Linkuri accesibilitate

Anatolie Golea: „Sunt convins că nu se va întâmpla nimic până la alegerile prezidenţiale; rămânem tot acolo unde am fost...”


Anatolie Golea
Anatolie Golea

Un interviu despre vizita lui Dmitri Rogozin în Moldova cu analistul Anatolie Golea.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ținut miercuri, în premieră, un discurs în Sovietul suprem de la Tiraspol, transmis în direct la posturile TV locale, punctând mai multe aspecte-cheie ale relațiilor Rusiei cu regiunea separatistă transnistreană. Rogozin a promis că Rusia va continua să sprijine financiar regiunea transnistreană, de exemplu în agricultură, dar și cu suplimentul la pensii, a lansat ideea ca Tiraspolul să participe la următoarele negocieri directe moldo-ruse privind normalizarea relațiilor economice și a criticat din nou Ucraina, dar și R.Moldova pentru „măsurile neprietenești ” luate în ultimii doi ani împotriva Transnistriei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: S-a încheiat această vizită a emisarului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova. Declaraţiile pe care le-a făcut la Chişinău şi cele pe care le-a făcut la Tiraspol au o tentă diferită, pentru că la Chişinău s-a concentrat mai mult pe aspectul comercial-economic al cooperării moldo-ruse, iar la Tiraspol a transmis nişte mesaje şi pentru Chişinău, şi pentru Kiev, şi pentru Occident. Cum explicaţi acest lucru?

Anatolie Golea: „Mie mi s-a părut puţin confuză această vizită preconizată de mai mult timp, dar a venit cumva pe neprins de veste, pe nepusă masă şi pare-mi-se nepregătită de către Chişinău, cel puţin, pentru opinia publică. Declaraţiile, practic, au lipsit la Chişinău.

Mai mult decât atât, în cea de a doua zi a vizitei lui Rogozin în Republica Moldova noi nu am aflat nimic, nici nu ştim dacă a avut loc întâlnirea cu primul ministru, Pavel Filip, care era preconizată, de la guvern nu am primit niciun comunicat de presă, nicio declaraţie de presă. Şi aici cred că este clar care a fost scopul real al vizitei lui Rogozin, dânsul nu a mai vizitat Tiraspolul, bunii săi prieteni, pe Evgheni Şevciuk şi Nina Ştanski de doi ani şi ceva.

De când s-a închis spaţiul ucrainean pentru demnitarii din Federaţia Rusă, nu poate veni pe la Odesa, ultima dată a fost, dacă nu greşesc, în aprilie 2014 cu multe scandaluri. Şi a profitat de această ocazie să vină, chipurile, în vizită de lucru la Chişinău, pentru ca să-şi viziteze prietenii şi să mai facă puţin PR şi tam-ta-ra-ram la Tiraspol. Acest lucru a reuşit, scopul a fost realizat. Nu ştiu ce vor zice demnitarii de la Chişinău care au rămas, şi de această dată, deziluzionaţi puţin, ca să nu zic cu buzele umflate, pentru că nu s-a rezolvat nimic. Probabil, se va rezolva ceva la şedinţa Comisiei interguvernamentale, care este preconizată abia pentru luna noiembrie. De aceea, rămânem tot acolo unde am fost.”

Europa Liberă: Domnul Rogozin a promis în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său moldovean, domnul Calmâc, că va fi elaborată o foaie de parcurs pentru normalizarea relaţiilor comerciale şi economice dintre cele două state.

