Arestarea în Ucraina a unui cetăţean francez, despre care autorităţile de la Kiev susţin că ar fi plănuit atacuri de amploare în Uniunea Europeana şi care deținea o impresionantă cantitate de arme, trezeşte îngrijorare în legătură cu proliferarea traficului de arme în regiunea sud est-europeană. Armele, multe și ieftine, pot ajunge fără mari probleme în mâinile teroriştilor. Potrivit corespondentului Europei Libere Tony Weselowski, estul Ucrainei și regiunea transnistreană a Moldovei se pot transforma uşor într-un bazar pentru arme și trafic ilegal.
„Toată lumea ştie că în estul Ucrainei este o piaţa de arme”, a declarat serviciului ucrainean al Europei Libere Miroslav Gai, un voluntar ucrainean. El ştie cazuri în care armele, mitraliere Kalașnikov, au fost obţinute în schimbul câtorva sticle cu alcool.
Cetăţeanul francez reţinut recent de autorităţile de la Kiev și suspectat că ar pune la cale o serie de atacuri în Uniunea Europeana, Gregoire Moutaux, poseda un arsenal impresionant: 125 de kg de explozibil, 5 mitraliere Kalașnikov, două lansatoare de grenade antitanc, 5000 de rânduri de muniţii și 100 de detonatoare. Potrivit presei franceze, Gregoire Moutaux nu are cazier în Franţa și venise în Ucraina ca „voluntar”. El a fost arestat la graniţa dintre Ucraina și Polonia.
Experţi în domeniul militar şi de securitate se tem că traficul ilegal de arme va înflori in Uniunea Europeană, datorită ușurătății cu care se pot obţine arme din estul Ucrainei, regiune aflată sub controlul separatiştilor pro-ruşi.
Directorul companiei de consultanţă ARES, specializată în controlul armamentelor, Nic Jenzen Jones:
„Cu siguranţă este o ameninţare importantă. Cred că ea este înţeleasă la anumite nivele în Uniunea Europeană şi Statele Unite. Exista anumite ţări ale Uniunii și țări care nu sunt parte a uniunii şi care au început să acorde asistenţă Ucrainei pentru a ajuta guvernul de la Kiev să controleze mai bine graniţele și să stăvilească, pe cât posibil, traficul de arme, scoaterea armelor din ţară. Aşa că există o anumită înţelegere a situaţiei și se iau careva măsuri, dar cred că Uniunea Europeană ar trebui să ia foarte în serios situaţia”.
In septembrie 2013, Centrul pentru Studii avansate de apărare, un centru de cercetări militare din Washington a dat publicităţii un raport în care vorbea despre reţelele de traficanţi de arme, indivizi si companii care duceau arme din Ucraina prin portul Odesa în zone de conflict ale lumii, aşa numita „reţea Odesa”. Din 2013 însă încoace situaţia s-a înrăutăţit, odată cu izbucnirea războiului din estul Ucrainei.
Potrivit grănicerilor polonezi, din 2014, de la conflictul din estul Ucrainei si până acum 53 de arme au fost capturate, în timp ce în tot anul 2013, au fost numai 3.
Tendinţa este evidentă și în Belarus. Ambasadorul John Herbst, directorul centrului de cercetări Alantic Council, vorbeşte despre faptul că regiunile din estul Ucrainei nu pot fi, practic, controlate de nimeni:
„Avem o zona mică în estul Ucrainei care se află sub control rusesc, dar nu în totalitate sub control rusesc, iar liderii locali care trebuie să dea socoteală Moscovei sunt însă și deasupra oricărui control şi sunt extrem de corupţi, aşa încât orice se poate întâmpla în ceea ce priveşte traficul ilegal.”
Mai mult, liderii acestor regiuni sunt și foarte lacomi, spune ambasadorul Herbst:
„Cei care conduc acolo și care au aşa numita autoritate sunt probabil mai degrabă criminali decât ideologi și, de aceea, văd acest trafic ca pe o şansă de a se îmbogăți rapid.”
În opinia ambasadorului, situaţia în estul Ucrainei, din acest punct de vedere, este mai îngrijorătoare decât cea din regiunea transnistreană, și ea considerată un fel de paradis al traficanţilor de orice fel, inclusiv de arme:
„Situaţia din regiunea transnistreană este acum mai bună decât cea din estul Ucrainei, din Donbas, pentru că în Transnistria avem un conflict îngheţat, în timp ce în estul Ucrainei Rusia duce un război de intensitate redusă împotriva Ucrainei. Dar elementul de „Vest sălbatic” este comun ambelor regiuni și poate că acum este mai pronunţat în Donbasul controlat de Rusia decât în Transnistria. Este un minim de stabilitate în regiunea transnistreană.”
Pe de altă parte, traficanţii cu arme nu ocolesc nici Rusia. La zona de graniţă dintre Donbas și Rusia, politia rusă a prins 60 de transporturi ilegale de arme.
Concluzia experţilor cu care a vorbit corespondentul Europei Libere este că atâta timp cât Rusia va continua să sprijine cu arme separatiştii din estul Ucrainei, traficul cu arme va fi în creştere și va depăşi zona strict a regiunii est-europene.