a dat-o joi Comisia Electorală Centrală, care a anunțat printr-un comunicat că a invitat observatori oficiali de la diferite instituții internaționale etc., etc. Totuși, cum explicați că nu există o reacție autorizată, din partea autorităților?
Gheorghe Cojocaru: „Mai curând, prin neprofesionalismul serviciului de presă al autorităților de vârf, dar și prin inapetența pentru comunicare și adeseori chiar prin lipsa cu desăvârșire din spațiul mediatic a partidelor politice de la putere. Asta în situația în care acuzele privind zădărnicirea alegerilor prezidențiale din toamnă nu au niciun temei și, în consecință, nu ar deranja prea mult guvernarea. Însă tăcerea guvernanților are efectul de a amplifica suspiciunile privind renunțarea la alegerile prezidențiale și ridică semne de întrebare asupra adevăratelor intenții ale celor de la putere, mai ales în condițiile în care subiectul scrutinului din toamnă rămâne unul periferic.”
Europa Liberă: Dacă totuși ar fi să dăm crezare acestor scenarii macabre și presupuneri, ce ar câștiga actuala putere, dacă să admitem că ar fi să anuleze alegerile prezidențiale programate deja pentru 30 octombrie ?
Gheorghe Cojocaru: „Alegerile nu pot fi amânate la nesfârșit sau anulate. Ele, în conformitate cu cadrul juridic, trebuie să aibă loc pentru a reechilibra sistemul politic și a-i asigura funcționalitatea necesară. Odată stabilită prin Hotărârea Curții Constituționale și anunțată data alegerilor prezidențiale, doar un cataclism de proporții ar mai putea da peste cap acest scenariu. Violarea cadrului juridic respectiv, într-un fel sau altul, și indiferent sub ce pretext, nu este în favoarea guvernării care nu va avea de câștigat în urma unei asemenea eventuale turnuri, ci doar de pierdut pe fondul acutizării inevitabile a tensiunilor din societate.”
Europa Liberă: Cine și ce urmărește, prin lansarea în public a acuzațiilor de anulare a scrutinului din toamnă?
Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, compromiterea cu orice preț a adversarului și tendința de recâștigare a inițiativei politice, mai ales după ce valul de proteste organizate de opoziție a cunoscut o descreștere. Totodată, în felul acesta se exercită o presiune permanentă asupra puterii pentru a o ține în șah, dar și asupra propriilor alegători pentru a-i ține mobilizați, cu garda sus, opoziția nerenunțând la ideea alegerilor parlamentare anticipate.”