Anatolie Golea: „Avem prea multe foi de parcurs. Și, cu părere de rău, aceste foi se contrazic – una pentru implementarea Acordului de Asociere, alta pentru reluarea exporturilor cu Federaţia Rusă în cadrul zonei de comerţ liber cu spaţiul CSI. Deşi demnitarii zic că nu este nicio contradicţie şi este posibil, cei de la Moscova consideră altfel. Da, este adevărat, această foaie de parcurs, de fapt, a fost remisă de către Federaţia Rusă Chişinăului, deja de vreo două săptămâni, ea urmează a fi completată, perfectată, guvernul urmează a lua nişte măsuri. Nu ştiu dacă printre aceste măsuri este şi suspendarea Acordului de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană, dar cred că aceasta s-ar vrea. Şi, din aceste considerente, eu sunt convins că nu se va întâmpla nimic până la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016. Or, Moscova va dori să vadă cu ce se vor solda şi aceste alegeri, pentru a purcede, în funcţie de conjunctură, dacă vine un preşedinte pro-rus, atunci începe negocierile cu el şi într-un alt mod, dacă rămân lucrurile neschimbate, atunci dinamica schimburilor comercial-economice cu Federaţia Rusă continuă să scadă şi va scădea în continuare. Deci, rămâne această stare de incertitudine şi nu cred că vizita a fost eficientă.”

Europa Liberă: Aţi amintit că Moscova ar insista pe ideea ca autorităţile de la Chişinău să denunţe acordul moldo-comunitar. Nu a fost transmis un mesaj clar guvernanţilor de la Chişinău de această dată, dar se pare că s-a vorbit despre anularea restricţiilor comerciale asupra produselor moldoveneşti.

Anatolie Golea: „Evaziv, a fost acest mesaj, precum că pieţele tradiţionale din Est sunt benefice pentru produsele moldoveneşti şi sunt acceptate şi solicitate, dar trebuie să se ia măsurile pentru a reveni pe aceste pieţe. Este adevărat, s-a evitat să se vorbească despre Acordul de Asociere şi DCFTA cu Uniunea Europeană, anume pentru a mai aştepta să vedem ce se întâmplă în toamnă. Şi este adevărat că Dmitri Rogozin a încercat să transmită un mesaj mai pacifist autorităţilor moldoveneşti, nu a fost atât de agresiv cum era de obicei, nu a avut insulte directe în adresa Republicii Moldova şi poporului moldovenesc, cum o făcea de obicei. Doar atât a spus, că „dacă ceva, venim cu tancurile. Tancurile ruseşti nu au nevoie de vize”, dar imediat a făcut o remarcă că este o „glumă”. „Frumoasă” modalitate de a „glumiʾ.”

Europa Liberă: Şi că Rusia îşi va îndeplini impecabil misiunea sa de garant al păcii aici, în zona de securitate de la Nistru. Și că Moscova este pregătită de orice evoluţii ale situaţiei din regiune. Aceasta a spus el pe un ton mai serios, după ce a făcut „glumă” că tancurile nu au nevoie de viză.

Anatolie Golea: „Da. Şi dânsul înţelege că în aceşti doi ani, cât a lipsit domnia sa pe malurile Nistrului, lucrurile au mai evoluat, starea de lucruri s-a schimbat, situaţia este deloc favorabilă regimului separatist de la Tiraspol, pentru că s-a schimbat opinia Kievului asupra Tiraspolului. Și chiar dacă tancurile ruseşti nu au nevoie de vize, Rusia este silită să ţină cont de aceste noi realităţi care există şi nu pot fi neglijate.”

Europa Liberă: În ajunul întrevederii în formatul „5+2” din Bavaria, Germania, credeţi că a venit domnul Rogozin să transmită şi anumite mesaje, din moment ce reprezentantul preşedinţiei germane a OSCE a cerut atât autorităţilor de la Chişinău, cât şi celor de la Tiraspol să avanseze către înţelegeri concrete în mai multe chestiuni, cum ar fi recunoaşterea diplomelor de studii transnistrene, plăcuţelor de înmatriculare auto, rezolvarea problemei telefoniei?

Anatolie Golea: „Nu am auzit acest mesaj direct, dar bănuiesc că a fost. Şi acest lucru îl denotă şi faptul că, în componenţa delegaţiei a fost şi Serghei Gubarev, reprezentantul special al Rusiei în formatul „5+2”. Evident că se întreprind anumiţi paşi în acest sens, Rusia poartă negocieri şi cu Germania, şi cu alţi actori importanţi din formatul „5+2”, se pregăteşte pentru conferinţa din Bavaria, conferinţă care nu cred că se va solda cu anumite rezultate, după cum nu cred că şi formatul „5+2” poate fi eficient în actuala stare de lucruri, ţinând cont de relaţiile între Federaţia Rusă şi Ucraina şi nesoluţionarea conflictului din estul Ucrainei. Cred că acest format este binevenit doar pentru a conserva situaţia, a ţine acest conflict îngheţat, dar nu şi a-l rezolva în situaţia actuală.”

Europa Liberă: Atunci când domnul Rogozin s-a referit la procesul de negocieri pentru rezolvarea problemei transnistrene, el a reafirmat adeziunea Kremlinului la aşa-numita politică a paşilor mici, dar necesari, aşa cum spune el, pentru a fi detensionată situaţia, lăsând să se înţeleagă că aceste tensiuni s-ar datora acţiunilor pe care le întreprinde Chişinăul şi Kievul în raport cu Tiraspolul.

Anatolie Golea: „Mesajul lui Rogozin în acest sens este identic cu mesajul lui Şevciuk şi Ignatiev, promovat de mai mulţi ani sau invers, probabil, mesajul celor de la Tiraspol este dictat de către Moscova. Cei de la Tiraspol repetă întruna ceea ce li se spune şi ceea ce vrea să audă Moscova din partea lor. Nimic nou în acest sens nu se întâmplă, negocierile – negocieri, pacificatorii, formatul rămâne neschimbat cel puţin până la soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean, adică pe mulţi-mulţi ani înainte încă.”

Europa Liberă: Dar la Moscova ce le va spune domnul Rogozin domnilor Medvedev şi Putin?

Anatolie Golea: „Le va spune că „trebuie de ajutat prietenii din Transnistria”, că „sunt conaţionalii şi concetăţenii noştri”, care „sunt blocaţi acum de europenii mizerabili de la Kiev şi Chişinău” şi „trebuie să ajutăm Tiraspolul în tot ce e posibil”. Nu ştiu dacă va repeta mesajul lui Medvedev „Денег нет, но вы держитесь”, dar sensul este că, cel puţin, susţinerea morală pentru Tiraspol este garantată, iar materială în măsura posibilităţilor.”

Europa Liberă: În relaţia moldo-rusă la ce evoluţii trebuie să se aştepte părţile?

Anatolie Golea: „Până la sfârşitul anului, nimic nou în relaţiile moldo-ruse, în afară de nişte semnale că există intenţia de a restabili relaţiile, de a relua exporturile. Dar sub paravanul acestor declaraţii se ascund, de fapt, aşteptările, intenţia de a conserva situaţia.

Oricum, producătorii de vinuri, vinificatorii au pierdut iremediabil piaţa rusă, trebuie depuse eforturi enorme pentru o restabili măcar în proporţie de 50% faţă de ceea ce a fost în 2004, deşi nu cred. Pentru producătorii de fructe, da, ar fi o oportunitate să se reia exporturile, dar nu cred că se va întâmpla anul acesta. Cu atât mai mult că anul curent vom avea o roadă foarte şi foarte slabă de mere, în special, pentru că la nord, unde sunt producătorii de mere, o mare parte a îngheţat, roada este proastă. De aceea în acest an producătorii de ar avea ce vinde că se descurcă chiar şi fără piaţa rusească, au unde vinde aceste mere.”

Europa Liberă: În concluzie, cine ar avea mai mari aşteptări de la îmbunătăţirea relaţiei moldo-ruse: Chişinăul sau Moscova?

Anatolie Golea: „Guvernarea de la Chişinău, evident. Guvernarea de la Chişinău vrea să stabilizeze situaţia cu orice eforturi, să depună eforturi titanice în acest sens, pentru că au nevoie de o îmbunătăţire a situaţiei, iar deschiderea oricărei pieţe duce la îmbunătăţirea situaţiei financiar-economice. De aceea, sigur, Chişinăul tinde să facă tot posibilul pentru a recupera ceea ce este posibil. Problema este că deocamdată sunt doar promisiuni şi mai puţin realităţi.”

XS
SM
MD
LG