Curtea de Apel din capitală a respins astăzi cererea lui Grigore Petrenco de a i se permite să țină un protest la Chișinău împotriva vicepreședintelui PD, omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Instanța a menținut astfel interdicția activistului cercetat în libertate pentru protestul anti-Plahotniuc de anul trecut, care nu are voie să plece din țară sau să participe la demonstrații. Nicu Gușan, care a urmărit ședința de judecată de astăzi, ne-a spus că Grigore Petrenco a deplâns decizia, dar a promis că el și colegii lui tot vor protesta la casa lui Vlad Plahotniuc.
După aproape un an de la pornirea dosarului împotriva grupului Pentrenco căruia i se impută dezordini în masă, avocata Ana Ursachi a anunțat că a atacat la CEDO deciziile instanțelor moldovenești, inclusiv hotărârea Judecătoriei Râșcani cu privire la interdicția impusă cetățeanului Petrenco de a participa la orice proteste, pe durata anchetei. Avocata le consideră abuzive:
„Două spețe au fost deja comunicate Curții Europene, este vorba de interzicerea ilegală a dreptului de a protesta odată cu evacuarea corturilor din fața casei lui Plahotniuc în data 31 iulie anul trecut. De asemenea, este comunicată cauza cu privire la privarea ilegală de libertate a lui Petrenco și a celorlalți camarazi ai săi.”
Chiar dacă instanța a respins solicitarea lui Petrenco, de a i se permite participarea la proteste, politicianul a declarat că formațiunea din care face parte intenționează să consemneze împlinirea unui an de la instalarea primelor corturi ale protestatarilor în strada Bulgară printr-o acțiune stradală, dar a evitat să spună dacă personal are de gând să participe la protest:
„Se încearcă o intimidare nu doar a noastră, dar a tuturor, a celor care protestează împotriva corupției, fărădelegii, acestui regim criminal. [...] Noi și de data aceasta am vrut să organizăm un protest, să ne exprimăm poziția noastră față de politica actualei guvernări, dar eu cred că oricum noi vom găsi modalitatea cum să manifestăm și nimeni nu poate să anuleze Constituția și acest drept fundamental de care trebuie să beneficieze toți cetățenii.”
În timp ce instanța motivează că Petrenco ar putea participa la organizarea dezordinelor în masă, avocata lui spune că decizia judecătorilor ar fi influențată politic. L-am întrebat pe analistul Igor Volnițchi dacă ar exista asemenea raționamente politice pentru a-i interzice lui Pentreco participarea la proteste:
„Orice lider politic, atunci când inițiază o acțiune de protest, din start este clar că unul dintre scopurile urmărite este și acumularea de capital politic. Petrenco s-a manifestat destul de activ, pentru că știm că este și lider de partid, dar se mai zice că conduce o anumită mișcare, știm că de fiecare dată s-a manifestat destul de activ atunci când și-a asumat responsabilitatea pentru un protest sau altul. Prin urmare, domnul Petrenco ar un CV de protestatar. Probabil cei care bănuiesc anumite motive politice de care s-ar conduce domnul Pentrenco, atunci când fac astfel de concluzii au în calcul și CV-ul de care vorbeam mai sus. Poate că putem face astfel de concluzii, însă există și prezumția nevinovăției, omul până nu a făcut o încălcare anume, aceasta nu-i poate fi încriminată.”
La începutul acestei săptămâni, alți doi protestatari, Radu Cibotari și Valeriu Cașu, au fost transferați în arest la domiciliu. Aceștia au fost arestați după manifestațiile din 24 aprilie din fața sediului mai multor oficii dar și a casei despre care presa a scris că ar aparține lui Vladimir Plahotniuc. La începutul lunii iunie, aceeași măsură a fost aplicată și pentru veteranul de război Alexandru Pănuţa și Ion Matasevici, unul dintre participanții la colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumul inițiat de Platforma Demnitate și Adevăr. Toți cei patru sunt cercetați pentru dezordine în masă, și ar fi pasibili de pedeapsă cu detenție.
În ciuda acuzațiilor aduse de către procurori, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr, printre care și Liviu Vovc, consideră că dosarul este motivat politic, iar plasarea în arest la domiciliu, după aproape trei luni de detenție, ar fi o „cedare” la insistența diplomaților străini:
„De la bun început a fost clar că acel dosar a fost unul fabricat, pentru a intimida spiritul protestatar. Sub presiunea internă dar și cea externă, pentru că la procesul de ieri au fost prezenți reprezentanți ai Uniunii Europene, judecătorii au fost impuși să cedeze și să ofere arestul la domiciliu, însă Platforma DA continuă să ceară clasarea acestui dosar și eliberarea deținuților politici.”
Atât dosarul protestatarilor Platformei Demnitate și Adevăr, cât și cazul grupului Pentrenco au fost monitorizare îndeaproape de reprezentanții ambasadelor și instituțiilor europene, aceștia fiind prezenți la mai multe dintre ședințele de judecată.