Linkuri accesibilitate

Trei dintre cei patru protestatari reținuți după protestele din 24 aprilie vor rămâne în arest.


Magistrații au pronunțat luni în timp ce în fața Curții de Apel sute de persoane au protestat cerînd eliberarea deținuților.

După pronunțare, avocata Ana Ursachi a afirmat că va reveni cu o cerere suplimentară prin care va expune noi motive pentru eliberarea celor arestați. Cazul celui de-al patrulea protestatar deținut, urmează a fi examinat marți de Curtea de Apel.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Oamenii au venit la proteste cu pancarte, pe unele dintre ele scria „Jos dictatura” sau „Eliberarea deținuților politici”. Astfel, ei au vrut să-și exprime nemulțumirea față de arestarea celor patru persoane după protestele din 24 aprilie, organizate de Platforma Demnitate și Adevăr.

„Pentru schimbare protestătăm și să le dea drumul la protestatari. Astăzi sunt ei arestați, dar mâine poate să mă aresteze pe mine. Noi nu cedăm până nu o să dăm jos guvernarea asta criminală, care a pus miliardul pe spinarea poporului.”

„Am venit să facem ordine în justiția noastră moldovenească, pentru că justiția este coruptă până în oase, începând cu anchetatorii și terminând cu Curtea Supremă de Justiție.”

Europa Liberă: Și cum se face ordine?

„Până nu o să facem o revoluție, nu o să fie nici o ordine.”

„Am venit în susținerea deținuților politici care au fost încarcerați și dacă nu vor fi eliberați cred că trebuie proteste de amploare. Toată lumea, pentru că pe fiecare în parte îl privește acest lucru, să se mobilizeze și să iasă la proteste de amploare.”

Pentru că arestarea celor patru persoane a stârnit nedumeriri în spațiul public, cazul a fost luat în vizor și de către partenerii europeni ai Republicii Moldova. Consilierul politic din cadrul Delegației Uniunii Europene, Mindaugas Kacerauskis a încercat luni să asiste la proces, dar nu i s-a permis, a afirmat el:

„Am venit aici în numele Delegației Uniunii Europene să monitorizez cazul Platformei DA, dar polițiștii nu mi-au permis să trec în sala de judecată.”

Înainte ca magistrații Curții de Apel să pronunțe verdictul dacă protestatarii vor rămâne sau nu în arest, avocata Ana Ursachi a recuzat completul de judecători, pe motiv că aceștia, susține avocata, ar fi luat anterior decizii influențate politic:

„Până la expirarea termenului de 30 de zile, date prin mandatul inițial, există o posibilitate prevăzută de articoul 195 a Codului de Procedură Penală, se numește Schimbarea, înlocuirea sau revocarea măsurii preventive, în cazul în care există asemenea motive. Vom arăta noi motive într-o cerere suplimentar făcută pe care o înregistrăm chiar mâine la Judecătoria Centru, la instanța de fond, și vom cerer eliberarea lor până la expirarea termenului de 30 de zile.”

Cererea a fost însă respinsă, iar magistrații Iurie Iordan, Ghenadie Lîsîi şi Silvia Vrabie au pronunțat în final decizia de menținere a măsurii de arest preventiv până pe 5 iunie.

La sfârșitul săptămânii trecute, liderul partidului Casa Noastră Moldova, Grigore Petrenco, cercetat și el pentru organizarea dezordinelor în masă după protestele din septembrie anul trecut din fața Procuraturii Generale, a fost oprit de către poliția de frontieră pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce încerca să plece în Germania.

Petrenco susține că avea permisiunea instanței de judecată pentru a se deplasa peste hotare. De cealaltă parte, un comunicat al poliției de frontieră precizează că oamenii legii au acționat conform deciziei judecătoriei Râșcani, prin care magistrații i-au interzis lui Petrenco să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Avocata acestuia a declarat pentru presă că polițiștii ar fi acționat ilegal, iar la solicitarea postului nostru de radio, Ana Ursachi a spus că a depus deja o plângere cu privire la acest caz la Procuratura Generală.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG