Alegerile americane sînt și astăzi în actualitate, cunoscuta comentatoare de presă Anne Applebaum publicînd în „Washington Post” un articol de opinie despre campania lui Donald Trump, candidatul republican la președinție, în care pornește de la dezvăluirile făcute despre, astăzi, fostul său șef de campanie, Paul Manafort. În urma dezvăluirilor că a lucrat ani îndelungați pentru fostul președinte corupt al Ucrainei, Victor Ianukovici, pentru Ferdinand Marcos și Jonas Savimbi, încasînd sume grase de fiecare dată, Manafort a fost demis, iar locul său a fost luat, amintește analista, de „o altă figură sinistră”, Stephen Bannon.
Anne Applebaum își intitulează comentariul „Secretul lui Trump: El este în realitate un oligarh rus”. După ce amintește numeroasele articole în care s-a vorbit în presa internațională despre legăturile dintre Rusia lui Vladimir Putin și campania electorală a omului de afaceri american, analista pune un nou accent în dezbatere: „Problema reală nu este simpatia lui Trump pentru oligarhii ruși, ci că el este un oligarh rus, chiar dacă din întîmplare unul american.” Și, precizează Anne Appelbaum, „este un oligarh în stil rus - un om bogat care aspiră să combine business-ul cu politica și are o atitudine total cinică și profitoare față de ambele. Kremlinul încearcă în mod activ să cumpere oameni politici în întreaga Europă. Între timp, Trump a explicat că el a dat bani în trecut, candidaților din ambele partide politice - în majoritate democraților - deoarece «îi susțin pe oamenii politici... și aceasta fiindcă sînt în afaceri».” Dar, subliniază analista de la „Washington Post”, Trump „nu a arătat niciodată vreun interes real pentru dezbaterile sau ideile politice, doar față de felul în care și ce poate să cumpere.”
Anne Applebaum este de părere că trecerea sa din poziția de donator în cea de candidat este numai parțial motivată de megalomanie. „Trump, scrie ea, procedează asemenea oamenilor de afaceri ruși, care folosesc politica pentru a îndrepta banii în propriile companii. Datele federale din iunie au demonstrat că o cincime din cheltuielile sale de campanie au fost dirijate direct spre întreprinderile proprii, asigurîndu-se că obține profit indiferent de ce se întîmplă. El și-a folosit campania pentru a promova produsele Trump și a efectuat o vizită de campanie în Scoția, pentru a promova cursul de golf Trump. Cei din jurul său indică în prezent că și în cazul în care pierde, își poate folosi mulțimea de susținători furioși transformîndu-i într-o companie media.”
Anne Applebaum insistă afirmînd „În aclitate de candidat, Trump a folosit același fel de tactică pe care Manafort a utilizat-o în Ucraina pentru clienții săi ruși și pro-ruși: făcînd caz de nemulțumirea etnică (în cazul lui Trump a etnicilor albi), jucînd pe frica ura publică, subminînd încrederea în democrație. În 2006, Manafort și-a instruit clientul, pe Ianukovici, să înceapă să vorbească despre posibilitatea unei fraude electorale. Partdul lui Ianukovici a început să-i momească pe observatorii în alegeri. Este o coincidență surprinzătoare, dar sînt exact aceleași tactici desfășurate și de Trump” - scrie comentatoarea.
Analista își încheie opiniile din „Washington Post” semnalînd că: „Acum, ca înlocuitor al lui Manafort, Trump a ales o persoană din sfera cea mai apropiată de Sputnik News din Statele Unite: Breitbart.com, o mașină de propagandă cu totul lipsită de onestitate, care caută să semene un haos în informații, sub pretenția de a produce știri. Operațiuni masive, negative de trolli; roboți care repetă lozinci furioase; repetări constante de istorii false, toate acestea sînt tactici folosite de Rusia lui Putin și, la fel, de America lui Trump.”