Linkuri accesibilitate

Autoritățile de la Chișinău au reacționat abia în 5 august la aplicațiile antiteroriste ale militarilor ruși și transnistreni


Ministerul afacerilor externe și integrării europene a emis un comunicat în care le-a calificat drept „sfidătoare și inadmisibile”. „Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri”, se mai spune în comunicatul citat. Diplomația moldoveană a cerut imperativ „relansarea dialogului, inclusiv în formatul „5+2”, cu privire la retragerea forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional”.

Pe malul râului Nistru, în apropiere de Tiraspol, au avut loc în premieră aplicații militare comune ale Grupului Operativ de Trupe Ruse și ale structurilor de forță din regiunea transnistreană. Exercițiile antitero, cum au fost numite, au început pe 26 iulie, când la Chișinău și Tiraspol s-a aflat în vizită președintele în exercițiu al OSCE, ministrul german de externe, Frank Walter Steinmeier, într-o încercare de a convinge autoritățile de pe cele două maluri ale Nistrului să continue să facă pași pentru sporirea încrederii, care ar conduce și la elaborarea unui statut juridic pentru regiunea transnistreană.

Un comunicat al executivului de la Tiraspol a anunțat că în timpul aplicațiilor militare, unități ale structurilor de forță din regiune și ale Grupului Operativ de Trupe Ruse au exersat scenarii de neutralizare a teroriștilor și de eliberare a ostatecilor.

La ceremonia oficială de începere a manevrelor, șeful executivului regiunii Pavel Prokudin a sugerat că Transnistria ar fi amenințată militar de către Moldova și Ucraina.

„Vedem ce se întâmplă în lume, cum la hotarele noastre zângănesc din arme unii cu mințile înfierbântate, iată de ca asemenea aplicații sunt importante pentru susținerea moralului armatei”, a spus Prokudin.

La rândul său, șeful Grupului Operativ de Trupe Ruse, colonelul Dmitri Zelenkov este citat cu declarația că experiența comună a unităților transnistrene și a militarilor ruși îi întărește încrederea că „orice amenințări teroriste vor putea fi curmate la etape timpurii”.

Manevrele s-au încheiat pe 3 august cu un exercițiu antiterorist de amploare. Detașamente de infanterie și unități de tehnică blindată au trecut în forță râul Nistru, de pe malul stâng pe malul drept, unde conform legendei se aflau teroriștii care au fost neutralizați cu sprijinul unui desant al trupelor speciale, parașutat dintr-un avion.

Ministrul adjunct al apărării de la Tiraspol, Aleksandr Donnikov, a declarat că armata transnistreană are ce să învețe de la militarii Federației Ruse, iar experiența unor manevre comune îi va fi foarte utilă și ar putea să-i prindă bine în viitor.

Exercițiile s-au încheiat cu o paradă militară a unităților armate ale Rusiei și ale forțelor armate, internelor și KGB-ului din autoproclamata republică moldovenească nistreană, despre care premierul Pavel Prokudin și-a exprimat regretul că a avut puțini spectatori.

La o zi după încheierea acestor aplicații au început altele, ale unităților militare antiaeriene ale Transnistriei.

După anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, și declanșarea conflictului armat din estul Ucrainei, în regiunea transnistreană au loc aplicații militare, practic, în fiecare lună.

Previous Next

XS
SM
MD
LG